Prieskoniai speiguotą dieną – ne tik patiekalams pagardinti

Kuo šalčiau, tuo daugiau prieskonių reikėtų naudoti savo virtuvėje. Daugelis iš jų sušildys geriau nei šiltas gėrimas.

Prieskoniuose yra medžiagų, kurios gerokai sustiprina organizmo termoreguliaciją. Be to, jie yra tikras antioksidantų sandėlis. Prieskoniai ne tik suteikia patiekalui ypatingą skonį bei apsaugo organizmą nuo laisvųjų radikalų, bet tarnauja ir kaip natūralus konservantas. Jais pabarstyti ar įtrinti produktai ilgiau išsilaiko švieži. Beje, prieskoniai sumažina stresą ir stabdo senėjimo procesus.

Visi aštrieji prieskoniai, tokie kaip įvairiausi pipirai - juodieji, baltieji, raudonieji, žalieji, imbieras, ciberžolė (kurkuma), česnakai, garstyčios, krienai žvalina ir šildo bei stiprina žmogaus imuninę sistemą. Kvapūs, bet ne aštrūs - kalendra, cinamonas, gvazdikėliai, čiobreliai, petražolės, salierų lapai, krapai, bazilikas, raudonėlis ir kt. - taip pat naudotini ne vien dėl subtilaus skonio ar kvapo. Jie mažina nerimą, kelia nuotaiką ir teikia energijos.

Dar neseniai medikai žiūrėjo į prieskonius atsargiai ir patardavo jų nevartoti sergantiesiems daugeliu virškinamojo trakto ligų. Dabar jau žinoma, kad net aštrūs prieskoniai nekenkia nei skrandžiui, nei kepenims. Tačiau pernelyg aštrus valgis vis dėlto gali kuriam laikui sudirginti skrandžio gleivinę, tad jais piktnaudžiauti nevertėtų.

Derėtų žinoti, kad vadinamuosiuose universaliuose prieskoniuose, t.y. jų mišiniuose, yra nemaža druskos ir gerokai mažiau antioksidantų nei grynuose.

Verta žinoti

Smulkūs prieskoniai skonį patiekalui suteikia greičiau nei stambūs.

Ryžiai, bulvės ir makaronai yra neutralaus skonio, todėl patariama į juos dėti daugiau prieskonių.

Prieskoniais maistą galima nuspalvinti: karis suteikia geltonai rudą, ciberžolė – geltoną, šafranas – auksinę, paprika – rausvai rudą spalvą.

Mėsą prieskoniais gardinti reikia tada, kai jos paviršius kepant paruduoja. Užbėrus prieskonių, būtina sumažinti ugnį, kad šie neprisviltų.

Nereikia ragauti patiekalo vos į jį įbėrus prieskonių. Aromatai dar nebus visiškai įsigėrę į maistą, todėl galite padauginti prieskonių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių