Kankina pagirios? 7 patarimai, kurie jums pagelbės

  • Teksto dydis:

Daugelis žmonių gyvenime anksčiau ar vėliau patiria pagirias, kurių simptomai gali būti itin nemalonūs. Kaip šį organizmui jautrų periodą palengvinti, rašoma health.harvard.edu.

Pagirios yra organizmo priminimas, kas būna, kai persistengiame: sutrinka virškinimas, kamuoja nuovargis, galvos skausmai, pykinimas, drebulys. Kartais pakyla spaudimas, širdies ritmas būna dažnesnis, daugiau prakaituojame. Kai kuriems žmonėms dar pasireiškia jautrumas šviesai ar garsams.

Kodėl patiriame pagirias

Pagirių priežasčių yra įvairių, kaip ir simptomų. Organizmas alkoholį išskaido į acetaldehidą, o ši medžiaga yra nuodinga. Tačiau pagirios būna ne vien dėl to. Tam tikra prasme pagirios yra gero, kokybiško miego trūkumas.

Alkoholis trukdo veikti hormonams, kurie reguliuoja biologinį laikrodį, todėl pagirios gali priminti vadinamąjį „jet lag“, t. y. nemalonų jausmą po kelionės lėktuvu, kai kertama laiko juosta.

Alkoholis gali sukelti migreną – nors kartais atrodo, kad galvos skausmas yra dėl pagirių, tai – alkoholio sukelta migrena.

Pagirios prasideda, kai alkoholio lygis, kuris buvo kraujyje, krenta. Pasak ekspertų, blogiausi simptomai prasideda tada, kai alkoholis iš kraujo visiškai pasišalina.

Pagrindinė pagirių priežastis yra alkoholio vartojimas iki apsinuodijimo lygio. Įdomu ir tai, kad tyrimai rodo, jog žmonės, kurių giminėje yra alkoholikų, kenčia nuo stipresnių pagirių.

7 patarimai, kaip palengvinti pagirias

Akivaizdu, kad negerti daug alkoholio yra pats geriausias būdas, tačiau, jei jau nusprendėte kitaip, štai keli dalykai, kurie jums gali padėti.

1. Gerkite skysčių.

Alkoholis skatina šlapintis, nes kūne atsiranda vazopresino hormono. Šis hormonas sumažina šlapimo kiekį, kurį pagamina jūsų inkstai.

Jeigu per pagirias jūsų žarnyno veikla visiškai sutriko, prakaituojate ar vemiate, jums gresia dar didesnė dehidratacija. Nors ir labai blogai jaustumėtės, išgerkite bent kelis lašus vandens. Tai padės.

2. Valgykite angliavandenių.

Alkoholio vartojimas kraujyje sumažina cukraus kiekį, tad teoriškai nuovargis ir galvos skausmas būna todėl, kad jūsų smegenys dirba be savo pagrindinio „kuro“.

Negana to, daugelis žmonių gerdami alkoholį pamiršta pavalgyti, todėl cukraus kiekis kraujyje dar labiau sumažėja.

Skrebutis ir sultys – puikus ir paprastas būdas atstatyti cukraus kiekį.

3. Venkite tamsios spalvos alkoholinių gėrimų.

Eksperimentai parodė, kad skaidrūs ar permatomi alkoholiniai gėrimai, kaip degtinė, džinas, rečiau sukelia pagirias nei tamsios spalvos gėrimai, pavyzdžiui, viskis, raudonas vynas.

Pagrindinė alkoholio forma gėrimuose yra etanolis, tačiau tamsios spalvos alkoholiniuose gėrimuose būna ir kitų chemiškai susijusių medžiagų, tarkime, metanolio.

Būtent metanolis, skaidomas organizme, yra nepaprastai nuodingas, tad nuo jo pagirios gali būti itin sunkios.

4. Išgerkite vaistų nuo skausmo – tik ne „Tylenol“.

Aspirinas, ibuprofenas ir kiti panašūs vaistai gali padėti sumažinti galvos ir kitus nemalonius skausmus.

Tiesa, šie vaistai sudirgins skrandį, kuris ir taip bus sudirgęs nuo alkoholio. Patartina vengti acetaminofeno „Tylenol“: jei jūsų organizme dar yra likę alkoholio, vaistas gali stipriai pakenkti jūsų kepenims.

5. Išgerkite kavos ar arbatos.

Kofeinas neturi ypatingų galių, dėl kurių pagirių nesijaus, tačiau dėl stimuliacinių savybių padės su mieguistumu.

Svarbu atsiminti, kad kofeino ir alkoholio nereikėtų maišyti, nes dėl kofeino alkoholį vartojantys žmonės gali jaustis žvalesni ir pilnesni jėgų, nei organizmas jų turi iš tiesų.

6. Gerkite vitamino B ir cinko.

Atliktas tyrimas, kurio metu analizuota žmonių mityba 24 valandas prieš ir po išgertuvių, parodė, kad žmonių, kurių maiste buvo daugiau vitamino B ir cinko, pagirios buvo gerokai silpnesnės.

7. „Nuo ko susirgai...“

Kartais galima išgirsti, kad pagirios gydomos išgeriant dar alkoholio. Tačiau pagirios patiriamos, kai iš kūno visiškai pašalinamas alkoholis, tad vienas ar du gėrimai gali padėti sumažinti abstinencinius efektus, bet ciklas vėl kartosis ir kūnas negalės visiškai atsigauti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Patarimas

Patarimas portretas
Negerkite nevartokite narkotiku ir niekas jusu nekankins, plius nevartodami neremsite valstybės, ir patys savo gyvenimo negriausite

Teise

Teise portretas
Netinkama nuotrauka Kauno diena.

Antanas

Antanas portretas
Taip ir reikia durnam daiktu. Proto - ne būta, ir dar tą truputį - mielių grybelio my...lais užpila. Nei trupučio ne gaila. Jeigu tėvai dar gyvi - gerai "beržinė košė" padeda.Tačiau tam - reikia ir savų smegenų turėti.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių