V. Putinas pasirašė sutartis su Vietnamu dėl energetikos ir karinio bendradarbiavimo

  • Teksto dydis:

Maskva ir Hanojus bendradarbiaus žvalgant priekrantės naftos telkinius ir plėtos karinius ryšius, Rusijos prezidentas paskelbė antradienį po „konstruktyvių ir atvirų“ derybų su Vietnamo vadovu.

Hanojuje viešintis V.Putinas gyrė didėjančias dvišalės prekybos apimtis, kurios praeitais metais sudarė apie 3,6 mlrd. JAV dolerių (9,3 mlrd. litų) ir per metus padidėjo 20 procentų. Be to abi šalys siekia pasirašyti laisvosios prekybos sutartį.

Po V.Putino susitikimo su Vietnamo prezidentu Truong Tan Sangu abu lyderiai pasirašė sutartis dėl bendradarbiavimo įvairiose srityse – pradedant gynybos sektoriumi, baigiant bendra naftos telkinių paieška, žvalgymu ir gavyba Vietnamo priekrantėje.

„Plėtosime mūsų sėkmingą bendradarbiavimą naftos sektoriuje“, – V.Putinas sakė po susitikimo.

Rusijos valstybinė naftos milžinė „Rosneft“ ir Vietnamo bendrovė „PetroVietnam“ pasirašė sutartį dėl bendros naftos telkinių žvalgybos Vietnamo priekrantės bloke 15-1/05, nurodė Kremliaus vadovas, pridūręs, kad Šaltojo karo laikų sąjungininkės taip pat siekia kurti ryšius tarp jų sunkiosios pramonės, aviacijos ir automobilių gamybos sektorių.

„Rusija parduos Vietnamui daugiau karinės įrangos“, – pažymėjo V.Putinas, nepateikdamas daugiau detalių.

Anksčiau šį mėnesį Rusija pristatė Vietnamui pirmuosius šešis dyzelinius elektriniu „Kilo“ klasės povandeninius laivus pagal 2009 metais pasirašytą sutartį.

Jungtinės Valstijos nepardavinėja Vietnamui mirtinos ginkluotės, Vašingtonui reiškiant susirūpinimą dėl žmogaus teisių padėties toje šalyje.

Pastaraisiais metais Maskva paskelbė sudariusi milijardų dolerių vertės kontraktus dėl 20 naikintuvų „Suchoj“ ir šešių povandeninių laivų pardavimo Vietnamui.

2010 metais Maskva ir Hanojus pasirašė sutartį dėl pirmosios Vietnamo atominės jėgainės, kurioje bus du reaktoriai, statybos. Numatoma, kad tas projektas kainuos per 4 mlrd. eurų (13,8 mlrd. litų).

„Rusija dirba su Vietnamu ne vien dėl pirmosios šalyje branduolinės jėgainės statybos, bet taip pat dėl darbuotojų apmokymo ir mokslo bei technologijų centro įkūrimo“, – V.Putinas sakė per spaudos konferenciją po derybų.

Truong Tan Sangas pareiškė, kad derybos su V.Putinu buvo „itin sėkmingos“.

Rusija ir Vietnamas bendradarbiauja jau seniai. 1975 metais pasibaigus Vietnamo karui, Maskva tiekė šios šalies komunistams gyvybiškai svarbią pagalbą ir ginkluotę, o šie glaudūs ryšiai išliko ir subyrėjus Sovietų Sąjungai.

Vietnamas yra viena iš paskutinių pasaulyje likusių komunistinių valstybių, tačiau ji atsigręžė į rinkos ekonomiką ir atsivėrė Azijos bei Vakarų šalių investicijoms per pastaruosius du dešimtmečius.

Baigęs vienos dienos vizitą Hanojuje. V.Putinas trečiadienį išvyks į Pietų Korėją su oficialiu vizitu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių