Naujas uždarbio būdas rusams: pasiųsk draugą į karą – gauk pinigų

Voronežo srities valdžia ėmėsi finansiškai skatinti vyrų rinkimą į armiją. Tokia praktika plinta visoje Rusijoje.

Rusijos regionai stengiasi geriau pasirodyti Kremliaus akyse ir ieško būdų, kaip pritraukti į armiją kuo daugiau savanorių. Viena iš tokių paskatų – mokėti vienkartines premijas asmenims, įtikinusiems gimines ar pažįstamus pasirašyti kontraktą su armija.

Tam, kad gautų išmoką, asmuo turi ateiti į verbavimo punktą kartu su savanoriu. Voroneže už tai mokama apie 150 eurų.

Premijos dydis priklauso nuo regionų gerbūvio. Pavyzdžiui, nafta turtingas Tatarstanas už kiekvieną atvestą savanorį moka net po 1000 eurų. Tokią pat išmoką siūlo Riazanės srities valdžia. Prie „akcijos“ jungiasi vis daugiau regionų.

Tokios priemonės veikiau rodo regionų pastangas varžytis tarpusavyje ir įsiteikti Maskvai ir nereiškia, kad Rusijos armijai trūksta norinčių sudaryti kontraktą. Įvairių šaltinių duomenimis, per mėnesį rusų armija pasipildo 10 – 20 tūkst. savanorių.

Dauguma kontraktininkų puikiai suvokia, kad armija juos naudoja, kaip „patrankų mėsą“ – užkemša jais spragas pavojinguose fronto ružuose, meta į savižudiškas atakas, skirtas „pigiai“ alinti ukrainiečių jėgas. Tačiau savanorių netrūksta.

Tai lemia dosnios išmokos, kurios Rusijos provincijos skurde gyvenantiems žmonėms yra milžiniški pinigai, kokių jie niekada neuždirbtų taikiame gyvenime.

Vien už kontrakto pasirašymą skiriama vienkartinė maždaug 2000 eurų išmoka. Tiek pat kontraktininkas gauna per mėnesį. Jei jis turi armijai naudingą kvalifikaciją, mėnesio uždarbis didėja. Palyginimui, Tyvos respublikoje, iš kurios armija sulaukia daugiausiai savanorių, kontraktininko alga mažiausiai dvigubai viršija miestiečio uždarbį, o kaimuose ir mažuose miesteliuose žmonės dažnai neturi jokio pajamų šaltinio.

Žuvusio kontraktininko artimiesiems valstybė įsipareigoja mokėti beveik 50 tūkst. eurų kompensaciją, kurią savo nuožiūra gali padidinti regiono valdžia.

Nors socialiniuose tinkluose periodiškai pasirodo iš karo grįžusių kontraktininkų skundai dėl neišmokėtų pinigų ir nepaskirto gydymo, tai greičiau išimtys, o ne taisyklė. Siekdamas palaikyti „patrankų mėsos“ tiekimą, Kremlius pakankamai stabiliai moka pažadėtus pinigus.


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeRusijaverbavimaskontraktininkaiišmokos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių