Tarpininkai ragina „Hamas“ ir Izraelį užbaigti paliaubų susitarimą pagal J. Bideno planą

  • Teksto dydis:

Derybų dėl ugnies nutraukimo Gazos Ruože tarpininkai Kataras, Jungtinės Valstijos ir Egiptas šeštadienį paragino Izraelį ir islamistų kovotojų grupuotę „Hamas“ užbaigti paliaubų ir įkaitų paleidimo susitarimą pagal JAV prezidento Joe Bideno (Džo Baideno) išdėstytą planą.

„Kataras, Jungtinės Valstijos ir Egiptas, tarpininkaudami vykstančiose diskusijose dėl ugnies nutraukimo Gazos Ruože ir įkaitų mainais į palestiniečių kalinius paleidimo, kartu ragina „Hamas“ ir Izraelį baigti rengti susitarimą, kuriame būtų įtvirtinti prezidento Joe Bideno išdėstyti principai“, – sakoma bendrame Kataro užsienio reikalų ministerijos išplatintame pareiškime.

Kataras kartu su Jungtinėmis Valstijomis ir Egiptu jau kelis mėnesius tarpininkauja derybose, kuriomis siekiama sudaryti paliaubų susitarimą tarp Izraelio ir „Hamas“ karo nuniokotame Gazos Ruože.

Tačiau šio mėnesio pradžioje užkulisinės derybos atsidūrė aklavietėje, Izraeliui į Rafachą pasiuntus sausumos pajėgas.

JAV prezidentas penktadienį sakė, kad trijų dalių Izraelio pasiūlyme pirmiausia kalbama apie visišką ugnies nutraukimą ir visų Gazos Ruože laikomų palestiniečių kovotojų pagrobtų įkaitų paleidimą.

Bendrame trijų tarpininkaujančių šalių pareiškime teigiama, kad J. Bideno plane išdėstyti principai „sujungė visų šalių reikalavimus į susitarimą, kuris atitinka daugelio šalių interesus“.

Jame teigiama, kad šios gairės „suteiks neatidėliotiną pagalbą tiek ilgai kenčiantiems Gazos Ruožo gyventojams, tiek taip pat ilgai kenčiantiems įkaitams ir jų šeimoms“.

„Šis susitarimas yra nuolatinių paliaubų ir krizės užbaigimo planas“, – priduriama jame.

Pareiškimas paskelbtas po to, kai JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas (Entonis Blinkenas) surengė atskirus pokalbius su Kataro ministru pirmininku šeichu Mohammedu bin Abdulrahmanu al Thani (Mohamedu bin Abdulrahmanu Taniu) ir Egipto užsienio reikalų ministru Samehu Shoukry (Samehu Šukriu).

Sutikti su tokiu susitarimu reiškia ne visišką pergalę, o visišką pralaimėjimą.

Gazos Ruožo sveikatos apsaugos ministerija: karo metu žuvo 36 439 žmonės

Islamistų grupuotės „Hamas“ valdomo Gazos Ruožo sveikatos apsaugos ministerija sekmadienį pranešė, kad per beveik aštuonis mėnesius trunkantį Izraelio ir „Hamas“ karą šioje palestiniečių teritorijoje žuvo mažiausiai 36 439 žmonės.

Ministerijos pranešime teigiama, kad per pastarąją parą žuvo mažiausiai 60 žmonių, ir priduriama, kad nuo karo pradžios, kai spalio 7 dieną „Hamas“ kovotojai užpuolė Izraelį, Gazos Ruože buvo sužeisti 82 627 žmonės.

Per spalį „Hamas“ įvykdytą išpuolį, Izraelio duomenimis, žuvo 1 170 žmonių, daugiausia civilių.

Per šią ataką „Hamas“ kovotojai pagrobė 252 įkaitus, iš kurių maždaug pusė, Izraelio teigimu, tebėra Gazos Ruože, įskaitant 37 Izraelio kariuomenės laikomus žuvusiais.

Pažadėjęs sunaikinti „Hamas“, Izraelis pradėjo didžiulį karinį puolimą.

B. Netanyahu džiaugiasi galėdamas kreiptis į JAV Kongresą

Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu (Benjaminas Netanjahus) šeštadienį pareiškė, kad „su džiaugsmu“ priėmė kvietimą kreiptis į JAV Kongresą, kur planuoja „išdėstyti tiesą“ apie karą Gazos Ruože.

JAV Kongreso demokratų ir respublikonų lyderiai pakvietė Izraelio ministrą pirmininką Benjaminą Netanyahu (Benjaminą Netanjahų) pasakyti kalbos įstatymų leidėjams, penktadienį sakė Atstovų Rūmų pirmininkas Mike'as Johnsonas (Maikas Džonsonas).

„B. Netanyahu buvo suteikta privilegija atstovauti Izraeliui abiejuose Kongreso rūmuose ir pristatyti tiesą apie mūsų teisingą karą su tais, kurie siekia atimti mūsų gyvybes", – teigiama premjero biuro pareiškime.

Nebuvo paskelbta B. Netanyahu kreipimosi data, tačiau JAV žiniasklaida pranešė, kad jis turėtų įvykti prieš pat JAV įstatymų leidėjų atostogas arba netrukus po jų.

Izraelio kraštutinių dešiniųjų ministrai atsistatydins, jei bus laikomasi J. Bideno plano

Du kraštutinių dešiniųjų pažiūrų Izraelio ministrai šeštadienį pagrasino pasitraukti iš ministro pirmininko B. Netanyahu vyriausybės, jei jis įvykdys JAV prezidento J. Bideno pateiktą įkaitų išlaisvinimo susitarimą.

Kraštutinių dešiniųjų koalicijos partneriai – nacionalinio saugumo ministras Itamaras Ben-Gviras ir finansų ministras Bezalelis Smotrichas (Bezalelis Smotričas) – pareiškė, kad pasitrauks iš jo vyriausybės, jei susitarimas bus patvirtintas.

I. Ben-Gviras pareiškė, kad jo partija „paleis vyriausybę“, jei susitarimas bus patvirtintas, ir pasmerkė pasiūlymą kaip „terorizmo pergalę ir pavojų Izraelio valstybės saugumui“.

„Sutikti su tokiu susitarimu reiškia ne visišką pergalę, o visišką pralaimėjimą“, – perspėjo jis.

B. Smotrichas sakė, kad jis „nedalyvaus vyriausybėje, kuri pritars pasiūlytoms gairėms“.

„Reikalaujame tęsti karą tol, kol bus sunaikinta „Hamas“ ir sugrąžinti visi įkaitai“, – socialiniame tinkle „X“ sakė B. Smotrichas, pridurdamas, kad nepritaria perkeltųjų Gazos Ruožo gyventojų grįžimui į teritorijos šiaurę ir „masiniam teroristų paleidimui“.


Šiame straipsnyje: IzraelisHamasPalestinapaliaubos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Kodel

Kodel portretas
Kodel hamaso tetoristai vadinami palestinieciu kovotojais?

Purmaliai

Purmaliai portretas
Ten yra pasaka be galo,jokių paliaubų nebus !
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių