Laipiojimo uolomis sportas: ar Lietuva jau pasiruoši važiuoti į olimpines žaidynes?

Vieniems tai laisvalaikio praleidimo būdas, kitiems – olimpinis sportas. Ir nors šiose olimpinėse žaidynėse Lietuvos atstovo neišvydome, galbūt kitose jau turėsime. Kalbame apie laipiojimo uolomis sportą, kur kiekviena trasa tarsi galvosūkis. Šis sportas mūsų šalyje vis populiarėja: lietuviai puikiai pasirodo laipiojimo varžybose.

Plačiau šia tema pakomentavo „Bonobo Climbing“ laipiojimo centro vadovas Marius Galaburda.

– Ar čia susirenka ne tik tie, kurie nori papramogauti, palaipioti sienomis, bet ir profesionaliai sportuojantys žmonės?

– Tikrai taip. Kaip ir dauguma laipiojimo centrų, šis irgi yra pritaikytas ne tik pramogaujantiems, bet ir profesionaliems sportininkams. Turime daug trasų, kurios įveikiamos tiek mažiems, tiek turime labai sudėtingų trasų suaugusiems.

– Ar šis sportas Lietuvoje yra populiarus?

– Tikrai yra populiarus. Kiekvienais metais sulaukiame vis didesnio susidomėjimo. Laipiojimas tapo olimpine sporto šaka. Šiame sporte yra keletas disciplinų: greitasis lipimas, kai kuo greičiau reikia įveikti tam tikrą atstumą, tada boulderingas, kada lipama be jokių papildomų saugumo priemonių ir saugumą užtikrina apačioje esantys apsauginiai čiužiniai, ir trečioji disciplina – sunkusis lipimas, tai tokio aukščio trasos, nuo kurių nukritus joks čiužinys mūsų neišgelbėtų, tad yra naudojamos virvės.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Reikia lipti pagal spalvas? 

– Iš pradžių galbūt sunku suprasti, bet lipama tik viena spalva. Spalvos žymi trasas ir laipiojimo tikslas – įveikti atstumą nuo apačios iki viršaus naudojantis tik vienos spalvos trasa. Jas sudarinėja trasų statytojai, kurie supranta judesių įvairovę, gali sukurti trasas, kurios yra įdomios, reikalauja sportininko ištvermės, techninių gebėjimų. Įdomu, kad laipiojimo centruose trasos yra nuolatos keičiamos. Kiekvieną savaitę sportininkas gauna vis naujų iššūkių.

Tai yra ne tik ištvermės išbandymas, bet kartu ir techninis.

– Kokios sportininko savybės šiame sporte yra svarbiausios? 

– Sportininkai turi turėti didelį paketą įvairiausių gebėjimų ir jie turi treniruoti daug dalykų: momentinė jėga, ištvermė ir techniniai gebėjimai. Norint gerai atlikti tam tikrus judesius, reikia turėti daug techninių gebėjimų, gerai valdyti savo kūną. Tai yra ne tik ištvermės išbandymas, bet kartu ir techninis. Daug reikia įdėti mąstymo, nes kiekviena trasa yra tarsi galvosūkis.

O apie pasiruošimą varžyboms LNK žurnalistei plačiau papasakojo laipiojimo rinktinės narės Rugilė Padimanskaitė ir Kamilija Ališauskaitė.

– Kodėl būtent šis sportas?

– Jis reikalauja daug mąstymo, visos kūno dalys dirba. Kiekviena trasa yra unikali, nesu lipusi trasa, kuri pasikartotų. Patinka visas procesas, nes tu krenti, mokaisi iš savo klaidų. Smagi visa laipiojimo kelionė, darbas su savimi, mąstymas. Tai – unikalus sportas.

– Nuo ko prasideda jūsų treniruotė?  

– Pirmiausia reikia magnezijos, kad rankos neprakaituotų. Treniruotės prasideda nuo apšilimo, kuris yra būtinas. Jis trunka apie 15–20 min, tada pradedame laipioti nuo lengvesnių trasų ir tada jau seka pro trasos. Treniruotės trukmė priklauso nuo struktūros: jeigu atidirbinėjame dinaminius judesius, tai gali trukti net iki 5 val., o jeigu treniruojame jėgą ir ištvermę, tai dirbame apie 2 val. su treneriu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių