Mirė skaldantis Peru eksprezidentas A. Fujimori

Būdamas 86 metų mirė buvęs Peru prezidentas Alberto Fujimori, kuris buvo nuteistas už rimtus žmogaus teisių pažeidimus, pranešė jo dukra.

„Po ilgos kovos su vėžiu mūsų tėvas Alberto Fujimori iškeliavo susitikti su Viešpačiu“, – tinkle „X“ paskelbtame įraše informavo Keiko Fujimori; įrašą taip pat pasirašė jos broliai ir sesuo Sachie, Hiro ir Kenji Fujimori.

Japonijos migrantų sūnus A. Fujimori Peru prezidentu dirbo 1990-2000 m. Savo kadencijos metu jis pasirūpino, kad saugumo pajėgos imtųsi griežtų priemonių prieš kairiąsias ir tariamai ardomąsias jėgas, be to, buvo apribotos parlamento galios. Tuo metu valstybė juto grėsmę, kurią kėlė maoistų teroristinė organizacija „Shining Path“.

Negana to, dešimtys tūkstančių čiabuvių moterų buvo priverstinai sterilizuotos, siekiant sumažinti jų gimdomų vaikų skaičių. Jie buvo laikomi kilūtimi plėtrai.

A. Fujimori 2009-aisiais buvo pripažintas kaltu dėl bendros atsakomybės už 25 žmogžudystes ir du pagrobimus jo valdymo metais. Jis taip pat buvo pripažintas kaltu keliose korupcijos bylose. A. Fujimori buvo nuteistas kalėti 25 metus.

2017 m. tuometinis prezidentas Pedro Pablo Kuczynskis suteikė jam malonę humanitariniu pagrindu dėl prastos jo sveikatos. 2023-iaisiais jis galiausiai buvo paleistas iš Barbadiljo kalėjimo netoli sostinės Limos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių