Tragedija Rygoje: baigiami apieškoti paskutiniai prekybos centro „Maxima“ metrai

  • Teksto dydis:

Visų Latvijos tarnybų, dalyvaujančių gelbėjimo operacijoje ketvirtadienį sugriuvusiame Rygos prekybos centre „Maxima“, atstovai sekmadienį tragedijos vietoje rengė susitikimą su statybų ekspertais, kurio metu sprendė dėl tolesnės gelbėjimo darbų taktikos.

Latvijos vidaus reikalų ministro Richardo Kozlovskio atstovė Daiga Huolma BNS sakė, jog jie įvertins sugriuvusio pastato būklę ir pasirinks tinkamiausią techninę prieigą po šeštadienį vakare įvykusio trečios stogo dalies įgriuvimo, kad būtų išvengta tolesnių gelbėtojų aukų.

Po trečio įgriuvimo šeštadienį buvo nuspręsta iki sekmadienio ryto sustabdyti gelbėjimo operaciją, nes ekspertams reikia dienos šviesos, kad būtų galima objektyviai įvertinti pastato būklę.

Nors gelbėtojai ėmėsi žingsnių struktūriniams elementams pavojingiausiose pastato vietose sutvirtinti, kad būtų galima daugiau ar mažiau saugiai tęsti žmonių po nuolaužomis paiešką, šeštadienį vakare įgriuvo trečia stogo dalis.

Kol kas griuvėsiuose buvo rasti 54 žuvę žmonės, tarp jų – trys gelbėtojai, kurie į parduotuvę įėjo po pirmos stogo dalies įgriuvimo ir žuvo įgriuvus antrai stogo daliai.
Dar dešimtys žmonių buvo sužeisti; 29 jų buvo nuvežti į ligonines.

Papildyta 11:25 val. :

Tęsdami gelbėjimo darbus Rygos prekybos centre „Maxima“, kur ketvirtadienį įgriuvo stogas, gelbėtojai taikys kontroliuojamo konstrukcijų griovimo metodą ir toliau ieškos po nuolaužomis galimai likusių žmonių, palaipsniui valydami griuvėsius.

Tai sekmadienį per trumpą spaudos konferenciją pranešė Latvijos vidaus reikalų ministerijos valstybės sekretorė Ilzė Petersonė-Guodmanė.

„Naktį prie sugriuvusio pastato buvo įrengta speciali įranga jo konstrukcijų svyravimo lygiui matuoti. Kad gautume matavimų rezultatus, reikia 12 valandų, todėl gelbėjimo darbai bus atnaujinti 12 valandą“, - sakė ji.

Kad prie pastato galėtų privažiuoti speciali technika, buvo nuspręsta atlaisvinti teritoriją aplink jį.

„Atsižvelgdami į tai, kad pastatas griūva, mes ieškosime žmonių pasitelkdami kontroliuojamą griovimą, kurį sukelsime patys“, - nurodė I.Petersonė-Guodmanė.

Papildyta 13:03 val.: 

Kontroliuojamas griovimas Zuolitūdės parduotuvėje „Maxima“ nesutrukdys incidento tyrimui

Sprendimas sugriuvusiame Rygos Zuolitūdės rajono prekybos centre „Maxima“ tęsiant paieškos operaciją taikyti kontroliuojamo konstrukcijų griovimo metodą nesutrukdys policijai tirti katastrofos aplinkybių ir vykdyti kitų tyrimo veiksmų, BNS patikino policijos atstovė Sigita Pildava.

„Šis bendras, pasvertas sprendimas ir žmonių paieškos tęsimo atžvilgiu, ir tyrimo atžvilgiu buvo priimtas susitarus visoms tarnyboms. Šis procesas taip pat vyks žingsnis po žingsnio, laikantis visų šalių interesų“, - sakė ji.

Tyrėjai nuolat dirba įvykio vietoje ir fiksuoja visą tyrimui būtiną informaciją, paima būtinus daiktinius įrodymus. „Veiksmų planas adekvatus ir suderintas visų tarnybų“, - nurodė S.Pildava.
Ji pridūrė, kad atliekant tyrimą niekas kol kas nebuvo sulaikytas, bet policija aktyviai ieško katastrofos kaltininkų.

Papildyta 13:45 val.: 

Latvija nugriaus prekybos centrą „Maxima“, kuriame žuvo 54 žmonės

Latvijos pareigūnai pranešė, kad priimtas sprendimas nugriauti Rygos Zuolitūdės rajone stovėjusį prekybos centrą „Maxima“, kuriame, ketvirtadienį įgriuvus stogui, žuvo 54 žmonės.

Pasak pareigūnų, dar trūksta septynių žmonių, kurie, kaip manoma, buvo tame prekybos centre „Maxima“, kai ketvirtadienį įgriuvo jo stogas, tačiau vilties, kad gelbėtojai dar ras gyvųjų, jau nebėra.

Vidaus reikalų ministerijos pareigūnai nurodė, kad, atsižvelgus į nestabilias išlikusias prekybos centro konstrukcijas, gelbėtojai dabar naudos sunkiąją techniką, o ne rankomis valys nuolaužas, kai sekmadienį darbai bus tęsiami.

Rygos meras Nilas Ušakovas socialiniame tinkle „Twitter“ šeštadienį informavo, kad bus apsvarstyta galimybė uždrausti bet kokią statybą tragedijos vietoje ir planai įrengti ten memorialą.

Tuo tarpu vyriausybė paskelbė 54 aukų sąrašą. Vaikų tarp žuvusiųjų nėra.

Griūties priežastis kol kas nežinoma, tačiau pagal vieną iš versijų ją nulėmė statybinės medžiagos, sukrautos ant stogo, vykdant jo apželdymo darbus.

Prekybos centras, kurį nuomavo "Maxima", buvo pastatytas bendrovės RE&RE pagal bendrovės "Homburg" projektą. Pastatas buvo užbaigtas 2011 metų pabaigoje ir pelnė architektūros premiją.

Papildyta 17:53 val.:

Gelbėtojai atnaujino žmonių paiešką sugriuvusiame Rygos prekybos centre

Latvijos valstybinės ugniagesių gelbėtojų tarnyba (VUGT) sekmadienį po pietų atnaujino žmonių paiešką sugriuvusio Rygos prekybos centro „Maxima“ nuolaužose.

Tarnybos atstovė Viktorija Šembelė BNS sakė, kad dabar gelbėtojai vėl tikrina griuvėsius, rankomis ir kastuvais šalindami nuolaužas ir ieškodami tolesnių galimų aukų.

Anksčiau dieną buvo pranešta, kad gelbėtojai demontavimo ekskavatoriumi nugriaus nestabilias Rygos Zuolitūdės rajono prekybos centro konstrukcijas.

Savo ruožtu vidaus reikalų ministro spaudos sekretorė Daiga Huolma nurodė, jog gauti pastato kontrolinių geometrinių matavimų duomenys parodė, kad pavojingo konstrukcijų svyravimo nėra.

Paskutiniais duomenimis, aukų skaičius tebėra 54.

Pasak pareigūnų, dar trūksta septynių žmonių, kurie, kaip manoma, buvo tame prekybos centre „Maxima“, tačiau vilties, kad gelbėtojai dar ras išsigelbėjusiųjų, jau nebėra.

Rygos priemiestyje Zuolitūdėje esančio prekybos centro dalis stogo užgriuvo ant pirkėjų ir darbuotojų ketvirtadienį apie 18 val. vietos laiku, kai parduotuvėje buvo daug po darbo apsipirkti atvažiavusių žmonių.

Firmai „Homburg“ priklausantį prekybos centrą, kurį nuomoja „Maxima“, pastatė statybų bendrovė RE&RE, o projektą rengė KUBS architektų biuras. Pastato statyba buvo užbaigta 2011 metų pabaigoje.

Dėl tragedijos nuo šeštadienio iki antradienio Latvijoje paskelbtas tris dienas truksiąs gedulas.

Papildyta 23:02 val. 

Gelbėjimo tarnybos baigia apieškoti paskutinius prekybos centro „Maxima“ metrus, kur dar gali būti tragedijos aukų. Skelbiama, kad liko apžiūrėti vos 1 proc. griuvėsių, praneša delfi.lt. 

Vietoje dirbantys gelbėtojai turi mažai vilčių rasti gyvųjų, tačiau paieška tęsiama.

Paskutiniais duomenimis, policija dar nerado 7 asmenų, apie kurių dingimą yra pranešę gyventojai. Viešoje informacijoje pabrėžiama, kad dingusieji nebūtinai žuvo prekybos centre.

Visi, dingusiųjų artimieji budi prie prekybos centro ir laukia paskutinių žinių iš gelbėtojų, su viltimi, kad artimieji kažkur kitur ir sveiki.

Kol kas patvirtintos 54 žūtis prekybos centre.



NAUJAUSI KOMENTARAI

LLL

LLL portretas
Kai sugalvojo ant šio pasato įrengti žiemos sodą - pasmerkė pastatą griūčiai. Nebūtų sugriuvęs dabar - būtų sugriuvęs vėliau. O pasekmės, gali būti, kad galėtų būti dar skaudesnės, priklausomai nuo to kokiu laiku griūtų, ko būtų ant viršaus ir t.t. Jeigu neatlaikė sudėtų medžiagų, tai neatlaikytų tų pačių medžiagų, augalų ir žmonių bei sniego svorio, tai jau tikrai. Labai tikėtina, kad stogas būtų susileidęs visas, o ne jo dalis.

va

va portretas
seniai sakiau nevaikscioti po prekybos centus.Uzuojauta artimiesiem

LIETUVIS-SKAUSMAS

LIETUVIS-SKAUSMAS portretas
UZJAUSKIM .PADEKIM ,STIPRINKIM...{VISOM GALIMOM PRIEMONEM].....kvailai nekomentuokim.... Gyli uzuojauta brāļi...Mēs esam ar jums,,,Stiprās puses,,,,[rasykim LATVIAMS i ju portalus....Mes gi BALTAI... :(.....PARASIAU KUR GALEJAU ,AR KUR RADAU....GAILA BEPRASMISKAI ZUVUSIU ZMONIU,BET TOKIE DESNIAI SIAM PASAULYJE.,TAD DZIAUKIMES ,MYLEKIM IR LAIMINKIM VIENI KITUS KOL ESAM GYVI
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių