Ekspertas: svyravimai energetikos rinkoje turėtų paskatinti galvoti apie elektros kainos fiksavimą

  • Teksto dydis:

Ypač karštai vasarai išauginus elektros energijos poreikį ir nulėmus svyravimus, „Enefit“ ekspertas Valdemar Fiodorvičius neabejoja – stabilumu elektros rinka nepasižymės ir artimiausiais mėnesiais. Todėl, anot jo, dabar būtų palankiausias metas fiksuoti elektros kainą ir taip apsidrausti nuo jos šuolių.

Pirmąjį šių metų vasaros mėnesį „Nord Pool“ biržos Lietuvos kainų zonoje žemiausia elektros kaina su PVM buvo 0,79 ct/kWh, aukščiausia siekė 40,49 ct/kWh, o mėnesio vidurkis – 11,09 ct/kWh. Tai reiškia, kad vidutinė galutinė elektros kaina vartotojams, pasirinkusiems su birža susietą planą (ESO planas „Standartinis“, vienos laiko zonos tarifas), buvo apie 22,25 ct/kWh su PVM, arba net 20,8 proc. daugiau nei gegužę.

„Enefit“ Rinkos tyrimų ir analitikos skyriaus vadovas V. Fiodorvičius teigia, kad elektros kainų augimą lėmė ne tik išaugęs poreikis, bet ir planiniai darbai perdavimo infrastruktūroje, apsunkinę pigesnės energijos paskirstymą Baltijos šalyse. Jis pažymi, kad prognozuojama oro temperatūra ir toliau yra aukštesnė nei ilgametis vidurkis, o kai kurios elektros perdavimo jungtys, pavyzdžiui, Lietuvą ir Švediją jungianti „NordBalt“ ribotu pralaidumu veiks net iki spalio.

Tokie kainų svyravimai yra bloga žinia su birža susietus planus turintiems vartotojams, kadangi jiems bus sunku planuoti savo išlaidas elektros energijai.

„Pavyzdžiui, praėjusią savaitę elektros kainos Baltijos šalyse vėl smarkiai svyravo ir siekė nuo 70 iki 160 Eur/MWh. Buvo užfiksuoti ir laikotarpiai su labai aukštomis kainomis dėl mažo vėjo greičio ir saulės spinduliavimo, taip pat dėl techninių gedimų elektrinėse“, – akcentuoja V. Fiodorovičius.

Todėl, anot jo, tikėtina, kad per ateinančius šešis mėnesius vidutinės mėnesinės kainos Lietuvos zonoje svyruos nuo 7,6 iki 12 ct/kWh.

„Tokie kainų svyravimai yra bloga žinia su birža susietus planus turintiems vartotojams, kadangi jiems bus sunku planuoti savo išlaidas elektros energijai. Panašu, kad dalis gyventojų su šia problema susidūrė jau birželį, kadangi pastaruoju metu fiksuojame augančius pasirašomų fiksuotų kainos elektros tiekimo sutarčių skaičius“, – sako jis.

„Enefit“ ekspertas sako, kad dabar gali būti palankus metas pereiti prie fiksuotos kainos planų. Tai daryti galima ir be jokių apribojimų keičiant nepriklausomą energijos tiekėją bei renkantis tą, kuris pateikia vartotojo poreikius geriausiai atitinkantį fiksuotos kainos pasiūlymą.

„Nepastovios rinkos sąlygos rodo, kad ateityje taip pat galima tikėtis kainų svyravimų. Apsisaugoti nuo tokių nenuspėjamų svyravimų leidžia fiksuotos kainos sutartys, kurios užtikrina stabilias sąskaitas“, – aiškino ekspertas.

Pasak V. Fiodorovičiaus, elektros kainos fiksavimas leidžia lengviau planuoti ir valdyti namų biudžetą, nes mėnesinės elektros sąskaitos tampa nuspėjamos ir nepateikia netikėtų nemalonumų. Tai, jo manymu, ypač aktualu šeimoms ir asmenims su ribotu biudžetu ir būtinybe išlaikyti finansinį stabilumą.

„Žinodami, kad sąskaita už elektros energiją staiga neišaugs, vartotojai gali jaustis ramiau ir mažiau nerimauti dėl savo finansinės padėties. Tai galiausiai prisideda prie geresnės bendros gyvenimo kokybės“, – teigia V. Fiodorovičius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių