Sirija pradeda skaičiuoti 10-uosius karo metus

Siriją krečiantis brutalus konfliktas sekmadienį pradeda skaičiuoti savo 10-uosius metus, prezidento Basharo al Assado (Bašaro Asado) režimui stiprinant savo kontrolę karo nuniokotoje šalyje, kurios ekonomika nualinta ir kurioje dėl įtakos varžosi užsienio galybės.

2011 metų kovo 15-ąją į gatves protestuoti išėję sirai vargu ar galėjo įsivaizduoti, kad šis jų žingsnis peraugs į daugiaplanį karą, įtraukusį sukilėlius, džihadistus ir užsienio pajėgas.

Nuo konflikto pradžios šalyje žuvo mažiausiai 384 tūkst. žmonių, iš jų – daugiau kaip 116 tūkst. civilių, šeštadienį pranešė šį karą stebinti nevyriausybinė organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR).

Dar daugiau kaip 11 mln. žmonių buvo priversti palikti savo namus ir pasitraukti į užsienį arba kitas šalies vietas.

„Devyneri revoliucijos metai atspindi mūsų patirtų kančių mastą – tarp tremties, bambardavimų ir mirčių“, – sakė žmogaus teisių aktyvistė Hala Ibrahim, dabar gyvenanti Danos mieste Idlibo provincijoje.

„Palikau savo universitetą, savo namą, kuris buvo subombarduotas, – pasakojo į 4-ą dešimtį įžengusi moteris. – Praradome viską.“

Anksčiau šiauriniame Alepo mieste gyvenusi H. Ibrahim iš jo pasitraukė 2016 metų pabaigoje, kai režimas susigrąžino daugelį sukilėlių kontroliuotų teritorijų. Galiausiai moteris rado prieglobstį Idlibe.

Šis šiaurės vakarinis regionas yra paskutinė Sirijos sukilėlių tvirtovė. Šiuo metu ją atakuoja vyriausybės pajėgos.

Dėl Rusijos, Irano ir Libano sukarintos grupės „Hizbollah“ karinės pagalbos B. al Assadas susigrąžino kontrolę beveik 70 proc. šalies teritorijos.

Anksčiau šį mėnesį šiaurės vakaruose buvo paskelbtos trapios paliaubos, o Turkijos ir Rusijos pareigūnai susitarė pradėti Idlibe bendrą patruliavimą.

Sirų pajėgos ir Rusijos karo lėktuvai šį regioną nuo gruodžio smarkiai bombardavo. Pasak SOHR, per šį puolimą žuvo beveik 500 civilių, o Jungtinės Tautos nurodė, kad dar beveik milijonas žmonių buvo priversti pasitraukti.


Šiame straipsnyje: Sirijakarasdešimtmetis

NAUJAUSI KOMENTARAI

O

O  portretas
Kaip ten reikalai Iemene? Sauditai su vakaru koalicija ir samdiniais dar neišaude visu nauju šaudmenu?

Sovinys

Sovinys portretas
Ka, maskoliai per 10 metu dar neissaude visu saudmenu su pasibaigusia data?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių