Prisvilęs blynas: žalgiriečiai nusileido Eurolygos vicečempionams (komentarai)

Eurolygos karštinė atkeliavo į Kauną. Penktadienį Kauno „Žalgirio“ krepšininkai pradėjo savo 16-ąjį sezoną Eurolygoje. Lietuvos čempionų tvirtovėje – praėjusio sezono Eurolygos finalininkas Madrido „Real“. Ilio Zouro auklėtiniams sensacijos sukurti nepavyko. Karališkasis Madrido klubas antrojo kėlinio pradžioje tvirtai perėmė iniciatyvą į savo rankas ir šventė pirmąją pergalę - 83:63 (16:13. 19:11, 29:20, 19:19).

Antrajame ture kauniečių laukia ne ką menkesnis išbandymas: spalio 24 d. jie žais išvykoje su Milano „Emporio-Armani“ ekipa.

Komentarai. Madrido „Real“ treneris Pablo Laso: „Sveikinimai mano auklėtiniams dėl pergalės. Bet ji nebuvo tokia lengva, kaip gali pasirodyti iš rezultato.  Puikų darbą atlikome pirmoje pusėje, ypač gera buvo mūsų gynyba. Antrojoje dalyje, jau kontroliavome eigą tiek puldami, tiek gindamiesi. Manau, kad sezonui įsibėgėjus „Žalgiris“ pagerins žaidimą, o mums buvo svarbu sezoną pradėti laimėjimu“.

Kauno „Žalgirio“ treneris Ilias Zouros: „Pradėsiu nuo padėkos fanams, kurie mus palaikė. „Real“ žaidė geriau, nes kartu žaidžia trejus metus. Tas pats treneris, tas pats branduolys, prie kurio prisidėjo dar keli geri krepšininkai. Mums gerai tai, kad sezonas tik prasidėjo. Jei dirbsime kryptingai, galime pasiekti teigiamų rezultatų. Turime daug jaunų, nepatyrusių žaidėjų. Blogiausias aspektas šiame mače – klaidos. Jų buvo per daug. Tą turime tobulinti. Esame talentinga komanda, bet klystame per daug. Tęsiame darbą, nors yra problemų. Esame ekipa, kuri kovoja iki galo. Pažadame aikštelėje atiduoti visas jėgas. Kodėl taip mažai žaidė Martynas Pocius? Tai buvo mano sprendimas. Martynas - labai geras, patyręs žaidėjas, bet šiandien leidau pasireikšti jaunesniems“.

Rungtynių eiga

I kėlinys. „Žalgiris“ rungtynes pradėjo tokios sudėties: Justinas Dentmonas, Vytenis Lipkevičius, Tomas Dimša, Paulius Jankūnas, Robertas Javtokas.

Rungtynės prasidėjo rezultatyviai. Mačo pradžioje sėkmingiau žaidė svečiai. 6 min. jie pirmavo 12:8. Nors žalgiriečiai aktyviai vijosi savo priešininkus, pirmąjį ketvirtį Madrido žvaigždynas sugebėjo išlaikyti iniciatyvą - 16:13.

II kėlinys. Po pertraukėlės "Real" apsukų nesumažino. Svečiai išlaikė iniciatyvą ir po truputį didino persvarą - 25:17. Nors karališkasis klubas nedemonstravo įspūdingo žaidimo, "Žalgiriui" rasti kelią prie svečių vartų sekėsi sunkiai. Per pirmas penkiolika minučių aikštės šeimininkai nebuvo sukrapštę ir dvidešimt taškų. Klaidos - dar vienas komponentas, pagal kurį Kauno klubas stipriai nusileido savo priešininkams. Per šešiolika minučių žalgiriečiai buvo padarę net 17 klaidų ir "Real" pirmą kartą įgijo dviženklę persvarą - 29:19.

Prieš pat pertrauką iš vidutinio nuotolio pataikęs Šarūnas Jasikevičius kiek atgaivino šeimininkų viltis, tačiau "Real" persvara komandos einant ilsėtis klausimų nekėlė - 35:24. Beje, septynis taškus pelnęs Šaras buvo bene vienintelis šviesulys blankiame bei nesiklijuojančiame "Žalgirio" žaidime.

III kėlinys. Trečiąjį ketvirtį taikliu metimu pradėjo "Žalgirio" kapitonas Paulius Jankūnas, o netrukus tolimą metimą pataikė Robertas Javtokas - 29:35. Tačiau "Real" į tai atsakė Nikola Mirotičiaus tritaškiu bei Ioannio Bourousio ir Sergio Lullo dvitaškiais ir šeimininkų viltys išsisklaidė - 29:44.

Po didžiosios pertraukos prabilo ir pirmus du kėlinukus užsikirtusi toliašaudė artilerija. Nuo tritaškio zonos pradėję pataikyti Madrido krepšininkai greitai šoktelėjo į priekį, o po I.Bourousio tolimo bombos iš aikštės krašto svečiai įgijo 20 taškų persvarą - 54:34.

Po trijų kėlinių - įtikinamas "Real" pranašumas 64:44. 

IV kėlinys. Lemiamas ketvirtis tebuvo formalumas. Nors žalgiriečiai dar mėgino "kabintis" už paskutinio šiaudo, "Real" susikrauta persvara buvo pernelyg didelė. Pirmąją pergalę į savo sąskaitą įsirašė "Real" - 83:63.

Statistika

Žalgiris": Paulius Jankūnas 15, Šarūnas Jasikevičius 13, Justinas Dentmonas 9, Robertas Javtokas 7, Tomas Dimša 6, Vytenis Lipkevičius ir Tadas Klimavičius po 4, Artūras Milaknis 3, Siimas Sanderis Vene 2.

"Real": Nikola Mirotičius 18, Sergio Lullas 17, Rudy Fernandezas 11, Ioannis Bourousis 10, Felipe Reyesas 8.

Prieš rungtynes

Skaičiai. Nuo 1999-ųjų, kai „Žalgiris“ pradėjo dalyvauti prestižiškiausiame žemyno krepšinio turnyre, šios ekipos buvo susitikę šešis kartus. Madrido ir Kauno komandų keliai susikirto jau antrajame žalgiriečių sezone Eurolygoje - 1999-2000 metais. Tuomet kauniečiai svečiuose šventė pergalę 70:60, tačiau namuose po atkaklios kovos nusileido savo varžovams 65:67.

2008-aisiais „Real“ ir „Žalgiris“ kovojo „Top 16“ etape ir abukart stipresnis buvo karališkasis klubas. „Real“ namuose šventė pergalę 88:85, o Kauno sporto halėje laimėjo 83:69. Praėjusį sezoną ispanai vėl žalgiriečiams buvo neįkandamas riešutas – abejose dramatiškai susiklosčiusiose „Top 16“ dvikovose „Real“ geriau sužaidė rungtynių pabaigas ir nugalėjo 75:74 bei 105:104.

Šešis kartus šie legendiniai klubai tarpusavyje kovojo dar tuo metu, kai Lietuva priklausė Sovietų Sąjungai. Tuomet jėgų santykis buvo visai kitos - žalgiriečiai laimėjo 4 dvikovas bei suklupo 2 kartus.

Tvirtovė. „Žalgiris“ yra sunkiai įveikiamas žaidžiant pirmas Eurolygos rungtynes namuose. Per paskutinius keturis metus savoje aikštėje pirmą dvikovą žalgiriečiai pralaimėjo tik kartą, kai užpernai 74:87 nusileido Maskvos CSKA.

Krikštas. Net 5 „Žalgirio“ žaidėjai turi progą debiutuoti Eurolygoje. Tai – Justinas Dentmonas, Kasparas Vecvagaras,  Mindaugas Kupšas, Tomas Dimša ir Vytenis Čižauskas.

Sugrįžimas. Tadas Klimavičius į prestižiškiausią Senojo žemyno turnyrą grįžta po metų pertraukos. Visą praėjusį Eurolygos sezoną praleido dėl kelio traumos.

Pažįstami. Žalgirietis Martynas Pocius aikštelėje susitiks su buvusiais komandos draugais – Rudy Fernandezu, Felipe Reyesu, Nikola Mirotičiumi, Sergio Rodriguezu, Jaycee Carrollu, Sergio Llullu, Dontaye Draperiu, Tremmellu Dardenu ir Marcusu Slaughteriu. J.Dentmonas taip pat sutiks buvusį komandos draugą. Amerikietis kartu su graiku Ioanniu Bourousiu vilkėjo Milano „Emporio Armani“ marškinėlius. Tiesa, kartu jie sužaidė vos trejas rungtynes. Tremmellas Dardenas iš „Žalgirio“ į „Real“ persikėlė kovo mėnesį ir artėjančiose rungtynėse susitiks su buvusiais komandos draugais – Vyteniu Lipkevičiumi, T.Klimavičiumi, P.Jankūnu, R.Javtoku ir traumuotu Kšištofu Lavrinovičiumi.

Laimikis. Šį sezoną „Real“ jau džiaugėsi vienu trofėjumi – Ispanijos Supertaure. Turnyro pusfinalyje jie 100:61 sutriuškino Bilbao „Uxue Basket“, o finale 83:79 palaužė amžinus priešininkus iš Barselonos. Praėjusią savaitę žalgiriečių varžovai viešėjo Azijoje ir parodomosiose rungtynėse Kinijos sostinėje įveikė Pekino „Ducks“ ekipą 92:86.

Prisiminimas. Praėjusį sezoną Nikola Mirotičius Kaune gerino tiek asmeninius, tiek Eurolygos rekordus. Jaunasis „Real“ puolėjas „Top 16“ etapo rungtynėse pasiekė savo rezultatyvumo rekordą – 31 taškas, jis taip pat pridėjo 11 atkovotų kamuolių ir surinkęs 37 naudingumo balus tapo „Top 16“ dešimtojo  turo naudingiausiu žaidėju. N.Mirotičius rungtynėse Kaune pataikė net 18 baudos metimų paeiliui, taip pasiekdamas dar vieną Eurolygos rekordą.

Afrika. „Real“ narys Salah Mejri gali debiutuoti Eurolygoje ir taip tapti pirmuoju Eurolygos istorijoje žaidžiančiu krepšininku iš Tuniso.

Taikinys. „Real“ lyderiui Rudy Fernandezui kelionė į Kauną turėtų kelti ne ypač malonius sentimentus. Praėjusio sezono pirmoje dvikovoje „Žalgirio“ kapitoną Paulių Jankūną užsipuolusio gynėjo atsakomajame mače Kaune laukė tikras pragaras su skausminga pabaiga – paliekant areną ispaną užpuolė broliai Maciai.


Šiame straipsnyje: ŽalgirisRealEurolygakrepšinis

NAUJAUSI KOMENTARAI

waldas

waldas portretas
jei nesusirupins sawo zaidimu (deriniu nera aplamai) - gali istusteti arena !

Toks

Toks  portretas
Toks jausmas ,kad treneris nusiteikęs ramaiai gyventi.Motiejūnas turętų jį pažadinti.:)

Mariui ir Zigmui

Mariui ir Zigmui portretas
Koks blynas ?gal iš mėnulio rašot ?Viskas gerai ,tai tik pradžia ,žiūrėsim ,kas bus toliau .O trenerių daug ,ką veikia neaišku...:)
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių