Elektros kaina – tik pažadai

Vyriausybė sieks, kad elektros kaina vartotojams nuo kitų metų didėtų ne 7 centais, o 3 centais už kilovatvalandę. Pasak premjero, bus siekiama mažinti ir kitas energijos šaltinių kainas vartotojams.

Tai vakar po Vyriausybės posėdžio pranešė premjeras Andrius Kubilius. Jis patvirtino, kad apie lėšų kaupimo alternatyvas elektros jungčių ir naujos jėgainės projektams bus kalbamasi su "Leo LT" vadovybe ir akcininkais, tarp kurių yra privataus kapitalo įmonė "NDX energija".

"Energetikos kainos turėtų būti labai kardinaliai peržiūrėtos, neturėtų energetikos kompanijos ieškoti būdų, kaip likti už taupymo ribų, todėl aš esu informuotas ūkio ir būsimo energetikos ministro, kad jų siūlymas bus po pokalbių su "Leo LT" vadovybe, ką jie jau padarė ir su Kainų komisijos vadovybe, – elektros tarifą numatyti ne 7, o 3 centais didesnį kitiems metams ir prašyti, kad tam pritartų Kainų komisija. Tas pats bus daroma ir su kitomis energijos kainomis, – po Vyriausybės posėdžio žurnalistams sakė A.Kubilius ir pridūrė: – Klausimas, ar šis metas pats tinkamiausias kaupti rezervus 10–15 metų ateičiai. Paprasčiausiai, žiūrint į ekonominę padėtį atrodo, jog reikėtų pergalvoti ir ieškoti kitų būdų, kaip kaupti reikalingus finansus, kad žmonėms tai netaptų nepakeliam našta."

Naujoji valdančioji koalicija dar lapkričio pabaigoje paprašė Kainų komisijos atidėti numatytą kainų tarifų tvirtinimą, kol pradės dirbti naujoji Vyriausybė.

Kainų komisijos pirmininkas Virgilijus Poderys neseniai teigė, kad dujų ir elektros kaina vartotojams nuo kitų metų neturėtų didėti tiek, kiek prašo energetikos įmonės. Pasak jo, nuo spalio padėtis dujų rinkoje gerokai pasikeitė, nes prognozuojamos gerokai mažesnės dujų kainos. Dėl to esą gali pigti ir elektra.

Pagal "Leo LT" įmonių pateiktus skaičiavimus Rytų skirstomųjų tinklų ir VST galutinė elektros kaina vartotojams turėtų didėti 7 centais už kilovatvalandę. Didžiąją šio padidėjimo dalį sudaro elektros gamybos kaina. Šiuo metu elektros kaina vartotojams yra 33 centai už kilovatvalandę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių