Bangladeše suiminėjami opozicijos atstovai

  • Teksto dydis:

Diplomatai Dakoje išreiškė abejonių dėl Bangladešo valdžios institucijų kruvino atsako į didelio masto studentų protestus, išklausę užsienio reikalų ministro pranešimo, kuriame kaltė dėl pastarojo meto smurto buvo suversta demonstrantams, pirmadienį pranešė diplomatijos pareigūnai.

Tai, kas prasidėjo kaip judėjimas prieš politizuotas kvotas priėmimui į paklausias valstybines darbo vietas, peraugo į vienus didžiausių neramumų per visą ministrės pirmininkės Sheikh Hasinos valdymą, o per susirėmimus žuvo mažiausiai 163 žmonės (remiantis AFP gautais pranešimais apie aukas iš policijos ir ligoninių).

Užsienio reikalų ministras Hasanas Mahmudas sekmadienį sukvietė ambasadorius į brifingą ir parodė jiems 15 minučių trukmės vaizdo įrašą, kuriame, pasak šaltinių, daugiausia dėmesio skiriama protestuotojų padarytai žalai.

Tačiau vienas aukšto rango diplomatijos pareigūnas Dakoje, kalbėdamas su anonimiškumo sąlyga, pirmadienį AFP sakė, kad JAV ambasadorius Peteris Haasas teigė, jog H. Mahmudas pateikė vienpusišką įvykių versiją.

„Mane stebina, kad neparodėte filmuotos medžiagos, kurioje užfiksuota, kaip policija šaudo į beginklius protestuotojus“, – šaltinis citavo P. Haaso žodžius ministrui.

Šaltinis pridūrė, kad H. Mahmudas taip pat neatsakė į Jungtinių Tautų atstovo klausimą apie įtariamą JT ženklais pažymėtų šarvuočių ir sraigtasparnių, kurių šalis turi savo karinėse atsargose, naudojimą protestams malšinti.

Susitikimas įvyko po to, kai Bangladešo aukščiausiasis teismas sumažino įdarbinimo kvotas į labai pageidaujamas valstybines darbo vietas, kurios buvo protestų centre.

Teismas nusprendė sumažinti rezervuotų darbo vietų skaičių nuo 56 iki 7 proc. visų pozicijų, kurių didžioji dalis vis dar bus skirta 1971 metų Bangladešo išsivadavimo karo prieš Pakistaną „laisvės kovotojų“ vaikams ir vaikaičiams.

Nors šiuo sprendimu gerokai sumažinta ginčijama „laisvės kovotojo“ kategorija, jis vis tiek netenkino protestuotojų reikalavimų jos visiškai atsisakyti.

Kritikai teigia, kad ši kvota buvo naudojama šališkai skirti į valstybines darbo vietas Sh. Hasinos valdančiajai „Awami lygai“ lojaliems asmenims.

Pagrindinės demonstracijas organizuojančios grupės „Studentai prieš diskriminaciją“ atstovas sakė AFP: „Mes neatšauksime savo protestų, kol vyriausybė nepriims sprendimo, atspindinčio mūsų reikalavimus“.

76 metų Sh. Hasina valdo šalį nuo 2009 metų ir sausio mėnesį laimėjo iš eilės ketvirtus rinkimus, bet juose nedalyvavo tikroji opozicija.

Prasidėjus protestų malšinimui, kai kurie demonstrantai sakė, kad nebus patenkinti tol, kol Sh. Hasinos vyriausybė neatsistatydins.

Suiminėjami opozicijos atstovai

Daugiau kaip 500 žmonių, tarp jų – ir kai kurie opozicijos lyderiai, buvo suimti per kelias dienas trukusius susirėmimus Bangladešo sostinėje Dakoje, kuriuos sukėlė protestai prieš darbo kvotas, pirmadienį pranešė policija.

„Dėl smurto suimti mažiausiai 532 žmonės“, – AFP sakė Dakos miesto policijos atstovas Farukas Hossainas.

„Tarp jų yra keletas BNP lyderių“, – pridūrė jis, turėdamas omenyje opozicinę Bangladešo nacionalinę partiją. Tarp sulaikytųjų yra trečias pagal svarbą BNP lyderis Amir Khosru Mahmudas Chowdhury ir partijos atstovas spaudai Ruhulas Kabiras Rizvi Ahmedas, sakė jis.

Jis taip pat pridūrė, kad sulaikytas buvęs nacionalinės futbolo rinktinės kapitonas, tapęs aukšto rango BNP veikėju, Aminulas Huqas.

Taip pat buvo suimtas didžiausios šalies islamistų partijos „Jamaat-e-Islami“ generalinis sekretorius Mia Golamas Parwaras, sakė policijos atstovas. Pasak jo, kad per neramumus sostinėje žuvo mažiausiai trys policininkai ir apie 1 000 buvo sužeista, iš jų mažiausiai 60 – sunkiai.

BNP atstovas spaudai A. K. M. Wahiduzzamanas agentūrai AFP sakė, kad visoje šalyje „per pastarąsias kelias dienas buvo suimti keli šimtai BNP lyderių ir aktyvistų“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių