„Leo LT“ baigtis su daug klaustukų

Šiandien "Leo LT" akcininkų susirinkime paaiškės, ar Vyriausybei pavyks taikiai išsiskirti su privačiu investuotoju "NDX energija". Jeigu pastarosios netenkins Vyriausybės pasiūlymas, ginčas gali persikelti į tarptautinio arbitražo teismą.

Atstovauja viešajam interesui

"Leo LT" skyrybų procesas – galvosūkis teisininkams. Kaip skelbta, Vyriausybė siūlo savo partnerei "NDX energijai" 680 mln. litų mainais už 38,3 proc. "Leo LT" dalį, nors mažasis akcininkas iki šiol siekė restitucijos – atgauti įneštus 608 mln. litų dividendų ir valdytas VST akcijas. Teisės specialistai nesiryžta prognozuoti turto dalybų baigties ir pripažįstama, kad šiuo atveju galioja ne tik teisės normos, bet ir politiniai veiksniai.

Advokatų kontoros "Jurex" advokatė Jurgita Judickienė nurodė, kad "Leo LT" akcininkų ginčas nuo kitų ginčų verslo srityje skiriasi tuo, jog viena jo šalių yra Vyriausybė, atstovaujanti viešajam interesui, kitoje – "NDX energija", bandanti apginti privačiuosius interesus. "Klausimas, ar viešasis interesas šiuo atveju svarbesnis už privatųjį?" – retoriškai klausė advokatė.

Atrodo, energetikos ministras į šį klausimą jau yra atsakęs. "Be abejo, "NDX energija" gali tos sutarties nepasirašyti, tačiau mes laikomės pozicijos, kad tai neatitiktų viešųjų interesų, taip būtų pažeistas viešasis interesas, ir norisi tikėti gera antros pusės valia", – Vyriausybės pasiūlymą grindė energetikos ministras Arvydas Sekmokas.

Verslas išsiskiria taikiai

Akcininkų ginčai verslo pasaulyje nėra retenybė. Kaip teigė J.Judickienė, dažniausiai skyrybos versle baigiasi taikiu konfliktuojančių pusių susitarimu, teismai į šį procesą įtraukiami palyginti retai.

"Įprastai, jeigu įmonė didesnė, valdymo struktūra sudėtingesnė, yra daugiau akcininkų, jos steigimo sutartyje jau būna numatyta, ką reikės daryti ir kaip vyks turto dalybos, kai akcininkai norės išsiskirti. Jeigu iš anksto to nenumatoma, tai kiekvienu atveju tariamasi atskirai. Pagal įstatymus galima taikyti akcijų išpirkimą, likviduoti arba reorganizuoti bendrovę", – aiškino J.Judickienė.

Advokatų kontoros "Raidla, Lejins & Norcous" advokatė Akvilė Bosaitė teigė, kad kai nusprendžiama nebetęsti bendrovės veiklos, turtas akcininkų dažniausiai pasidalijamas įmonę likviduojant. "Likviduoti bendrovę, jeigu ji nėra įsteigta neteisėtai arba nėra bankrutavusi, galima akcininkų sprendimu. Jeigu tarp akcininkų sutarimo nėra, tai reikia bent dviejų trečdalių balsų, kad sprendimas būtų priimtas, nebent įstatuose numatyta kitaip", – kalbėjo A.Bosaitė.

Vyriausybė, valdanti 61,7 proc. "Leo LT" akcijų, inicijuoti bendrovės likvidacijos negali. Pasak A.Bosaitės, jeigu nėra daugumos akcininkų sutarimo, tai galimybės kreiptis į teismą dėl priverstinės bendrovės likvidacijos taip pat nėra. Vadinasi, ir šiuo atveju būtinas "NDX energijos" sutikimas.

Derybinė galia ir turtas

Skaičiuojama, kad "NDX energijos" indėlis į "Leo LT" siekia apie 3,4 mlrd. litų, iš jų – 2,8 mlrd. litų įvertintos VST akcijos. Vyriausybė pasirengusi privačiam investuotojui sumokėti 680 mln. litų. Vis dėlto penkis kartus mažesnė suma dar nereiškia, kad toks sandoris negalėtų įvykti.

Tiek A.Bosaitė, tiek J.Judickienė teigė, kad tai, kaip akcininkai nusprendžia pasidalyti bendrovės turtą, priklauso nuo jų pačių. "Jeigu akcininkų susitarimas taikus, tai akcijų dalis gali būti išperkama ir už milijoną, ir už vieną litą", – sakė A.Bosaitė.

J.Judickienė pridūrė, kad tokiu atveju didesnė turto dalis atitenka tai šaliai, kurios derybinė pozicija tvirtesnė, pavyzdžiui, ji labiau prisidėjo prie įmonės valdymo ir gerų jos veiklos rezultatų, daugiau investavo į veiklos plėtrą. Pagal "NDX energijai" pateiktą siūlymą galima daryti prielaidą, kad Vyriausybė užima geresnes derybines pozicijas negu privatus investuotojas.

Tuo atveju, kai akcininkams nepavyksta susitarti dėl turto pasidalijimo, galima bandyti siekti, kad tai padarytų teismas. "Civiliniame kodekse numatyta priverstinio akcijų pardavimo galimybė. Tačiau tam reikalingi akcininko, iš kurio tą akcijų dalį norima išpirkti, veiksmai, kurie būtų priešingi juridinio asmens veiklos tikslams, ir pagrįsta abejonė, kad tie veiksmai ateityje nepasikeis", – apie kitą galimybę kalbėjo A.Bosaitė.

Vis dėlto ji pridūrė, kad šis procesas trunka ilgai, nes įrodyti priešiškas vieno akcininkų intencijas dažniausiai sunku.

Sprendimą galima vilkinti

Jeigu Vyriausybei ir "NDX energijai" susitarti nepavyktų, ginčas persikeltų į Stokholmo prekybos rūmų arbitražo teismą. Teisininkai nelinkę atmesti ir tokios galimybės. Tačiau tokiu atveju "Leo LT" likvidavimas būtų atidėtas mažiausiai metams.

"Jeigu ši byla patektų į arbitražo teismą, tai procesas galėtų trukti iki metų. Tačiau dažnai pralaimėjusi šalis nenuleidžia rankų, tada prasideda skundai, sprendimų pripažinimai tose jurisdikcijose, kur veikia suinteresuota šalis. Taip, arbitražo sprendimas neskundžiamas, tačiau yra labai daug būdų padaryti taip, kad tas sprendimas būtų pristabdytas ir vilkinamas", – sakė A.Bosaitė.


Šiame straipsnyje: LEOLeo LT

NAUJAUSI KOMENTARAI

LIETUVIŠKAI

LIETUVIŠKAI portretas
TAUTIŠKAS CIRKAS.

ir aš noriu

ir aš noriu portretas
Ir aš noriu ką nors privatizuoti nemokamai. T.y. gauni valstybės turtą - nieko nesumoki, o skolą perkeli tam turtui. Geras biznis. Kiek VP sumokėjo pirkdama VST? Tiek ir reikia gražinti. Kiek žinau - nieko. Jei tai tikrai taip, kad 680,000,000 Lt buvo paversti VST (kaip įmonės) skola valstybei - tada nieko ir nereikia gražinti. Nebent 1 litą simboliškai.

LIETUVE

LIETUVE portretas
NUSIKALSTAMU KELIU GAUJOS PRINCIPU IR AMBALO TIKSLAIS LEO PAVOGĖ IR UŽVALDĖ VISOS LIETUVOS DIDŽIULĮ TURTĄ UŽ JUOKINGAI NIEKINGAS SUMAS, O DABAR REKETUOJA VISĄ LIETUVĄ, REIKALAUDAMA DIDELIŲ PINIGŲ. KOKIUS GAVO PELNUS DIDINDAMA KAINAS ELEKTRAI IR KITAS AFERAS. KUR GENERALINĖ PROKURATŪRA PADĖJO SAVO AKINIUS, KAD NEMATO VALSTYBĖS APVOGIMO IR REKETO , KAD ''VORY V ZAKONE '' IR TOLIAU ŠANTAŽUOJA NE TIK VALSTYBĘ , BET IR VISUS LIETUVOS PILIEČIUS. KVIESKIME VISUS LIETUVOS ŽMONES KREIPTIS Į TARPTAUTINĮ ARBITRAŽĄ DEL ŠALIES TURTO NETEISĖTO IR APGAULINGO UŽVALDYMO IR VISŲ KITŲ NUSIKALTIMŲ VISOKIŲ PRISTEIGTŲ IR PRIPERĖTŲ PARAZITINIŲ INSTITUCIJŲ KAS PER VALSTYBĖS KONTROLĖ, KURI NEMATO VALSTYBĮS PAGROBIMO IR ATVEDIMO IKI BANKROTO STARTO... PER PASKUTINIUS 7-5 METUS, NES TAI BUVO VYKDOMA INTENSYVIAUSIAI IR SU DIDELIU PAGREIČIU ŠAUKIU AŠ TAUTĄ -KAPOT VAGIMS GALVAS...
VISI KOMENTARAI 11

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių