Aktyvistai: Minskas verčia politinius kalinius mainais į paleidimą viešai atgailauti

  • Teksto dydis:

Žmogaus teisių aktyvistai pirmadienį apkaltino Baltarusijos valdžią nustatant nepriimtinas politinių kalinių paleidimo sąlygas, įskaitant rašytinius viešus pareiškimus dėl kaltės pripažinimo ir atgailos.

Kaltinimai pasigirdo kelios dienos po to, kai autoritarinis Baltarusijos lyderis Aliaksandras Lukašenka pažadėjo paleisti sunkiai sergančius politinius kalinius ir asmenis, sulaikytus per 2020-aisiais vykusius beprecedenčius protestus prieš jo valdymą.

Iki šiol paleista mažiausiai 18 asmenų, tarp jų opozicinės partijos lyderis Ryhoras Kastusiovas, sergantis sunkios formos vėžiu.

Europos Sąjunga ir Jungtinės Valstijos sveikino kai kurių politinių kalinių paleidimą, bet ragino Baltarusiją paleisti visus, kas buvo įkalinti dėl 2020-ųjų protestų.

Dalis paleistųjų išėjo į laisvę dėl amnestijos, o kitiems buvo suteikta malonė. Pastarieji turėjo viešai pripažinti savo kaltę. Kai kurie politiniai kaliniai atsisakė rašyti tokius laiškus, nes nemano, kad yra kalti, teigia žmogaus teisių organizacija „Viasna“.

„Viasna“ duomenimis, Baltarusijoje šiuo metu yra 1 420 politinių kalinių, įskaitant vieną organizacijos įkūrėjų, Nobelio taikos premijos laureatą Alesį Bialiackį. Daugiau kaip 200 šių kalinių rimtai serga, jiems reikalingas gydymas.

„Viasna“ atstovas Pavelas Sapelka sakė, kad po A. Lukašenkos liepos 3-iosios pareiškimo buvo paleista ne šimtai, o dešimtys politinių kalinių, ir spėjo, kad valdžia į aptuštėjusias kalėjimo kameras jau pasiuntė naujų politinių kalinių.

1994 metais į valdžią atėjęs A. Lukašenka slopina opoziciją ir nepriklausomą žiniasklaidą. Po ginčijamų 2020 metų prezidento rinkimų jis liko valdyti šeštą kadenciją, bet dėl to kilo didžiausi ir ilgiausi per šalies istoriją protestai.

Valdžia juos negailestingai nuslopino, buvo sulaikyta apie 35 tūkst. žmonių. Daug garsių opozicijos veikėjų buvo pasiųsti už grotų, o kitiems teko bėgti iš šalies.

Aktyvistų teigimu, valdžia kalėjimuose sukūrė tokias sąlygas, kokios prilygsta kankinimams, ir nesuteikia politiniams kaliniams medicininių paslaugų, neleidžia susitikti su advokatais ir giminaičiais.

„Nepaisydami pragariškų laikymo kalėjime sąlygų kai kurie garsūs baltarusiai nepripažino kaltės, viešai neatgailavo ir neprašė Lukašenkos pasigailėti“, – sakė P. Sapelka.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tai

tai portretas
batka daro krikscioniska zesta tuom turi lygiuotis visi .

Nuomonė

Nuomonė portretas
Gerai tvarkosi Batka.

Pil.

Pil. portretas
Kalėjimas tai ne kurortas, Lietuvoje tokie patys kalėjimai.Taip kad Lietuvos žurnalistams geriau nereikėtų rašyti apie kitų šalių kalėjimus.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių