Užkrėsto kraujo skandalas: kai kurioms aukoms žada kompensacijas iki gyvenimo galo

  • Teksto dydis:

Jungtinės Karalystės valdžia po eilės metų pagaliau nusprendė, kaip atlygins žalą tiems gyventojams, kuriems buvo užkrėstas kraujas atliekant medicininius tyrimus. Dešimtims tūkstančių asmenų valdžia žada kompensacijas iki gyvos galvos. Kai kurie žmonės turės teisę gauti iš viso daugiau nei pustrečio milijono eurų. Kitus nukentėjusiuosius žadama išmokų tvarka supykdė.

Užkrėsto kraujo skandalo aukos teisingumo laukė ištisus dešimtmečius. Buvo daug klausimų, melo ir išdavysčių.

Neseniai paskelbus galutines tyrimo išvadas pagaliau aiškėja planas dėl kompensacijų.

Daugiau nei 40 metų nuo hepatito C kenčiančią Džoaną vyriausybės paskelbta išmokų tvarka supykdė.

„Tai didžiulė nelygybė. Minimali suma, kurią gaus užkrėstas hepatitu C žmogus – 35 tūkstančiai svarų. Minimali suma, kurią gaus užkrėstas ŽIV žmogus – 2 milijonai svarų. Aš mirsiu, nes man buvo perpiltas užkrėstas kraujas. Užkrėstas yra užkrėstas“, – pasakojo nukentėjusioji Joanna Vincent.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

Moteris serga žvyneline ir turi nuolat tikrintis dėl vėžio.

Nuo XX amžiaus 8-ojo dešimtmečio iki 10-ojo dešimtmečio pradžios dėl virusais, tokiais kaip ŽIV ir hepatitas, užteršto kraujo Jungtinėje Karalystėje užsikrėtė daugiau kaip 30 tūkstančių žmonių.

Daugiau nei 3 tūkstančiai iš jų mirė.

Dabar vyriausybė patvirtino, kad reguliarios išmokos, įskaitant išmokas netekusiems artimųjų, bus mokamos visą gyvenimą.

Kompensacijos bus pradėtos mokėti iki šių metų pabaigos.

Tie, kurie dalyvavo neetiškais pripažintuose tyrimuose papildomai gaus iki 15 tūkst. eurų. Skaičiuojama, kad išmokos didžiausios paramos gavėjams viršys 2,5 mln. eurų.

„Kaip galima nuspręsti, kiek verta mirusio vaiko gyvybė? Kaip įvertinti gyvenimą, kurį sugriovė lėtinis hepatitas? Norime daugiau aiškumo, iš kur atsirado šie skaičiai? Ar remtasi medikų siūlymais, ar teisininkų išvadomis?“ – piktinosi Hemofilijos draugijos generalinė direktorė Kate Burt.

Dar daug neatsakytų klausimų. Tačiau Džoanai ir kitiems nukentėjusiesiems jokia suma neatpirks patirtų kančių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių