Irake atkasta masinė kapavietė su 139 žmonių palaikais

  • Teksto dydis:

Irake atkasta masinė kapavietė su 139 žmonių palaikais. Spėjama, kad juos nužudė „Islamo valstybės“ (IS) džihadistai. „Atkasėme 139 žmonių palaikus bei žmonių kūnų dalių“, – sakė Valstybinio kankinių fondo, atsakingo už masines kapavietes, vadovas Dia Karimas. Kapavietė rasta Tal Afare maždaug už 70 km į vakarus nuo Mosulo miesto Šiaurės Irake.

Aukos – moterys ir vyrai, pasak liudininkų, buvo nužudyti, kai šiame regione viešpatavo IS arba „Al Qaeda“ teroristų tinklas. Sprendžiant pagal rūbus, tai gali būti jazidai, turkmėnai ir saugumo pajėgų iš Mosulo – tuometės IS „kalifato“ de-facto sostinės – atstovai. Savo valdžios apogėjuje grupuotė kontroliavo didelę dalį Sirijos ir Irako. Jos teroristai kankinimais ir galvų kirsdinimais skleidė baimę ir siaubą ir paliko daugybę masinių kapaviečių.

Ahmedas al Assadis iš Kankinių fondo sakė, kad aukos buvo „ne palaidotos, o sumestos į duobę“, kurios gylis iki 42 metrų. „Kai kurios aukos buvo nušautos, kitoms perpjautos gerklės“, pasakojo jis. Kai kurie kūnai buvo lavonmaišiuose, kai kurie – vilkėjo oranžinės spalvos kombinezonus, kokius dėvėjo IS belaisviai. Kūnai perduoti teismo medicinos tyrėjams.

Masinė kapavietė rasta jau tada, kai Irako saugumo pajėgos 2017 m. susigrąžino teritorijos kontrolę. Tačiau kūnai pradėti iškasti tik šių metų gegužę.

JT vertinimu, džihadistai paliko daugiau kaip 200 masinių kapaviečių, kuriose gali būti iki 12 000 kūnų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių