Kaimynų ginčai kelia siaubą: naudojamos idėjos, sumanytos kriminaliniame pasaulyje

Sprogmuo, įmestas į pašto dėžutę, siekiant išspręsti ginčą arba automobilis, apšaudytas fejerverkais, – Nyderlanduose daugėja išpuolių naudojant sprogmenis. Daug metų tai sieta su nusikaltėliais, tačiau policijos tyrimai rodo, kad sprogmenys vis dažniau naudojami ir asmeninių konfliktų metu. Pavyzdžiui, ginčuose tarp kaimynų arba jaunimo konfliktuose.

Nusikaltėliai bankomatus sprogdindavo naudodami galingus fejerverkus. Dabar jie naudojami kitais tikslais.

„Jei pažvelgtume į neseniai Nyderlanduose įvykdytus išpuolius prieš namus, žmones, transporto priemones ir panašiai, tai yra tokio paties tipo paketai, kokie naudojami per išpuolius prieš bankomatus“, – aiškino teismo sprogmenų ekspertas Marc Wösten.

Ir išpuolių naudojant sprogmenis skaičius labai išaugo. Šiemet policija jau suskaičiavo 768 incidentus. Pernai per tą patį laikotarpį jų buvo apie 500.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

Pasirodo, šiuo metu tokiu būdu taip pat malšinami verslo ar kaimynų ginčai.

„Tiesiog matome kopijuojamąjį elgesį – naudojamos idėjos, kurios buvo sumanytos kriminaliniame pasaulyje. Dabar jas tokiu pat būdu įgyvendina žmonės, turintys įvairiausių konfliktų“, – teigė policijos atstovas Jos van der Stap.

Policijos teigimu, tai tipiškai olandiška problema.

Esame savotiški sprogdinimų lyderiai, tačiau nežinau, ar tuo galima didžiuotis.

„Esame savotiški sprogdinimų lyderiai, tačiau nežinau, ar tuo galima didžiuotis“, – svarstė teismo sprogmenų ekspertas.

Problema ta, kad Nyderlanduose gana lengva įsigyti galingų fejerverkų

„Tokios galingos petardos lengvai prieinamos tokiose programėlėse kaip, pavyzdžiui, „Telegram“. Užsisakote ir tą pačią dieną jas atveža berniukas motoroleriu. Tai taip paprasta“, – kalbėjo kriminalų žurnalistas Koen Voskuil.

„Pavyzdžiui, susipyko du valdybos nariai, vienas nusprendžia pakišti fejerverką po kito automobiliu. Anksčiau konfliktai buvo sprendžiami kitais būdais, bet dabar yra pavyzdžių, kaip galima padėti tokį sprogmenį, apie tai skelbiama ir socialiniuose tinkluose. Tai laikoma gana paprasta, prieinama ir turinčia gana bauginantį poveikį priemone“, – sakė policijos atstovas.

Tad Nyderlandų teisėsauga ragina valdžią griežtinti galingų fejerverkų įsigijimo taisykles.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių