Kaip ištverti alinantį karštį? Gyvybes gelbėjantys patarimai

  • Teksto dydis:

Per karščio bangas organizmas gali labai greitai tapti dehidratuotas ar perkaisti, kas sukelia net mirtinas sveikatos problemas: pervargimą, širdies smūgį, insultą. Gali ir pablogėti jau turimos, pavyzdžiui, inkstų ar plaučių, ligos, rašoma betterhealth.vic portale.

Ekstremalus karštis gali neigiamai paveikti visus. Rizikos grupėje atsiduria žmonės, kuriems yra 65 ar daugiau metų, kūdikiai, maži vaikai, nėščios moterys, žmonės, sergantys chroninėmis ligomis, ir socialiai atskirti asmenys (gyvenantys toli ir vieniši).

Būkite saugūs ir sveiki

Išvengti sveikatos problemų ar sutrikimų galite tik užtikrinę vėsesnę kūno temperatūrą ir gerdami pakankamai skysčių. Būtinai atsižvelkite į orų prognozes, planuokite veiklas ir patikrinkite artimųjų būklę.

Kaip išlikti vėsiems?

1. Jei įmanoma, įsijunkite oro kondicionierių. Tinka ir ventiliatoriai, kurie pučia vėjelį. Jei namuose netyčia paliktas šildymas, būtinai jį išjunkite.

Oro kondicionieriaus rekomenduojama temperatūra, kuri nepakenks kūnui, – 26, 27 laipsniai Celsijaus.

2. Elektriniai ventiliatoriai gali šiek tiek pagelbėti, ypač kai lauke temperatūra siekia 39 ar net 40 laipsnių Celsijaus.

3. Odą būtina vėsinti vandeniu, tam galima naudoti sudrėkintą kempinę ar augalams skirtą specialų vandens purškiklį.

4. Vėsiame vandenyje galima sušlapinti rankšluostį ir apsivynioti aplink galvą.

5. Jei įmanoma, prauskitės po vėsiu dušu, kojas galite įmerkti į vėsų vandenį.

6. Į rankšluostį suvyniokite ledo kubelius ir pasidėkite ant / aplink kaklą.

7. Drabužiai turėtų būti kuo laisvesni ir lengvesni.

8. Jei neturite oro kondicionavimo namie, pasistenkite būti ten, kur oras vėsinamas kondicionieriais: prekybos centre, bibliotekoje ar panašiai.

9. Būtinai užtraukite užuolaidas ar žaliuzes, kad per langus į namus patektų kuo mažiau saulės kaitros.

10. Jei namuose karščiau nei lauke, atsidarykite langus ir duris.

Gerkite skysčius

Kai jūsų kūnas yra veikiamas ekstremalių karščių, būtinai gerkite vandenį, net jei nejaučiate troškulio. Ypač, jei esate lauke ir / arba užsiimate fizine veikla.

Jeigu jūsų gydytojas yra nurodęs gerti mažiau skysčių, pasiteiraukite, kiek galite gerti vandens esant karštiems orams.

Jeigu tenka išeiti iš namų, būtinai turėkite buteliuką vandens.

Būtinai atsižvelkite į kūno ženklus: troškulį, galvos skausmą, sausumą burnoje, nuovargį, į tamsų ir stipraus kvapo šlapimą. Verta atkreipti dėmesį ir į tai, jei šlapinatės mažiau nei įprastai.

Planuokite į priekį

Kai pranašaujami itin karšti orai, atšaukite ar iš naujo susidėliokite svarbius darbus.

Darbus, kurių negalite atidėti, planuokite vakare, kai oras atvėsta. Jeigu būtina keliauti į lauką, turėkite vandens buteliuką, kepurę, kremą nuo saulės odai apsaugoti.

Sekite oro prognozes

Sekite TV ar radijo laidas, meteorologijos svetaines, mobiliąsias programėles, vietinių sveikatos įstaigų pranešimus.

Pasirūpinkite, kad namuose būtų maisto, vandens ir vaistų, kad nereikėtų eiti į parduotuvę.

Maistą ir vaistus pasidėkite taip, kad karštis jiems nepakenktų.

Jei geriate vaistus, pasikalbėkite su gydytoju, ar dėl karščio gydymas turi / gali keistis.

Patikrinkite, ar jūsų ventiliatorius ar oro kondicionierius gerai veikia. Jei įmanoma, padarykite tai prieš karščio bangą.

Per karščio bangas gali būti, kad sutriks elektros tiekimas. Turėkite baterijų, baterijų pagrindu veikiantį radiją, pilnai pakrautą telefoną ar išorinę bateriją, maistą, kuriam nereikia šaldytuvo, vaistų, daug geriamo vandens ir kitų būtinų daiktų.

Dėl viso pikto pasiruoškite mini šaldytuvą ar šaltkrepšį, jame galite laikyti vaistus, kuriems būtina vėsuma.

L. Balandžio / BNS nuotr.

Rūpinkitės artimaisiais

Trumpas skambutis gali daug ką nulemti. Tegul jūsų šeima, draugai ar kaimynai patikrina, ar artimiesiems viskas gerai. Tai labai svarbu tiems asmenims, kurie yra rizikos grupėje ar kuriems per karščius gali prireikti pagalbos.

Pavojus vyresniems žmonėms

Žmonėms, kuriems yra 65 ar daugiau metų, karščio bangos gali būti itin pavojingos, nes jų kūnai prie tokių temperatūros pokyčių tiesiog nespėja prisitaikyti ir susidoroti.

Jie dažnai vartoja vaistus ar turi ligų, kurios gali sukelti rimtų padarinių per karščio bangas. O vaistai gali sutrikdyti kūno galimybes susidoroti su kaitra.

Vyresni žmonės su gydytoju turi aptarti ne tik vaistų vartojimą per karščius, tačiau ir turimas ligas bei rizikas. Geriausią tą padaryti dar prieš oro temperatūrai pakylant iki ekstremumų.

Pasiteiraukite gydytojo, ar jums negresia širdies darbo sutrikimai esant karštam orui. Gydytojas gali patarti dėl skysčių kiekio, vaistų dozių esant ekstremaliam karščiui.

Vaikai ir ekstremalus karštis

Kūdikiai ir maži vaikai yra rizikos grupėje, todėl jiems būtina priežiūra esant karštam orui. Jų kūnai dar nėra pilnai subrendę, todėl nespėja ar negeba greitai prisitaikyti prie ekstremalių karščių.

Niekada nepalikite kūdikių ar vaikų automobilyje.

Kūdikiams gali prireikti papildomo maitinimo (krūtimi ar iš buteliuko), skatinkite vaikus gerti skysčius reguliariai.

Per karščius vaikus ir kūdikius renkite lengvais, laisvais drabužiais.

Kūdikiai, kurie yra vežimėliuose, gali būti vėsinami uždengus vežimėlį drėgnu rankšluosčiu ar panašiu audiniu. Audinį ar rankšluostį reguliariai šlapinkite su augalams skirtu vandens purškikliu. Jei įmanoma, šalia vėžimėlio pritaisykite baterijų pagrindu veikiantį mažą ventiliatorių.

Darbas lauke esant ekstremaliam karščiui

Darbas ar sportas lauke, kai oras yra pavojingai karštas, gali sukelti sveikatos problemų.

Jei įmanoma, atšaukite darbus lauke.

Jei būtina, darbus nukelkite į tą metą, kai temperatūra lauke bus vėsesnė ir ne tokia pavojinga.

Būtina daryti poilsio pertraukas, dažnesnes ir ilgesnes, negu įprastai. Būtinai ilsėkitės pavėsyje ar ten, kur pučia vėjas.

Būtinai gerkite vandenį. Jeigu sportuosite lauke, bent dvi valandas prieš sportą išgerkite litrą vandens. Kol sportuojate, gerkite apie 200 mililitrų vandens kas 20 minučių.

Padėkite kitiems

Savo artimiesiems ar draugams padėkite juos reguliariai patikrindami, ypač jeigu jie gyvena vieni. Esant ypač karštiems orams paskambinkite bent kartą. Būtinai pasakykite jiems, kad jeigu kils bėdų, jums paskambintų patys.

Jeigu jie rodytų ženklus, kurie indikuoja sveikatos problemas per karščius, iš karto susisiekite su greitąja medicinos pagalba ar gydytoju.

Raginkite juos, kad vėsintųsi ir gertų vandenį.

Pasiūlykite pagalbą, apsipirkite už juos, jei yra neatidėliotinų darbų, pagelbėkite. Tačiau būtinai pasirūpinkite ir savo saugumu.

Jeigu pakankamai saugu, nuvežkite juos kur nors atsivėsinti (prekybos centre, kine, bet kur, kur oras vėsinamas kondicionieriais).



NAUJAUSI KOMENTARAI

nieko naujo

nieko naujo portretas
tas pats per ta pati, visi ta jusu informacija zin o jau 50 metu, tik juokinga kad siulo pasitarti su gydytojais kurie turi ivairiu ligu, jie net galvos nepakelia nuo kompo kai pas juos nueini del vaistu israsymo, todel dabar geriausias gydymas telefonu
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių