„Hamas“ naujuoju politiniu vadovu paskyrė Y. Sinwarą

  • Teksto dydis:

Islamistų grupuotė „Hamas“ antradienį naujuoju politiniu vadovu paskyrė Yahyą Sinwarą po to, kai praėjusią savaitę buvo nužudytas jo pirmtakas Ismailas Haniyeh.

Izraelio teigimu, Y. Sinwaras vadovavo spalio 7-osios išpuoliui, sukėlusiam karą Gazos Ruože.

Šis pranešimas buvo paskelbtas Artimuosiuose Rytuose tvyrant nerimui dėl galimų Irano atsakomųjų veiksmų po I. Haniyeh nužudymo Teherane.

Pastarąją savaitę įtampa padidėjo, kai Iranas ir jo sąjungininkai pažadėjo atkeršyti už Irano remiamos Libano grupuotės „Hezbollah“ aukšto rango vado Fuado Shukro ir „Hamas“ politinio lyderio Ismailo Haniyeh nužudymus. Dėl jų Teheranas kaltina Izraelį.

Y. Sinvaro, kuris nuo 2017 metų buvo „Hamas“ lyderis Gazos Ruože, tuo metu, kai I. Haniyeh gyveno Katare, niekas nematė nuo spalio 7-osios išpuolio.

Aukšto rango „Hamas“ pareigūnas naujienų agentūrai AFP sakė, kad Y. Sinwaro pasirinkimas yra žinia, jog kovotojų grupuotė „tęsia savo pasipriešinimo kelią“.

Jibrilas Rajoubas, palestiniečių prezidento Mahmudo Abbaso pasaulietinio judėjimo „Fatah“ lyderis, teigė, kad šis sprendimas buvo „logiškas ir tikėtinas“

„Hezbollah“ pasveikino I. Sinwarą ir teigė, kad šis paskyrimas patvirtina, jog „priešui (...) nepavyko pasiekti savo tikslų“ žudant „Hamas“ lyderius ir pareigūnus.

Izraelio užsienio reikalų ministras Israelis Katzas pažymėjo, kad Y. Sinwaro paskyrimas yra „dar viena įtikinama priežastis skubiai jį pašalinti ir nušluoti šią bjaurią organizaciją nuo žemės paviršiaus“.

Analitikai mano, kad Y. Sinwaras nenorėjo sutikti su paliaubų susitarimu labiau nei I. Haniyeh.

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas antradienį žurnalistams sakė, kad Y. Sinwaras turi padėti pasiekti paliaubas, atsižvelgiant į tai, kad jis „buvo ir tebėra pagrindinis sprendėjas“.

Tuo metu „Hezbollah“ lyderis Hassanas Nasrallah per televiziją transliuotame kreipimesi, pareiškė, kad jo vadovaujama Libano kovotojų grupuotė ir Iranas po praėjusią savaitę įvykdytų „Hezbollah“ aukšto rango vado F. Shukro ir „Hamas“ politinio lyderio I. Haniyeh nužudymų „privalo atsakyti“ Izraeliui.

„Hezbollah“ atkeršys „viena arba prisijungusi prie vieningo“ Irano remiamų grupuočių regione „atsako...“, „kad ir kokios būtų pasekmės“, pridūrė jis.

Likus kelioms minutėms iki jo kalbos Izraelio lėktuvai praskrido žemai virš Libano sostinės ir, demonstruodami jėgą, pralaužė garso barjerą.


Šiame straipsnyje: HamasGazavadovybėsinwaras

NAUJAUSI KOMENTARAI

Pilietis

Pilietis portretas
Kadangi prezidentas minkštakiaušis ir negavo nurodymo iš šeimininko, tai tenka mum, paprastiem piliečiam, pasveikint nauja lyderi

LINKIU šiam vadui sėkmės - i š v e j a n t ŽYDUS iš

LINKIU šiam vadui sėkmės  - i š v e j a n t  ŽYDUS iš portretas
palestiniečių žemių
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių