Už išpuolį per LGBT festivalį Osle iraniečiui skirti 30 metų kalėjimo

  • Teksto dydis:

Iraniečių kilmės norvegas ketvirtadienį buvo pripažintas kaltu dėl prieš dvejus metus įvykdyto teroristinio išpuolio LGBTQI festivalyje Osle ir nuteistas kalėti 30 metų.

Teismas teigė, kad išpuoliu siekta „įvaryti baimę LGBTQI žmonėms“.

2022 metų birželio 25 dieną per šaudymo incidentus prie dviejų barų, įskaitant vieną garsų gėjų klubą Oslo centre, žuvo du žmonės ir dar devyni buvo sunkiai sužeisti.

Išpuolis surengtas kelios valandos iki „Pride“ eitynių.

Oslo apygardos teismas nurodė, kad 45-erių Zaniaras Matapouras į minią paleido 10 šūvių iš kulkosvaidžio ir aštuonis – iš pistoleto. Prokurorai teigė, kad Z. Matapouras prisiekė ištikimybę grupuotei „Islamo valstybė“ (IS).

Teismas skyrė jam maksimalią 30 metų laisvės atėmimo bausmę su teise įkalinimo laiką pratęsti už „teroro akto sunkinančiomis aplinkybėmis“ įvykdymą.

„Išpuolis neabejotinai buvo nukreiptas prieš gėjus, – teigiama Oslo teismo nuosprendyje. –Tikslas buvo nužudyti kuo daugiau gėjų ir įvaryti baimę LGBTQI bendruomenei apskritai.“

Teisiamajam taip pat buvo nurodyta sumokėti ieškovams daugiau nei 100 mln. kronų (8,8 mln. eurų) žalai atlyginti.

Teismo proceso metu tiek prokurorai, tiek gynyba sutiko, kad Z. Matapouras šaudė į minią, ir niekas nesiginčijo dėl to, kad vyras turėjo teroristinių motyvų.

Z. Matapuras, kurį po šaudymo sulaikė praeiviai, niekada neatskleidė savo motyvų. Savo kaltės jis nepripažįsta.

Visgi psichiatrijos ekspertai nesutaria dėl jo psichinės sveikatos ir teisinės atsakomybės, atsižvelgiant į tai, kad kaltinamajam anksčiau buvo diagnozuota paranoidinė šizofrenija.

„Teismas mano, kad Matapouras visiškai suprato, ką darė prieš išpuolį ir jo metu“, – sakoma nuosprendyje, kuriame konstatuojama, kad jis sąmoningai taikėsi į LGBTQI bendruomenę.

Teismo proceso metu Z. Matapouro advokatas Marius Dietrichsonas kaltino Norvegijos vidaus saugumo tarnybos slaptąjį agentą išprovokavus išpuolį ir paskatinus savo klientą prisiekti ištikimybę IS.

Jis prašė, kad jo klientas būtų pripažintas nepakaltinamu ir perkeltas priverstinai gydyti į saugią psichiatrijos ligoninę.

2023 metų birželį žvalgybos agentūra atsiprašė, kai jos užsakymu parengtoje ataskaitoje policijos viršininkas padarė išvadą, kad ji galėjo užkirsti kelią išpuoliui.

Gegužės 3 dieną Pakistanas išdavė įtariamą organizatorių – 46-erių Arfaną Bhatti, gyvenusį Norvegijoje.

A. Bhatti išvyko iš Norvegijos į Pakistaną prieš Z. Matapouro išpuolį.

Įtariamas teroro išpuolio bendrininkas A. Bhatti neigė, kad yra kaip nors su juo susijęs, ir prieštaravo savo ekstradicijai.

Jis bus teisiamas vėliau.

Osle 2022 metais planuotas „Pride“ paradas po išpuolio buvo atšauktas.

Šis šaudymo incidentas sukrėtė Norvegiją, kurioje nusikalstamumas palyginti nedidelis, nors pastaraisiais dešimtmečiais keletas pavienių žmonių buvo surengę išpuolių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
DABAR MUSULMONAI KAPOS GALVAS GĖJAMS VISAME PASAULYJE...TAI KONFRONTACIJA SU MUSULMONAIS...

antanas

antanas portretas
Kaip "laukinis" emigrantas Norvegijoje galėjo laisvai įsigyti šaunamuosius ginklus, net kulkosvaidį?

Pilietis

Pilietis portretas
Del tu pi-de-ras-tu jau ramiai gyvent negalima. Užtai musulmonišku kraštu istatymai liberalesni ir tie ligoniai ten šlaistytis laisvai negali
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių