Rusija teigia pradedanti operacijas pasienio regionuose

  • Teksto dydis:

Maskva penktadienį pranešė pradėjusi „antiteroristines operacijas“ trijuose su Ukraina besiribojančiuose pasienio regionuose.

Apie tai pranešta Kyjivo kariams vykdant netikėtą puolimą Rusijos vakarinėje Kursko srityje, kol kas rimčiausiame įsiveržime į Rusijos teritoriją per pustrečių metų trunkantį karą.

Pasak nepriklausomų analitikų, antradienio rytą per sieną į Kursko sritį įsiveržę ukrainiečių daliniai pasistūmėjo kelis kilometrus į priekį.

Rusija dislokavo papildomų karių ir įrangos, įskaitant tankus, raketų paleidimo įrenginius ir aviacijos dalinius, kad sustabdytų besiveržiančius karius.

Rusijos nacionalinis kovos su terorizmu komitetas vėlai penktadienį pranešė, kad pradeda „antiteroristines operacijas Belgorodo, Briansko ir Kursko srityse [...] siekiant užtikrinti piliečių saugumą ir nuslopinti priešo diversinių grupių vykdomų teroro aktų grėsmę“.

Pagal Rusijos įstatymus saugumo pajėgoms ir kariuomenei suteikiamos plačios galios vykdant kovos su terorizmu operacijas.

Ribojamas judėjimas, gali būti konfiskuojamos transporto priemonės, klausomasi telefoninių pokalbių, teritorijos paskelbiamos uždraustomis zonomis, įrengiami patikros punktai, sustiprinamas pagrindinių infrastruktūros objektų saugumas.

Rusijos kovos su terorizmu komitetas pareiškė, kad Ukraina surengė „precedento neturintį bandymą destabilizuoti padėtį keliuose mūsų šalies regionuose“.

Jis pavadino ukrainiečių įsiveržimą teroristiniu išpuoliu ir teigė, kad Kyjivo kariai sužeidė civilius gyventojus ir sugriovė gyvenamuosius pastatus.

Ukrainos vadovybė šio puolimo nekomentuoja, o Jungtinės Valstijos, artimiausia Kyjivo sąjungininkė, teigė, kad nebuvo iš anksto informuotos apie planus.

Tačiau prezidentas Volodymyras Zelenskis, panašu, pasidžiaugė savo karių ankstyva sėkme, anksčiau šią savaitę pareikšdamas, kad Rusija turi pajusti 2022-ųjų vasarį pradėtos invazijos į Ukrainą pasekmes.

Rusijos gynybos ministerija šeštadienį paskelbė filmuotą medžiagą, kurioje užfiksuota, kaip tankų įgulos apšaudo ukrainiečių pozicijas Kursko regione, taip pat naktinis oro smūgis. Penktadienį ji pranešė, kad į pasienio regioną dislokavo dar daugiau dalinių.

Ministerija taip pat nurodė, kad rusų kariai numušė 26 ukrainiečių dronus, kuriais naktį bandyta atakuoti regioną.


Šiame straipsnyje: Rusijakaras UkrainojeKursko sritis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių