Kartus siurprizas saulės elektrinių savininkams – teks susimokėti mokesčius

  • Teksto dydis:

Saulės elektrinių savininkams gautas išmokas už nepanaudotą elektros energiją teks deklaruoti ir susimokėti mokesčius. Naujas mokesčių botagas kirs įmonėms, bet šios aikčioja, kad mokesčių surinkimas bus brangesnis nei patys mokesčiai.

Saulės modulių gamykla dirba kiaurą parą. Pagrindiniai užsakovai – įmonės, kurios rengiasi saulės jėgaines tiek ant stogų, fasadų, tiek ant žemės.

„Įmonės statosi saulės jėgaines, kad būtų kuo mažiau priklausomos nuo tinklų, jog galėtų panaudoti žalumo elementą, taupytų kaštus ir stabilizuotų kainas“, – sakė „Solitek“ direktorius Julius Sakalauskas.

Gamintis elektrą iš saulės valstybė skatina ir lengvatomis. Viena jų žinoma mažiau – kompensacijos už nepanaudotą elektros energiją.

„Gaminantis saulės vartotojas gauna už tai pinigų“, – sakė Atsinaujinančių išteklių energetikos konfederacijos prezidentas Martynas Nagevičius.

Pasigaminti elektros daugiau nei jos reikia vartojimui, pasirodo, ne toks jau ir retas reiškinys. Gyventojai ir įmonės elektros pertekliaus sukaupia milijonais.

„Įmonių, kurios pasigamino daugiau nei suvartojo, turime apie 1 mln. kilovatvalandžių sukaupto kiekio, privačių klientų – apie 12 mln. kilovatvalandžių. Iš viso sumokėsime apie 1 mln. 100 tūkst. eurų“, – teigė „Enefit“ vadovas Vytenis Koryzna.

Daugiau nei reikia elektros susikaupia ne tik dėl saulėtų dienų, bet ir dėl to, kad apsiskaičiuoja.

„Galbūt metai nesėkmingi, gamyba ne tokia, kokia planuota, elektros nesugebėjo išnaudoti“, – aiškino J. Sakalauskas.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

O kai kas siekia iš to užsidirbti su tikslu.

„Tas modelis nėra tvarus, nes vartotojas turi suvartoti pagamintą kiekį“, – aiškino V. Koryzna.

Tačiau dovanos netrukus bus apmokestintos. Mokesčių inspekcija jau nusitaikė į kompensacijas iš elektros pertekliaus. Jas reikės ne tik deklaruoti, bet ir susimokėti mokesčius.

„Atsiranda iš esmės tik PVM, kadangi patiekimas pasaugoti, nesusigrąžinimas ir už tai gauta kompensacija yra laikoma atlygiu, o atlygis priskaičiuojamas prie vykdomos ekonominės veiklos. Ir jeigu viršija 45 tūkst. eurų per dvylika mėnesių, atsiranda pareiga mokėti PVM“, – komentavo VMI Teisės departamento direktorė Rasa Virvilienė.

Gyventojai ir verslas nepanaudotas kilovatvalandes kaupia dvejus metus – visada iki kovo 31 dienos. Saulės metams pasibaigus, nauji mokesčiai grius tik ant įmonių.

„Žmonėms papildomų gyventojų pajamų mokesčio prievolių neatsiranda, kadangi tai laikoma kompensacija, o dėl to mokėti GPM nereikia“, – nurodė R. Virvilienė.

Mokesčių inspektoriams darbo bus, o štai, ar pačių mokesčių – klausimas.

Žmonėms papildomų gyventojų pajamų mokesčio prievolių neatsiranda, kadangi tai laikoma kompensacija, o dėl to mokėti GPM nereikia.

„Ar mokesčių išieškojimas ir apskaičiavimas nekainuos brangiau nei tie patys surinkti mokesčiai“, – svarstė „Solitek“ direktorius J. Sakalauskas.

Milijoninių kompensacijų gali nebelikti visai, nes patys elektros tiekėjai kratosi mokėti už elektros perteklių.

„Tiekėjai bando rasti elegantiškų būdų, kaip atsikratyti gaminančiais vartotojais, kad eitų pas kitą tiekėją, nes jiems neapsimoka aptarnauti“, – teigė M. Nagevičius.

Už nepanaudotos elektros kilovatvalandę siūlę beveik devynis centus, dabar tiekėjai moka jau tik centą. Tad ūpo investuoti į saulės elektrines lieka vis mažiau.

„Signalas nėra teigiamas. Viena ranka skatiname ir norime, kad investuotų, kad sumažintume importą, kita ranka ieškome dirbtinių pelnų“, – sakė J. Sakalauskas.

Savarankiškai elektra iš saulės ar vėjo apsirūpina jau apvalus skaičius vartotojų – 100 tūkst.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Xuinia

Xuinia portretas
Užsi....piskit!!!!

Darius

Darius  portretas
Tai lies ne tik įmonės 15% pelno mokestis gavai pajamų atiduok duoklę.

Tomas

Tomas portretas
Palaukit. Reikės dar kažkaip priduoti į šiukšlyną išsibezdėjusias elektrines! Garantuoju, kad jos pagamintos iš labai netvarios žaliavos, tvariosios ir žaliosios psichozės apimtiesiem, todėl tūkstantuką reikėtų būti atsidėjus tai dienai.
VISI KOMENTARAI 62

Galerijos

Daugiau straipsnių