M. Lingė: mokesčių reformos klausimas iki rinkimų Seime nebus forsuojamas

Vyriausybei siekiant, kad Seimas dar šioje kadencijoje grįžtų prie dalies pajamų ir nekilnojamojo turto mokesčių pakeitimų, parlamentinio Biudžeto ir finansų komiteto (BFK) pirmininkas konservatorius Mindaugas Lingė tikina, kad mokesčių reformos klausimai iki spalį vyksiančių rinkimų nebus forsuojami.

„Šis (mokestinių pakeitimų – BNS) perkėlimas tik atveria galimybę, jeigu susidarys palankios aplinkybės, turėti galimybę svarstyti šiuos klausimus Seime. (...) Tikrai bus neforsuojamas klausimas iki rinkimų, kad tai tikrai netaptų kažkokia politinių įkaitų drama ir be reikalo tas oro virpinimas (nevyktų – BNS)“, – LRT radijui antradienį sakė M. Lingė.

„Bet Seimas dirbs iki lapkričio vidurio, tai gali būti, kad ir tame porinkiminiame etape šie klausimai gali įgauti konstruktyvesnį svarstymo pobūdį“, – pridūrė Seimo BFK pirmininkas.

Anot M. Lingės, mokesčių reformai susijus su įsipareigojimais siekiant gauti Europos Sąjungos (ES) Ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo plano (RRF) lėšas, „būtų neatsakinga“ nesiekti įgyvendinti reformų ir negauti europinių subsidijų.

Tikrai bus neforsuojamas klausimas iki rinkimų, kad tai tikrai netaptų kažkokia politinių įkaitų drama (...)

 

Seimo narys socialdemokratas Gintautas Paluckas diskutuojant dėl mokestinių pakeitimų ragino valdančiuosius „rasti bendrą kalbą“ su opozicija.

„Be jokių dramų gali taip nutikti, kad mokesčių sistemos klausimas persikels į kitos kadencijos Seimą“, – LRT radijui sakė G. Paluckas.

„Tai yra susiję su RRF lėšomis. Kitais metais nusimato šeši mokėjimo prašymų pateikimai Europos Komisijai ir tai yra šimtai milijonų eurų. Jeigu tos lėšos nepaklius į šalies biudžetą, arba mes turėsime mažesnį pinigų srautą į ekonomiką, arba reikės susigalvoti alternatyvų pinigų šaltinį toms išlaidoms dengti“, – pridūrė jis.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos parlamente seniūnė Aušrinė Norkienė teigė, kad „diskutuoti logiška“, tačiau sprendimus dėl mokesčių jau turės priimti kitos kadencijos Seimas.

„Labai tikiuosi, kad tikrai neapsunkinsime šios sesijos priešrinkimine nuotaika. (...) Tikiuosi, kad neužgošime realių darbų ir tas pats mokesčių klausimas nebus dominuojantis šioje sesijoje“, – LRT radijui sakė A. Norkienė.

Naujienų portalas „15min“ praėjusią savaitę paskelbė, jog rugpjūčio 28 dieną Vyriausybės patvirtintoje darbų programoje įrašytas mokesčių peržiūros projektų paketas, kuriuo siūloma persvarstyti lengvatas ir kitas specialias sąlygas, efektyvinti mokesčių sistemą, didinti savivaldos finansinį savarankiškumą, mažinti nelygybę, skatinti pažangias investicijas.

Finansų ministerija „15min“ teigė, jog mokesčių reformos paketas Seime yra praėjęs pateikimo stadiją, o jį įtraukus į sesijos darbų programą sudaroma galimybė parlamentui jį svarstyti „jam patogiu metu“.

Mokestinių pakeitimų paketą Vyriausybė pristatė prieš metus, tačiau jis taip ir nepasiekė priėmimo stadijos Seime nesulaukus paramos iš opozicijos ir dėl pertvarkos susiginčijus patiems valdantiesiems – konservatoriams, liberalams ir „laisviečiams“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių