Lietuvos bankas prognozuoja, kad Lietuvos BVP 2024 m. augs 1,9 proc.

Lietuvos bankas (LB) prognozuoja, kad šiemet bendrasis vidaus produktas (BVP) padidės 1,9 proc., palyginti su kovu prognozė buvo pagerinta 0,3 proc. 2025 m. bankas numato 3,1 proc. BVP augimą, o 2026 m. – 3,3 proc. O infliacija, anot institucijos, 2024 m. sudarys 1,2 proc., bet jau 2025 ir 2026 m. padidės iki 2,4 proc.

„Pagaliau ledas pajudėjo, ekonomiką kaustęs įšalas pranyko ir ji pradeda augti“, – tvirtino LB valdybos pirmininkas Gediminas Šimkus.

Anot LB, prie šalies ekonomikos labiausiai prisideda namų ūkių vartojimo išlaidos, kurios po pernykščio 1,1 proc. nuosmukio šiemet padidės 3,4 proc. Tokį vartojimo didėjimą palaikys spartus gyventojų pajamų didėjimas, lėčiau didėsiančios kainos, gerėjantys gyventojų lūkesčiai, darbuotojams palanki padėtis darbo rinkoje.

Institucija numato, kad šiemet vidutinis darbo užmokestis padidės 10,2 proc. o kitąmet augimas sieks 8,5 proc.

G. Šimkus pastebi, kad situacija darbo rinkoje yra neįprasta, nes nors šiuo metu dirba rekordinis kiekis žmonių, trūkstaf galinčių užimti konkrečias pozicijas. 

„Matome neįprastą laisvų darbo vietų ir nedarbo santykį. Tai reiškia, kad net išaugus nedarbui, laisvų darbo vietų lygis nesumažėjo. Tai reiškia, kad trūksta žmonių, galinčių užimti konkrečias darbo vietas“, – aiškino G. Šimkus.

LB prognozuoja, kad eksporto raidą palankiai veiks neprarastas konkurencingumas ir atsigaunanti išorės paklausa ir šiemet bendras eksportas turėtų padidėti 1,2 proc., o 2025 m. – dar 3,7 proc. Bet, anot institucijos, 2024–2026 m. laikotarpiu išorės paklausa augs lėčiau nei ilgalaikis vidurkis, todėl eksporto plėtra tūrėtų būti vangesnė, nei buvo prieš COVID pandemiją.

Prie BVP augimo prisidės didėsiančios investicijos, kurių lygis jau pernai sudarė 24 proc. ir buvo aukščiausias nuo pasaulinės finansų krizės laikų. LB numato, kad šiemet investicijų apimtis turėtų išaugti 4,5 proc., o kitąmet – dar 4,1 proc.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių