Liūto prižiūrėtoju tapo V.Poderys

Vakar patvirtinta nauja nacionalinės energetikos bendrovės "Leo LT" stebėtojų taryba. Jos pirmininku ir "Leo LT" prezidentu tapo Virgilijus Poderys.

Nauja tarybos sudėtis

Be dabartinio Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos (VKEKK) pirmininko V.Poderio, Vyriausybei stebėtojų taryboje taip pat atstovaus premjero patarėjas Kęstutis Škiudas, energetikos viceministras Romas Švedas, Finansų ministerijos sekretorius Aloyzas Vitkauskas, teisingumo viceministras Tomas Vaitkevičius, užsienio reikalų viceministras Šarūnas Adomavičius ir ūkio viceministras Rimantas Žylius.

Privatus akcininkas pakeitė tik vieną stebėtojų tarybos narį – "NDX energijos" organizacijų vystymo direktorę Vitą Markevičiūtę. Į jos vietą deleguota įmonės teisės direktorė Lina Karkliauskaitė. Ankstesni tarybos nariai – "NDX energijos" valdybos pirmininkas Ignas Staškevičius, "NDX energijos" finansų direktorius Petras Jašinskas ir "VP grupės" advokatas Marius Kriščiūnas – liko dirbti bendrovėje.

Energetikos ministras Arvydas Sekmokas akcentavo, kad pirmą kartą valstybei stebėtojų taryboje taip pat atstovaus juridiniai asmenys: Vyriausybės kanceliarija, Energetikos, Teisingumo, Ūkio, Finansų ir Užsienio reikalų ministerijos.

"Naujiena tokia, kad didžiąją dalį mūsų (Vyriausybės – red. past.) atstovų sudaro juridiniai asmenys. Tikimės, jog tai atitiks nuostatą, kad Vyriausybė turėtų turėti daugiau galių bendrovėje. Stebėtojų tarybos pirmininkui buvo keliami labai aukšti reikalavimai. Pirmiausia tai – visuomenės pasitikėjimas, kompetencija ir motyvacija judėti į priekį. Norėjome susigrąžinti ir visuomenės pasitikėjimą bendrove, nes jos reputacija pastaruoju metu labai pašlijusi. Dėl to po ilgų derybų nusprendėme, kad V.Poderys yra tinkamiausias kandidatas. Tai asmuo, kuriuo galima pasitikėti kaip žmogumi ir kaip profesionalu", – po akcininkų susirinkimo sakė A.Sekmokas.

Galimas interesų konfliktas?

Stebėtojų tarybos nariams nenumatytas joks atlygis. "Tiek mane, tiek poną Poderį motyvuoja galimybė įgyvendinti tokio masto projektus. Jeigu 2018 m. bus pastatyta atominė elektrinė ir ji veiks, tai bus daugiau nei bet koks piniginis atlyginimas", – kalbėjo A.Sekmokas.

Paklaustas, kas esant reikalui prisiims atsakomybę už sprendimus, kai stebėtojų taryboje Vyriausybei atstovauja ne konkretūs, o juridiniai asmenys, A.Sekmokas pareiškė, kad atsakomybę asmeniškai turėtų prisiimti ministerijų vadovai. Tačiau atrodo, kad už viską teks atsakyti energetikos bendrovės prezidentui.

V.Poderys šiuo metu eina VKEKK pirmininko pareigas. Taigi kilo klausimas, ar darbas "Leo LT" stebėtojų taryboje nesukels interesų konflikto. Naujasis energetikos bendrovės prezidentas patikino nematąs jokių prieštaravimų, tačiau pridūrė, kad artimiausiu metu jis vis dėlto žada kreiptis į Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją (VTEK).

"Leo LT" nėra tiesiogiai prižiūrima ar reguliuojama Kainų komisijos, be to, stebėtojų taryba nėra valdymo organas. Pagrindinis mūsų darbas – prižiūrėti, kad valdyba tinkamai vykdytų savo funkcijas. Tačiau kitą savaitę kreipsiuosi į VTEK, kad ši pateiktų savo išaiškinimą ir galutinai išspręstų šį klausimą", – sakė V.Poderys.

Nauja valdyba – kitą savaitę

Penki naujos "Leo LT" valdybos nariai bus renkami kitą savaitę. Pretendentai į šias pareigas ir valdybos pirmininko postą jau yra, tačiau V.Poderys atsisakė juos įvardyti.

"Tai labai subtilus reikalas. Nenoriu šiuo metu nieko sakyti, nes dar nežinia, kurie iš tų asmenų bus išrinkti. Įvardyti kandidatus būtų nesąžininga jų atžvilgiu", – sakė naujasis stebėtojų tarybos pirmininkas.

Neoficialiomis žiniomis, "Leo LT" valdybos pirmininku gali tapti valstybės kontroliuojamos bendrovės Rytų skirstomieji tinklai vadovas Rimantas Vaitkus.

Ankstesnis "Leo LT" valdybos pirmininkas Gintautas Mažeika iš savo pareigų pasitraukė prieš porą savaičių.


Šiame straipsnyje: Leo LTVKEKKPoderys

NAUJAUSI KOMENTARAI

Vilius

Vilius portretas
Atsilygino. Poderi paskyra uz tai, kad leido padidinti elektros kaina. Gal kam neaisku?
VISI KOMENTARAI 1

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių