Naujas aukštumas krepšininkės šturmuos su naujais vedliais

Lietuvos vyrų krepšinio lyga (LKL) jau paskelbė savo tvarkaraštį. Pamažu startui rengiasi ir Moterų krepšinio lyga. Vienos ekipos sieks išlaikyti pernai iškovotas pozicijas, kitos – nustumti lyderes nuo prizininkų pakylos.

Pasikeitė treneriai

Vasaros tarpsezoniu žaidėjų rinkoje ypač aktyviai dirba ne tik į prizininkų trejetą patekę, bet ir už jo ribų likę klubai. Užvakar apie naujausią pirkinį pranešė "Šiauliai", pasirašę sutartį su amerikiete Ahyiona Vason. 23 metų 160 cm ūgio įžaidėja tapo šeštąja krepšininke, su kuria šiauliečiai sukirto rankomis vasarą. Tarp naujokių – ir žaidėjos iš JAV, Ispanijos ir Latvijos. Be to, komanda turės naują trenerį – juo tapo Tomas Keršis, pakeitęs į užsienį išvykusį Romualdą Petronį.

Nesnaudžia ir "Šiaulius" praėjusį sezoną bronziniame finale pranokę Kauno "Aistės-LSMU". Klubas ne tik pakeitė būrį žaidėjų, bet ir pagrindinį vairininką. Iki tol ne vieną sezoną ekipą į pergales vedęs Rokas Kondratavičius persikėlė į Kauno "Žalgirio" klubo jaunimo struktūrą. Jį pakeitė 26-erių Laurynas Dulinskas, turintis LKL darbo  patirties.

"Galima sakyti, kad buriame naują komandą. Permainų nebuvo daug, bet jos gana svarbios. Pirmoji, kad teko ieškoti naujo trenerio. Mūsų numylėtą trenerį R.Kondratavičių, kuris klube dirbo šešerius ar septynerius metus išleidome į "Žalgirį". Tai yra įvertinimas ir mums. Vadinasi, gebame paruošti ne tik žaidėjas, bet ir trenerius, vadybininkus", – pasakojo "Aisčių-LSMU" klubo direktorius Petras Aleksonis.

Ieškos kitos lyderės

Vieną didžiausių netekčių tarp žaidėjų P.Aleksonis įvardijo Karoliną Kazočiūnaitę, užsivilkusią čempionės Vilniaus "Kibirkšties-MRU" marškinėlius.

"Manau, pati žaidėja tiek daug metų atidavusi klubui ieško naujų iššūkių. Bet, kaip sakoma, tuščia vieta ilgai nebūna. Atsiras naujų lyderių, – neabejoja P.Aleksonis. – Svarbiausia, kad išlaikėme trenerio asistentą, fizinio parengimo trenerę ir daugumą žaidėjų, kurios sudarė branduolį. Kol kas viskas vyksta pagal planą,"

Nors lyderės netektis buvo skaudi, tačiau klubo direktorius teigė, kad yra ir atradimų.

"Pasidžiaugti irgi turime kuo: Gretą Tamašauskaitę-Stašelienę susigrąžinome iš Italijos. Greta – buvusi mūsų lyderė, Lietuvoje pripažinta snaiperė, gera gynėja. Iš sidabro medalių laimėtojo Klaipėdos "Neptūno" susigrąžinome Gintarę Paulauskaitę, kuri ne vienus metus yra žaidusi mūsų klube. Labai džiaugiamės, kad išlaikėme Martyną Petrėnaitę ir gynėjas Deimantę Žukaitę, Brigitą Sinickaitę, Urtę Slavinskaitę. Ši komanda popieriuje simpatiškai atrodys, o aikštelėje viskas priklauso nuo pačių žaidėjų ir trenerio. Komanda turės kitų stiprybių negu pernai", – komentavo P.Aleksonis.

Derasi su rėmėjais

Paklaustas, ar ši vasara renkant biudžetą buvo kitokia nei ankstesnės, "Aisčių-LSMU" klubo direktorius atsakė:

"Galima sakyti, kad šiais metais mes daug neblefavome. Kai klubai vasaros metu surenka komandos sudėtį, biudžetas būna dar tik planinis. Vasarą dar neturime viso sezono pinigų sąskaitoje. Esame surinkę komandą ir biudžetas tikrai neoptimistinis. Su rėmėjais vyksta pokalbiai, linksmesni negu pernai – šiais metais gali bent kavos susitikti. Kad rėmėjai dalytų paramas, tai tikrai dar taip nėra. Manau, vis tiek savo užsibrėžtą sumą surinksime. Nesigiriant, Kauno klubas visada pasižymėjo rėmėjais. Reikia neslėpti, kad moterų krepšinis nesukuria tokios vertės kaip vyrų, bet mes visada randame, ką pasiūlyti. Juk negali gyventi vien tik su savivaldybės parama."

Bagažas: L.Dulinskas tikisi, kad vyrų krepšinyje įgyta patirtis pravers ir treniruojant moteris. / Asmeninio archyvo nuotr.

Nepaisant sunkumų, ne tik klubo direktorius, bet ir naujasis treneris L.Dulinskas tikisi žaisti Lietuvos čempionato finale, Baltijos lygoje laimėti medalių ir pasiekti lemiamus Karalienės taurės turnyro etapus.

Motyvacijos netrūksta

– Kaip krepšinis atėjo į jūsų gyvenimą? – pasiteiravome naujojo "Aisčių-LSMU" trenerio L.Dulinsko.

– Pats esu marijampolietis. Nuo pirmos iki dvyliktos klasės lankiau krepšinį. Visada jaučiau, kad noriu dirbti sporto srityje. Mano dėdė moterų komandoje prisidėjo prie vadybos ir pats jaučiau, kad profesionalus krepšininkas tikrai nebūsiu. Kai į Marijampolės "Sūduvą" atėjo treneris Giedrius Žibėnas (dabartinis Vilniaus "Ryto" vairininkas), nuėjau pas jį ir paklausiau, ar galėčiau kuo nors padėti. Pasakiau, kad noriu išmokti ir tapti treneriu. G.Žibėnas priėmė mane kaip mokinį, taip ir prasidėjo mano žingsniai.

– Kokiose komandose dirbote?

– Kėdainių "Nevėžyje" LKL, Marijampolės "Sūduvoje" – trejus metus asistentu. Taip pat dirbau vyriausiu treneriu Tauragės "Fortūnoje" ir Ukmergės "Olimpe".

– Kokie jūsų didžiausi pasiekimai?

Esu daug išmokęs iš M.Kiltinavičiaus, G.Žibėno, labai imponuoja Kazys Maksvytis.

– Didžiausias pasiekimas man – patekimas į U20 (iki 20 metų) rinktinės trenerio asistento poziciją. Buvo labai didelė garbė atstovauti Lietuvai Europos čempionate. Taip pat du kartus, būdamas asistentu, esu laimėjęs Nacionalinės krepšinio lygos (NKL) pirmenybes.

– Iš kurio trenerio išmokote daugiausia?

– Esu daug išmokęs iš M.Kiltinavičiaus, G.Žibėno, labai imponuoja Kazys Maksvytis. Stengiuosi geriausius dalykus pasiimti iš kiekvieno trenerio, bet vieno autoriteto neturiu.

– Kuo jus patraukė moterų krepšinis?

– Krepšinis, nesvarbu ar moterų, ar vyrų, visur yra panašus. Tiesiog skiriasi greičiai, fiziškumas, bet krepšinis visur yra įdomus.

– Kaip atsidūrėte "Aisčių-LSMU" komandoje?

– Paskambino direktorius ir pateikė pasiūlymą. Man patiko komandos vizija, tikslai. Komanda perspektyvi, laiminti, siekia aukščiausių tikslų.

– Kokios jūsų asmeninės ambicijos naujame kolektyve?

– Bandyti pagaliau tapti Lietuvos čempionėmis.

– Kaip vertinate pačią Lietuvos moterų krepšinio lygą?

– Šiek tiek liūdina šis vaizdas, kad praėjusį sezoną žaidė tik šešios komandos. Anksčiau, kai dirbau Marijampolėje, būdavo stiprios Marijampolės "Sūduvos", Kauno "Sirenų" ekipos. Buvo tikrai stipri lyga, konkuruodavo aštuonios komandos. O dabar, kai klubas turi tik penkis varžovus, tenka visą laiką žaisti su tomis pačiomis varžovėmis. Norėtųsi jų daugiau.

– Kaip manote, kas trukdo didėti moterų komandų skaičiui?

– Sunku pasakyti. Galbūt pandeminė situacija neleidžia surinkti biudžeto, konkurencingos sudėties. Kadangi daugiau metų dirbau vyrų krepšinyje, todėl moterų situacijos negaliu vertinti.

– Kodėl Lietuvos moterų rinktinė ne pirmus metus nepatenka į Europos čempionatą?

– Viskas prasideda nuo sporto mokyklų. Ten mergaičių krepšiniui skiriamas daug mažesnis dėmesys negu berniukų. Reikėtų, visų pirma, skatinti trenerius, kad jie eitų treniruoti mergaičių, o ne berniukų, nes iš tikrųjų berniukų trenerių yra kokius penkis kartus daugiau nei mergaičių. Mergaitės dabar noriau eina į futbolą nei į krepšinį, nors krepšinis yra Lietuvos antra religija.

– Papasakokite apie savo pomėgius?

– Mano gyvenimas aplink krepšinį sukasi 24 valandas, todėl papildomai veiklai ar pomėgiams aš tiesiog nerasčiau laiko.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių