Masturbacija – kūno ir sielos džiaugsmas: privalumai, hormonai ir beprotiški mitai

  • Teksto dydis:

Masturbaciją yra veikla, kuri yra gausi vien privalumų, tačiau gausu ir beprotiškų mitų apie ją, rašoma clevalandclinic.org portale.

Kas yra masturbacija?

Masturbacija vyksta kai žmogus pats stimuliuoja savo genitalijas ar kitas erogenines zonas, siekdamas susijaudinimo ar malonumo.

Ši veikla yra įprasta visoms lytims, įvairiame amžiuje.

Masturbacija turi svarbų vaidmenį norint palaikyti gerą seksualinį vystymąsi.

Tai yra natūralus būdas susipažinti savo kūnu, jausti malonumą ir pasiekti seksualinį pasitenkinimą (orgazmą).

Masturbacija gali būti atliekama rankomis, pirštais, pasitelkiant sekso žaislus ar kitus objektus. Galima save liesti, trinti ar masažuoti genitalijas.

Taip pat į vaginą ar išangę galima įkišti savo pirštus ar vibratorių. Kiti objektai irgi gali tapti malonumo dalimi, pavyzdžiui, pagalvė gali padėti stimuliuoti penį, vulvą ar klitorį.

Malonumą galima patirti ir liečiant, žnaibant ar trinant kitas erogenines vietas, tarkime, spenelius ar sėklides. Siekiant išvengti nemalonių pojūčių dėl trinties, patartina naudoti lubrikantą.

Įprasta masturbacijos metu skaityti ar žiūrėti suaugusiems skirtą turinį, arba susigalvoti ir įsivaizduoti paties seksualines fantazijas, – dažniausiai taip orgazmas ir pasiekiamas.

Skirtingi žmonės masturbuojasi skirtingais būdais, tai yra asmeninis kiekvieno pasirinkimas ir yra begalė būdų, kaip tai daryti.

Masturbacija gali būti arba asmeninė, arba kartu su partneriu(e). Reikia paminėti, kad masturbacija yra natūrali veikla net ir esant aktyviam seksualinio gyvenimo būdui.

Galima pagalvoti, kad masturbacija yra veikla, kuria užsiima tik vieniši žmonės, tačiau tą daro tiek vieniši, tiek porose gyvenantys žmonės.

Kokie yra masturbacijos privalumai?

Masturbacija yra gera ir sveika veikla visomis prasmėmis, turinti gerą poveikį tiek fizinei, tiek psichinei sveikatai.

Tyrimai rodo, kad masturbacija:

a) Sumažina stresą.

b) Sumažina įtampą.

c) Pagerina miego kokybę.

d) Padidina susitelkimą.

e) Pagerina nuotaiką.

f) Sumažina ar visai panaikina skausmą.

g) Pagerina seksualinį gyvenimą.

h) Sumažina nerimą ir depresiją.

Masturbuojantis nėra galimybės pastoti ir labai retas atvejis, kad masturbacijos metu būtų perduodamos venerinės ligos (svarbu nepamiršti plauti sekso žaislus po naudojimosi).

Šalia visų privalumų, kai žmogus pasiekia orgazmą, kūnas paleidžia specifinius hormonus, vadinamus dopaminu ir oksitocinu.

Dopaminas dar kartais yra vadinamas „gero jausmo“ hormonu, o oksitocinas žinomas kaip „meilės narkotikas“.

Šie hormonai kūne padidina pozityvias emocijas, pavyzdžiui džiaugsmą. Jie taip pat puikiai kovoja su kortizolio hormonu – jis kūne sukelia stresą.

Vyrų masturbacija

Tyrimai rodo, kad masturbacija vyrams yra labai sveika veikla, turinti ilgalaikių teigiamų sveikatos poveikių.

Vienas specifinis tyrimas parodė, kad vyrai, kurie reguliariai ejakuliuoja, turi gerokai mažesnę riziką susirgti prostatos vėžiu.

Būtent ejakuliacija sumažina vėžio ląstelių kaupimąsi prostatos liaukoje.

Moterų masturbacija

Merginoms masturbacija irgi turi daug įrodytų ir patvirtintų teigiamų naudų. Moterys, kurios masturbuojasi, turi didesnę tikimybę patirti orgazmą, kai mylisi su savo partneriais.

Taip pat masturbacija gali moterims sumažinti menstruacijų keliamus skausmus. Vyresnėms moterims masturbacija gali sumažinti vaginalinį išdžiūvimą ir skausmą sekso metu.

Viename tyrime, kuriame dalyvavo susituokę žmonės, padarytos išvados, kad masturbacija užsiimantys žmonės:

a) Patiria daugiau orgazmų.

b) Turi pagerėjusią savigarbą.

c) Padidėjusį seksualinį potraukį (libido).

d) Yra labiau patenkinti savo vedybiniu ir seksualiniu gyvenimu.

Nėštumo metu galite patirti išaugusį geismą, o masturbacija gali padėti su tuo susitvarkyti.

Šalia to, masturbacija nėštumo metu gali sumažinti nemalonius simptomus, pavyzdžiui, žemesnės nugaros dalies skausmą.

Kokie yra šalutiniai masturbacijos efektai?

Masturbacija neturi rimtų šalutinių efektų. Yra daug mitų apie masturbaciją, tačiau jokie tyrimai nepatvirtino nei vieno iš jų.

Masturbacija tikrai nesukelia:

a) Apakimo.

b) Plaukuotų delnų sindromo.

c) Protiškos negalios ar psichologinių ligų.

d) Penio susitraukimo ar išlinkimo.

e) Suprastėjusios spermos kokybės.

f) Erekcinės disfunkcijos.

g) Sumažėjusio libido.

h) Nevaisingumo.

Nors visi šie mitai yra absoliuti nesąmonė, kai kurie žmonės dėl masturbacijos gali patirti kitokių nepageidaujamų efektų.

Kaltė

Užsiimant masturbacija gali kilti gėdos jausmas. Taip būna dėl religinių, dvasinių ar kultūrinių įsitikinimų.

Mokslo prasme, masturbacija nėra bloga veikla. Tačiau kai kurie žmonės ar grupės teigia kitaip.

Jeigu jaučiate kaltę dėl masturbacijos, derėtų pasikonsultuoti su sekso terapeute ar psichologu. Šie specialistai gali padėti įveikti gėdos ar kaltės jausmą.

Kompulsyvus seksualinis elgesys

Kartais masturbacija gali tapti kompulsine (pasikartojantys veiksmai, kuriems sunku atsispirti – aut. past.). Kai kurie tokį elgesį vadina priklausomybe nuo sekso ar hiperseksualumu.

Jeigu pastebėjote, kad neatliekate nusistatytų darbų, atšaukinėjate planus ar pamirštate savo atsakomybes, galbūt per daug laiko praleidžiate masturbuodamiesi.

Per dažna masturbacija gali ir neigiamai paveikti romantiškus santykius.

Galbūt verta apsvarstyti pokalbių terapiją. Terapeutas gali jums padėti sumažinti laiko kiekį, kurį skiriate masturbacijai.

Dar galite susirasti kitokios veiklos, kuri pakeis jūsų norą masturbuotis. Pabandykite skaityti knygas, rašyti, pasivaikščioti ar pabėgioti.

Minimalus fizinis susižalojimas

Jeigu masturbuojatės šiurkščiai ar su perdėta jėga, galite sužaloti odą ir vidines lytinių organų sieneles. O jeigu masturbuojatės gana daug per trumpą laiko tarpą, penis gali šiek tiek ištinti.

Bet koks tokio tipo sužalojimas sugyja be pagalbos savaime, per dieną ar dvi.

Sumažėjęs seksualinis jautrumas

Jeigu masturbuojatės per dažnai ir per agresyviai, tai gali privesti prie sumažėjusio seksualinio jautrumo. Galbūt reikėtų pabandyti kitokio tipo stimuliaciją, pavyzdžiui, vibratorių, kad jautrumas vėl būtų atstatytas.

Patobulinta stimuliacija, pasak atliktų tyrimų, padeda sustiprinti seksualinį susijaudinimą ir organų funkcionalumą.

Klinikos pastebėjimas

Klyvlando klinika (JAV) pabrėžia, kad masturbacija yra natūralus, sveikas būdas ištyrinėti savo kūną ir pajausti malonumą.

Tai yra normali seksualinės sveikatos dalis. Masturbacija turi daug fizinių ir psichologinių privalumų ir nė vieno šalutinio poveikio, dėl kurio reikėtų jaudintis.

Turėtumėte jaustis patogiai ir saugiai, kai save liečiate ir jaučiate malonumą. Jeigu jaučiate kaltę ar manote, kas masturbuojatės per daug, pasikalbėkite su gydytoju.

Nesigėdykite. Jūsų gydytojas jus nukreips pas specialistus, kurie jums užtikrintai padės panaikinti problemas, susijusias su masturbacija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ričardas

Ričardas portretas
geriau parašykite apie tą vibratorių, kurį ji laiko rankoje-

Pritariu

Pritariu portretas
Masturbacija yra geras dalykas.

masturbacija naudinga tuo

masturbacija naudinga tuo portretas
kad pajusti viso savo organizmo reakciją į orgazmą, kad vėliau šių malonių pojūčių sekso metu nepriskirti moteriai ir be reikalo jos nedievinti. Seksas su moterimi turi būti žymiai maloniau už masturbaciją.
VISI KOMENTARAI 31

Galerijos

Daugiau straipsnių