- LNK inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Vasario 9 d. – Picų diena. Kokią rinktis, su ananasais ar be, ar valgyti picos kraštelius, – tai geriausia išgirsti iš tų, kurie žino, kaip valgo patys italai. „Pizza verde“ picerijos savininkas Gintautas Ingileika su LNK žurnaliste pasidalijo jo restorane gaminamų picų išskirtinumu ir kitomis įdomybėmis apie picas.
– Pica kiekvieną dieną?
– Tikrai taip!
– Ar įmanoma, kad picos atsibostų?
– Na, nežinau, man tikrai ne. Tikiuosi, mano klientams irgi. (šypsosi)
– Šiandien patiekėte neapolietišką picą. Italams tai pagrindinė pica?
– Na, neapolietiška pica yra tai, nuo ko viskas ir prasidėjo. Neapolietiška pica yra numeris vienas.
Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:
– Kuo ši pica yra išskirtinė?
– Neapolietiška pica nuo kitų skiriasi tuo, kad yra dedami tik sertifikuoti produktai, gamybos būdas – aukšta temperatūra, apie 500 laipsnių ir pačios tešlos gamybos procesas yra gana komplikuotas ir ilgas. Tešlą reikia brandinti maždaug 24 valandas.
– Priešingai negu kepimas, kuris trunka 60 sekundžių?
– Visiškai teisingai. Kepimas trunka nuo 60 sekundžių iki pusantros minutės.
– Kodėl ši pica tokia graži? Kaip sakote, leopardinė.
– Taip yra dėl karščio ir tešlos kombinacijos. Gerai subrandinta tešla, kurioje pilna oro, papuolusi į karštą aplinką, apie 500 laipsnių, tiesiog sprogsta. Dėl to taip greitai iškepa.
– Pakalbėjome apie esmę, bet eikime prie tikrosios esmės – kur ananasai?
– Apgailestaujame, bet ananasų nėra, ananasų tikrai neturime.
– O jei ateinu pas jus ir sakau: noriu picos su ananasais?
– Žinokite, kiek teko dalyvauti parodose ir pasakoti visiems, ką Lietuvoje valgo, jie tyčiojasi, kai išgirsta apie ananasą.
– Bet juk sako, kad jau atleido. Jie supranta, kad ir ananaso žmonės nori. Ar jie tiesiog jau nusivylę europiečiais?
– Šiaurės Italijoje galbūt ir yra picos su ananasais, bet Neapolio regione tikrai neteko valgyti.
– Dublis numeris du. Kur vištiena?
– Deja, vištienos irgi neturime. Laikomės klasikinių technologijų. Mes receptūrų nekuriame, turime labai storą katalogą, kur tikrai nemaža geriausių Neapolio picų, ir stengiamės pagaminti tai, kas yra valgoma ten.
– Dublis numeris trys. Čia turime labai aštrią picą „Diabolo“ su Pepperoni dešra. Jeigu aš norėčiau ant jos ančiuvių?
– Pataisysiu, labai aštrių picų Neapolyje irgi nėra, nes aštrumas užmuša tikrąjį skonį. Čia yra švelniai aštri, gaminama su Ventricina dešra. Ančiuvių teoriškai galima dėti, bet iš tikrųjų tai sujauks visą skonį, tai bus nebe originalas, tai bus kūrinys, kuris greičiausiai netiks.
– Tikrinu, kada prarasite kantrybę. O jei aš užsimanyčiau plėšytos kiaulienos?
– (Juokiasi). Kaip suprantu, jūs ne į tą piceriją pataikėte. Neapolyje, deja, plėšytos kiaulienos irgi nėra.
– Jūs griežtai laikotės (tradicijų). Nėra pas jus improvizacijos?
– Na, sakykime, taip. Stengiamės nešti į Lietuvą tai, kas yra originalu Neapolyje.
– O kuri diena Lietuvoje picoms yra populiariausia?
– Penktadienis – numeris vienas, šeštadienis – numeris du.
– O šventė, per kurią daugiausia valgoma picų?
– Rugsėjo pirmąją turbūt daugiausia suvalgoma picų, antra diena, sunku įvardyti, galbūt kalėdinis laikotarpis.
– Aš ir norėjau klausti, ar kas per Kalėdas valgo picas (juokiasi).
– Kaip bebūtų keista, taip. Mes paprastai Kalėdų antrą dieną dirbame, būna pilna salė žmonių.
– Daugybė diskusijų ir sąmokslo teorijų yra apie picos kraštelį. Dievinu, valgau. Neleisite? Atimsite irgi?
– Žinote, kas yra tikroji picos esmė? Padas. Jį pagaminti sudėtingiausia ir tai rodo pačios picerijos kokybę.
– Bet kraštelį galima valgyti? Italai, sako, jį palieka ir valgo tik jei yra nepasisotinę.
– Ką tik pataikėte ant mito. Italai pirmiausia suvalgo kraštelį. Netgi komisija, kai yra pristatinėjamos picos, visąlaik pirmiausia tikrina kraštelį. Visa kita, kas uždėta, yra kūryba.
– Kvadratinė pica. Sąmokslas? Išprotėjimas? Kas tai?
– Ne, ne sąmokslas. Kvadratines picas gamina. Tai ne Neapolio pica, tai vadinamoji romana tipo pica. Jų tikrai yra kvadratinių.
– Kaip įsivaizduojate, kada atsirado pica?
– Na, oficialiai pica atsirado Neapolyje, 18 a., užfiksuota, nors teigiama, kad iš tikrųjų iš Egipto kilusi, bent jau paplotis.
– Pica su Pepperoni dešra yra pati populiariausia?
– „Diabolo“ – su Ventricina dešra.
– Jūsų, kaip picų eksperto, patarimas – kokią picą verčiausia užsisakinėti?
– Jeigu norima įvertinti picerijos kokybė, užsisakykite „Margaritą“. Klasiką. Mes turime dvi „Margaritas“, viena iš jų vadinasi „Verace“, skiriasi tuo, kad ten yra buivolių pieno mocarelos sūris.
– Kaip reikėtų išlydėti žmones valgyti picos?
– Na, reikėtų palinkėti gero apetito, itališkai tai būtų buon appetito!
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Medikų rankose – apsinuodiję grybais vaikai: laukia kepenų persodinimo1
Grybų gausa miškuose ne vienam apsuka galvą, įsimeta į krepšį ir nuodingų. Vokietijos Eseno universitetinėje ligoninėje medikai dabar gelbėja tris vaikus ir suaugusįjį. Niūri diagnozė – ūminis kepenų nepakankamumas. ...
-
Kepenų transplantacijos Kauno klinikose: gyvenimo dovana sunkiai sergantiems pacientams1
Kauno klinikose per 24 metus atlikta apie 150 kepenų transplantacijos operacijų. Tai – viena sudėtingiausių procedūrų tiek pilvo chirurgijoje, tiek transplantologijoje. Per šį laiką pasiektos reikšmingos medicininės pažangos dėka...
-
Mokslininkai sukūrė revoliucinį antibiotiką: kaip tai galėtų pakeisti mediciną?1
Vadinamieji „atominiai antibiotikai“ teikia naujų vilčių gydyti sunkias infekcijas, kurios ilgą laiką glumino medikus. Čekų mokslininkai teigia, kad jie galės akimirksniu sunaikinti visas bakterijų padermes, įskaitant ir superbakterijas, ...
-
SAM: numatyta didinti atlyginimus tiek medikams, tiek slaugytojams11
Pasirašyti šakos kolektyvinę sutartį dėl sveikatos sistemos darbuotojų algų ministras Aurimas Pečkauskas tikisi per dvi savaites. ...
-
Kolegos, pacientai ir draugai dalijasi medikės prašymu: jai diagnozuotas agresyvus vėžys23
Vieną dieną padedi kitiems įveikti sveikatos bėdas, o kitą – pačiai smogia negailestinga diagnozė. ...
-
Dantis tiesina didžiausia profesionalų komanda
Daug žmonių nori tiesių dantų, tačiau net neįsivaizduoja, nuo ko ir kurioje klinikoje pradėti. Lyderiaujančiame odontologijos klinikų tinkle „Šypsenos akademija“ kiekvienam pacientui parenkamas tinkamiausias gydymas, kad būtų pasi...
-
Šeimos gydytojus skatins atlikti daugiau tyrimų3
Nuo spalio 1 d. pradėjus plėsti Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšomis papildomai apmokamų pirminės ambulatorinės asmens sveikatos priežiūros paslaugų spektrą, šeimos gydytojai bus skatinami skirti daugiau svarbių tyrimų ...
-
Šiuolaikinės dantų implantacijos technologijos leidžia paprastai išspręsti sudėtingiausius atvejus8
Nors netekus dantų patariama kuo greičiau juos atkurti, nemažai žmonių vis dar mano, kad dantų implantacija – ilgas ir sudėtingas procesas, todėl delsia kreiptis į gydytojus. Tačiau Senamiesčio klinikos burnos chirurgas Valdas Papečkys ir gyd...
-
Kas padeda sumažinti virusinių infekcijų riziką?
Rudens pradžia lepino šiluma, tačiau atvėsus orui, mažėjant natūralios šviesos, artėja virusinių kvėpavimo takų infekcijų sezonas. Šeimos gydytoja Lina Matutienė dalijasi patarimais, ką būtų galima padaryti jau dabar, kad su...
-
Vyriausybė nepritaria, kad baigę gyvulininkystę teiktų sveikatos paslaugas su gyvūnais2
Vyriausybė nepritaria, kad baigę gyvulininkystes studijas galėtų teikti sveikatos paslaugas, kurių metu naudojami gyvūnai. ...