Ekonomistai: yra lūkesčių, kad ECB dar kartą sumažins bazines palūkanų normas

Europos Centriniam Bankui (ECB) ketvirtadienį nusprendus ketvirčiu procentinio punkto sumažinti bazines palūkanų normas, ekonomistai mano, kad galima tikėtis dar vieno mažinimo gruodžio 12 d.

„Swedbank“ vyriausiasis ekonomistas Nerijus Mačiulis tvirtina – ECB ties šiuo palūkanų mažinimu nesustos. Jo vertinimu, jau kitų metų rugsėjį bazinės palūkanos sieks 2 proc.

„ECB sumažino palūkanų normas dar ketvirtadaliu procentinio punkto ir čia nesustos“, – savo feisbuko paskyroje skelbė N. Mačiulis.

„Labai tikėtina, kad gruodžio 12 dieną ECB sumažins ir savo infliacijos prognozes, ir palūkanų normas, o iki kitų metų rugsėjo palūkanos nukris iki 2 procentų“, – vertino jis.

SEB banko ekonomistas Tadas Povilauskas pamini, kad ekonomistai ir rinkos irgi tikisi mažinimo gruodį. Pasak jo, nors po rugsėjo šiais metais buvo tikėtasi tik dar vieno mažinimo, rinkos padėtis, mažesnis infliacijos lygis ir JAV federalinio rezervo (FED) sprendimai paveikė ECB.

„Dar rugsėjį buvo nedaug minčių apie galimą palūkanų normų mažinimą spalį. Tačiau lūkesčiai pasikeitė sulaukus mažesnės rugsėjo euro zonoje infliacijos, prastesnių ekonominio aktyvumo rodiklių bei FED palūkanų normų mažinimo per 50 bazinių punktų ir pastarąsias tris savaites visi aiškiai supratome, kad iš ECB vadovų kito pasirinkimo šiandien kaip tik mažinti palūkanas nebus“, – aiškina ekonomistas.

Anot jo, jeigu FED priims kitokį sprendimą nei 0,25 proc. punktais mažinti palūkanų normas, kurio tikimasi, tai taip pat turės įtakos ECB.

„Beje, iki gruodžio mėn. susirinkimo dar vyks vienas FED susitikimas. Jeigu FED palūkanų normų keis kitaip nei laukiame tai galėtų irgi kažkiek paveikti ECB sprendimą“, – aiškina jis.

ECB ketvirtadienį ketvirčiu procentinio punkto sumažino palūkanų normas.

Panašus žingsnis buvo žengtas ir ankstesniame ECB posėdyje rugsėjo mėnesį. Dabar šios finansų institucijos pagrindinė indėlių palūkanų norma sudaro 3,25 proc.

Bankas ketvirtadienį pareiškė, kad infliacijos mažėjimo procesas euro zonoje „vyksta sklandžiai“.

Tai jau trečias kartas šiais metais, kai ECB apkarpo palūkanų normas.

Daugybė ekonomistų tikėjosi, kad šį mėnesį palūkanos bus vėl sumažintos, nes infliacija euro zonoje rugsėjį sumenko iki 1,7 proc.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių