Ukraina prašo Meksikos suimti V. Putiną, jei jis atvyks į prezidentės inauguraciją

  • Teksto dydis:

Ukrainos ambasada Meksikoje trečiadienį paprašė Meksikos vyriausybės suimti Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną, jei jis atvyks į išrinktosios prezidentės Claudios Sheinbaum (Klaudijos Šeinbaum) inauguraciją, į kurią buvo pakviestas.

Kyjivo delegacija, pavadinusi V. Putiną „karo nusikaltėliu“, taip pat padėkojo Meksikai už tai, kad ji pakvietė Ukrainos prezidentą Volodymyrą Zelenskį dalyvauti spalio 1 dieną vyksiančioje ceremonijoje.

„Esame įsitikinę, kad Meksikos vyriausybė bet kuriuo atveju įvykdys tarptautinį arešto orderį ir perduos minėtąjį asmenį (V. Putiną) Jungtinių Tautų teisminei institucijai Hagoje“, – sakoma Ukrainos ambasados pareiškime.

Tarptautinis baudžiamasis teismas (TBT) 2023 metų kovą išdavė Rusijos prezidento V. Putino arešto orderį dėl kaltinimų karo nusikaltimais neteisėtai deportavus šimtus ukrainiečių vaikų nuo tada, kai 2022 metų vasarį Maskva pradėjo plataus masto invaziją į savo kaimynę.

Juanas Ramonas de la Fuente (Chuanas Ramonas de la Fuentė), paskirtas C. Sheinbaum užsienio reikalų ministru, sakė, kad pagal „standartinį protokolą“ į inauguraciją kviečiami visų šalių, su kuriomis Meksika palaiko diplomatinius santykius, įskaitant Rusiją ir Ukrainą, vadovai.

Birželio 2 dieną Meksikoje vykusiuose visuotiniuose rinkimuose C. Sheinbaum iškovojo istorinę pergalę ir spalį pradės savo šešerių metų kadenciją. Ji taps pirmąja Meksikos prezidente moterimi.

V. Putinas ir V. Zelenskis buvo vieni iš pasaulio lyderių, kurie ją pasveikino su pergale. 


Šiame straipsnyje: Ukrainakaras UkrainojeVladimiras PutinasMeksika

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių