JK 17-mečiui pareikšti kaltinimai dėl skerdynių vaikų šokių pamokoje

  • Teksto dydis:

17-mečiui ketvirtadienį buvo pareikšti kaltinimai trijų mergaičių nužudymu ir pasikėsinimu nužudyti dar 10 žmonių per išpuolį panaudojant peilį šokių pamokoje, pranešė britų prokurorai.

Prokuratūra pranešė, kad įgaliojo Mersisaido policiją pareikšti įtariamajam kaltinimus dėl trijų nužudymų: šešerių metų Bebe King, septynerių Elsie Dot Stancombe ir devynerių metų Alice Dasilvos Aguiar.

Vaikinas ketvirtadienį stos prieš teismą Liverpulyje, šiaurės vakarų Anglijoje.

Sautportas, kuriame pirmadienį įvyko tragedija, vis dar bando atsigauti po išpuolio ir antradienį kilusių smurtinių susirėmimų.

Į policijos pareigūnus buvo svaidomi buteliai, o keli žmonės buvo sulaikyti. Policija dėl to kaltina kraštutinių dešiniųjų Anglijos gynybos lygos (EDL) šalininkus, anot jos, iš kitų vietovių atvykusius į pajūrio miestą netoli Liverpulio.

100 žmonių grupė užpuolė policiją ir niokojo pastatus, mėtė plytas į mečetę ir padegė keletą transporto priemonių bei kitus daiktus.

Policija pranešė, kad 53 pareigūnai buvo sužeisti, mažiausiai aštuoni iš jų sunkiai. Sulaikyti keturi įtariamieji.

Policijos viršininkė Serena Kennedy sakė, kad jos pajėgos ruošiasi tolesniems galimiems neramumams mieste, tačiau trečiadienis praėjo ramiai.

Tačiau protesto akcijoje prie JK ministro pirmininko Keiro Starmerio rezidencijos ir Hartlepule, šiaurės rytų Anglijoje, kilo peštynės.

Smurto scenos buvo plačiai pasmerktos, o K. Starmeris pažadėjo, kad atsakingi asmenys „pajus visą įstatymo galią“.

Melaginga informacija

Antradienio smurtas įsiplieskė netrukus po susibūrimo miesto centre, kur šimtai žmonių tylomis pagerbė išpuolio panaudojant peilį, per kurį taip pat sunkiai sužeisti penki vaikai ir du suaugusieji, aukas.

Policija teigė nelaikanti incidento susijusio su terorizmu.

Praėjus kelioms valandoms po išpuolio, socialiniuose tinkluose pradėjo plisti nepatikrinta informacija apie įtariamojo kilmę.

Kraštutinių dešiniųjų nuomonės formuotojas Andrew Tate'as socialiniuose tinkluose paskelbė vaizdo įrašą, kurį peržiūrėjo beveik 15 milijonų žmonių, kaltindamas dėl užpuolimo „nelegalų migrantą“.

Britanijos musulmonų taryba teigė, kad islamofobiški neramumai prasidėjo nuo melagingų gandų internete, kuriuos paskatino dezinformacija iš vienos rusiškos naujienų svetainės, neteisingai siejant nusikaltimą su musulmonais.

„Didelės tragedijos, netekčių ir gedulo metu turime tvirtai atsispirti ciniškoms neapykantos ir susiskaldymo jėgoms“, – sakė Tarybos generalinė sekretorė Zara Mohammed.

Mersisaido policijos viršininkės pavaduotojas Alexas Gossas sakė, kad dėl įtariamojo buvo „daug spėlionių ir hipotezių“ ir kad „daug žmonių, kurie negyvena“ toje vietovėje, dalyvavo antradienio vakarą kilusiuose neramumuose.

„Ką mes padarėme, kad to nusipelnėme? Mes jau praradome savo vaikus“, – naujienų agentūrai AFP sakė 53 metų Suzanne Jerram, parduotuvės, kuri buvo nuniokota, savininkė.

„Mūsų bendruomenė gedi, kaip jie drįsta ateiti čia į mūsų miestą ir tai padaryti? Tai šlykštu, tai tikrai šlykštu“, – kalbėjo moteris.

Šešėlinis vidaus reikalų ministras Jamesas Cleverly paragino vyriausybę „griežtai ir greitai“ reaguoti į neramumus ir dezinformaciją.

Tuo metu premjero pavaduotoja Angela Rayner pareiškė, kad vyriausybė gali svarstyti, ar uždrausti kraštutinių dešiniųjų EDL pagal kovos su terorizmu įstatymus.


Šiame straipsnyje: sautporto žudynėskaltinamasis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių