Už vilčių kandidatę jau balsuoja amerikiečių piniginės

JAV niekada nebuvo prezidentės moters. Tik kartą per pustrečio amžiaus jos apskritai bandė pretenduoti į galingiausios planetos valstybės lyderės postą. Ar Kamalai Harris pavyks tai, kas nepavyko Hillary Clinton 2016-aisiais?

Reitingų dvikova

Oficialiai rinkimų kampanijos dar nepradėjusios viceprezidentės link skrieja negailestingos kritikos strėlės. Ji esanti pernelyg kairiųjų pažiūrų, per daug susirūpinusi lyties ir abortų klausimais, kai kuriems ji atrodo per silpna politikė, nes per kadenciją nepajėgė išspręsti svarbiausios jai patikėtos problemos – migracijos politikos.

Skaičiuodami jos galimo pralaimėjimo priežastis kritikai kalba apie pernelyg vėlai pradėtą kampaniją ir stulbinamą pasikėsinimo į Donaldą Trumpą efektą.

Kol kas K. Harris padėtis reitingų lentelėse kiek geresnė nei Joe Bideno. Antradienį paskelbtoje nacionalinėje apklausoje ji aplenkė D. Trumpą. Kaip praneša ELTA, „Reuters/Ipsos“ apklausos duomenimis, K. Harris pirmauja prieš D. Trumpą dviem procentiniais punktais: 44 proc. prieš 42 proc. Praėjusios savaitės apklausoje K. Harris ir D. Trumpas surinko po 44 proc. balsų. Pagal kitą, taip pat antradienį paskelbtą apklausą, K. Harris nedaug atsilieka nuo respublikonų vėliavnešio. Abiejų apklausų rezultatai neperžengia apklausų paklaidos ribų.

Ir nors jų dvikova dar tik prasideda, ekspertai pabrėžia: Jungtinės Valstijos – ne ta šalis, kurioje vienas įvykis gali padaryti reikšmingos įtakos rinkėjų sprendimui.

Jauniklė senelių namuose

Pagarbos vertas J. Bideno pasitraukimas suteikė naują impulsą demokratų kampanijai. Jei dar prieš savaitę reikšminga dalis amerikiečių manė, kad abu kandidatai yra pernelyg seni, kad stotų prie šalies vairo, dabar šis argumentas aktualus tik D. Trumpui.

Nebaltaodė moteris daug lengviau kelia asociacijas su modernumu nei apie tariamus „giluminės valstybės“ sąmokslus kalbantis D. Trumpas.

Pašaipios pastabos apie amžių, kurių buvęs prezidentas negailėjo oponentui, dabar bumerangu galės grįžti jo pusėn. Spalį 60-metį švęsiančiai demokratei nereikia jokių dirbtinių įvaizdžio akcentų, kad įrodytų esanti energingesnė nei 78-erių respublikonas.

Dabar nebe J. Bidenas, bet D. Trumpas būtų vyriausias kada nors išrinktas JAV prezidentas. Kaip taikliai pastebėjo vienas apžvalgininkas, greta ne tik pagrindinio oponento, bet ir įtakingųjų demokratų 82-ejų Bernie Sanderso ar 84-erių Nancy Pelosi, K. Harrisas staiga atrodo kaip jauniklė senelių namuose.

K. Harris šuolis į rinkimų maratono takelį D. Trumpą kaip mat nustūmė į naujienų srauto paraštes. Rinkimų kampanijos tempą vėl valdo demokratai, o ne pasikėsinimą pergyvenęs D. Trumpas.

Tai, kad būtent ji, o ne J. Bidenas dalyvavo Ukrainos taikos konferencijoje Šveicarijoje paskatino kalbas, esą kandidato rokiruotei demokratai rengėsi jau seniai. Bet kokiu atveju, dabar savo vardo populiarinimui K. Harris galės panaudoti visus protokolinius renginius, kuriuose ji dalyvaus kaip viceprezidentė: pradedant susitikimu Baltuosiuose rūmuose su populiariais sportininkais, baigiant pokalbiais su užsienio lyderiais.

Privalumas – kilmė

Kad ir kokių rinkimų kampanijos klaidų ar pačios kandidatės liapsusų gali nutikti, K. Harris visada turės dar vieną privalumą prieš D. Trumpą: atstovauja tiems, ką taip sunkiai sekėsi mobilizuoti J. Bideno komandai – labiau nei baltaodis vyras yra artimesnė lotynų amerikiečiams ir afroamerikiečiams. K. Harris tėvas – jamaikietis, motina – iš Indijos, tad demokratai turi prieigą dar ir prie azijiečių mažumos. Jos žydų kilmės sutuoktinis Dougas Emhoffas galėtų tapti debiutuojančiu „pirmuoju ponu“ JAV istorijoje.

K. Harris buvo moderniausios, sėkmingiausios, dinamiškiausios JAV valstijos senatorė. Sakoma, kad jei Kalifornija būtų valstybė, jos ekonomika būtų penkta pagal dydį pasaulyje. Tad kandidatės pavardė asocijuojasi su skaitmeninio pasaulio, ekologijos, tvarumo, liberalumo avangardu – įgyvendinta amerikietiška svajone.

Nebaltaodė moteris daug lengviau kelia asociacijas su modernumu, kurio reikia sustabarėjusiai Vašingtono politikai, nei apie tariamus „giluminės valstybės“ sąmokslus kalbantis D. Trumpas.

K. Harris jau ne kartą buvo pioniere. Pirmoji moteris, kuri vadovavo San Francisko apygardos prokuratūrai; pirmoji moteris generalinė prokurorė Kalifornijoje; pirmoji nebaltaodė senatorė nuo Kalifornijos. Ji tapo ir pirmąja viceprezidente moterimi: į šį postą pretendavusios jos pirmtakės Geraldine Ferraro 1984 m. ir Sarah Palin 2008 m. patyrė fiasko.

Europoje, įpratusioje prie lyčių lygybės politikoje, šis aspektas jau nebėra toks svarbus. Tačiau kitoje Atlanto pusėje tai reikšmingas faktorius. Nepraėjus nė parai po J. Bideno pareiškimo, K. Harris rėmėjų sąraše buvo įspūdingas skaičius ją palaikančių įtakingų moterų organizacijų: nuo „Women for American Values and Ethics“ (liet. „Moterys už amerikietiškas vertybes ir etiką“), „She Should Run“ (liet. „Ji turėtų bėgti“) iki „Win With Black Women“ (liet. „Laimėk su juodaodėmis moterimis“), „National Women's Political Caucus" (liet. „Nacionalinis moterų politinis susirinkimas“). Tai – ne tik organizacijų vardai, bet ir tūkstančiai savanorių, šių organizacijų narių ir joms prijaučiančių moterų, kurios gali padėti rinkti aukas ar pačios aukoti rinkimų kampanijai.

Auksinės pergalės

JAV prezidento rinkimų kampanijos metu ypač daug kalbama apie pinigus. Nors pergalei reikia ne tik pinigų, be milijardų neįmanoma apskritai dalyvauti šiose bene svarbiausiose planetoje politinėse varžybose.

Organizacijos „Open Secrets“ duomenimis, 2020 m. rinkimuose buvo išleista daugiau nei 14,4 mlrd. JAV dolerių (apie 13,2 mlrd. eurų). Iš jų apie 5,7 mlrd. dolerių atiteko prezidento rinkimų kampanijai, 8,7 mlrd. dolerių – rinkimams į JAV Kongresą. Kitaip tariant, rinkimų kampanija, kuri baigėsi tuomečio prezidento D. Trumpo fiasko, buvo daugiau nei dvigubai brangesnė nei vykusi ketveriais metais anksčiau (apie 2,4 mlrd. dolerių).

Iš 1,4 mln. aukotojų, skyrusių pinigų K. Harris, 900 tūkst. asmenų aukojo pirmą kartą.

Tiesioginės aukos kandidatams ir partijoms yra ribotos – privatūs asmenys gali aukoti ne daugiau kaip po 3 300 dolerių. Paprastai didžiausios sumos skiriamos politinės veiklos grupėms „Super-PAC“, kurios gali priimti neribotas pinigų sumas ir panaudoti jas konkrečių kandidatų ar politinių idėjų populiarinimui. Kandidatai tokiu būdu gali susimokėti, pvz., už itin brangią reklamą televizijoje. Kas yra didieji aukotojai – ne visada aišku, tačiau į mažųjų paramos grupių krepšelį sukrenta ir daugybė smulkių privačių asmenų aukų.

11,5 mln. per valandą

Savaitės pradžioje skelbta, kad visi kandidatai į prezidentus, įskaitant tuos, kurie jau pasitraukė iš lenktynių, „Open Secrets“ ir JAV federalinės kampanijų finansavimo institucijos FEC duomenimis, yra surinkę apie 660 mln. JAV dolerių (apie 606 mln. eurų). Iš jų apie 215 mln. buvo skirta Joe Bidenui, 196 mln. – D. Trumpui.

Anot FEC, per 2020 m. rinkimus J. Bidenas buvo surinkęs apie 1,1 mlrd. dolerių, o D. Trumpas – apie 790 mln. dolerių. Visi kandidatai į prezidentus kartu turėjo daugiau nei 4 mlrd. dolerių.

Iš rinkimų kovos pasitraukus J. Bidenui, JAV kilo diskusijų, ar aukos, kurias jis jau buvo surinkęs, gali būti skirtos kitam demokratų kandidatui. Argumentas, kodėl jomis galėtų pasinaudoti K. Harris, – kad, būdama viceprezidente, ji jau buvo J. Bideno kampanijos dalimi. Tačiau tai neįtikina D. Trumpo komandos, kuri pateikė protesto pareiškimą, kuriuo bandys neleisti demokratei naudotis pinigais, kuriuos pavyko surinkti J. Bideno kampanijos metu.

J. Bidenui paskelbus, kad traukiasi iš kovos dėl prezidento posto, aukos demokratams ėmė plūsti rekordiniu greičiu. Per septynias valandas buvo paaukota 46,7 mln. JAV dolerių. Tuoj po prezidento pareiškimo per vieną valandą įkrito 11,5 mln. dolerių – prieš tai per valandą būdavo suaukojama tik apie 200 tūkst. dolerių.

Pasak „New York Times", J. Bideno pareiškimo dieną buvo pasiektas rekordas. Iki šiol tik dukart per dieną demokratams buvo suaukota daugiau kaip 50 mln. dolerių. Pastarąjį kartą tai įvyko 2020 m. rugsėjį po legendinės Aukščiausiojo teismo teisėjos Ruth Bader Ginsburg mirties – internetu buvo suaukota apie 73,5 mln. dolerių (apie 67 mln. eurų).

J. Bideno sprendimas estafetę rinkimų kovoje perleisti savo viceprezidentei pažadino amerikiečių entuziazmą. Iš 1,4 mln. aukotojų, savaitės pradžioje skyrusių pinigų K. Harris, 900 tūkst. asmenų aukojo pirmą kartą.

Kaip rašo „USA Today“, nuo sekmadienio viceprezidentės kampanijai surinkta 126 mln. dolerių.

Iš J. Bideno K. Harris paveldėjo ne tik pinigus, bet ir infrastruktūrą su 250 koordinavimo biurų visoje šalyje. Kad galėtų kuo efektyviau įsilieti į rinkimų maratoną, po savaitgalio demokratės komanda jau pasitelkė 74 tūkst. naujų savanorių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Nebus boba prezidente Amerikoje. Juo labiau kažkokia pusnegrė..

onute

onute portretas
Lietuvei eikit balsuoti kol galit tik ger Vaitkus siekia laisvos lietuvos NES GREIT IR JUSU VAIKAI PAIMTI I KARIUOMENE UŽGLUŠINTI NUKREIPS GINKLUS I JUS ar nesuprantat kas darosi kas i valdžia veržiasi vagis zuokis irA Pulauskas kurio tėvai maskvos KGB IR MASKVOJE GYVENA buvo nuotrauka laikraštije idėta paulausku Nausėda kuris ibaliu buvo sušaukes tokius išperas kaip tas žemaitaitis ir kavbauskis su vėgele vaidino vaidino nekaltybe abu kol ale nusprendė Jie visi ir tas ušatskėlis plėše kur gali ir ka gali

jOANA

jOANA  portretas
Jau viešai tik pinigėliai renka o ne tauta
VISI KOMENTARAI 19

Galerijos

Daugiau straipsnių