Vidaus reikalų ministrai įsteigė „Šengeno tarybą“

Prancūzijos iniciatyva, 26 Šengeno zonos šalių vidaus reikalų ministrai ateityje reguliariai rengs susitikimus ir tarsis dėl krizių valdymo.

Vadinamoji „Šengeno taryba“ pirmą kartą posėdžiaus kovo 3 dieną, ketvirtadienį po neoficialaus susitikimo su ES kolegomis Lilyje pareiškė Prancūzijos vidaus reikalų ministras Géraldas Darmaninas.

Šengeno erdvėje, kuriai priklauso 22 ES šalys ir dar 4 kitos Europos valstybės, paprastai stacionari pasienio kontrolė nevykdoma. Tačiau pastaraisiais metais Vokietija, Prancūzija ir kitos šalys iš dalies vėl įvedė kontroles. Jos tai, be kita ko, argumentavo teroro pavojumi ir tuo, kad prieglobsčio prašytojai neteisėtai keliauja iš vienos šalies į kitą. Virtinė valstybių pasienio kontroles taikė arba sienas visiškai uždarė ir dėl koronaviruso pandemijos. Tai vis labiau pažeidžia pagrindinį Šengeno principą – laisvą judėjimą.

Dėl to Europos Komisija praėjusiais metais pateikė pasiūlymą dėl Šengeno zonos reformos. Įgyvendinus reformą, pasienio kontrolė vėl turėtų tapti išimtimi.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių