JT: 2023-aisiais registruotas iki šiol didžiausias žuvusių humanitarinių darbuotojų skaičius

  • Teksto dydis:

Pirmiausiai dėl kruvinų atakų Gazos kare Jungtinės Tautos (JT) 2023 m. registravo iki šiol didžiausią konfliktuose žuvusių humanitarinės pagalbos darbuotojų skaičių. 33 šalyse žuvo 280 darbuotojai, pranešė JT Humanitarinių reikalų koordinavimo biuras (OCHA). Tai daugiausiai aukų pareikalavę metai nuo skaičiavimų pradžios.

Metais anksčiau žuvusių humanitarinių darbuotojų buvo 118. Būgštaujama, kad 2024 m. žuvusiųjų gali būti dar daugiau. Pirmadienį minima Pasaulinė humanitarinės pagalbos diena.

Pagrindinė tokio drastiško padidėjimo priežastis yra Gazos karas tarp Izraelio ir „Hamas“, sakoma pranešime. Nuo beprecedenčio „Hamas“ teroristinio išpuolio praėjusių metų spalį vien tik Gazos Ruože žuvo beveik 300 pagalbos organizacijų darbuotojų, pirmiausiai – per oro smūgius. Dauguma aukų yra JT pagalbos palestiniečiams agentūros (UNRWA) darbuotojai. JT praeityje ne kartą reiškė savo susirūpinimą dėl per Izraelio apšaudymus ar bombardavimus žuvusių darbuotojų.

Preliminariais vieno duomenų banko, kuriuo remiasi JT,  skaičiavimais, yra požymių, kad humanitarinių darbuotojų žūčių skaičius 2024 m., gali būti dar didesnis. Per konfliktus visame pasaulyje iki rugpjūčio pradžios žuvo 172 darbuotojai. Be Gazos karo daug aukų pareikalavo pirmiausiai konfliktai ir smurtas Sudane bei Pietų Sudane. Daugeliu atvejų žuvusieji yra vietiniai pagalbos organizacijų darbuotojai.

Pasaulinės humanitarinės pagalbos dienos proga aukšti šimtų humanitarinių organizacijų atstovai bendru laišku kreipėsi 193 JT Generalinės Asamblėjos šalis, kuriame ragina tarptautinę bendruomenę dėti visas pastangas, kad būtų nutrauktos atakos prieš civilius, apsaugoti pagalbos organizacijų darbuotojai, o kaltieji patraukti atsakomybėn.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių