Naujas tikslas – žūtbūt parduoti

Neseniai nekilnojamojo turto agentūrose įnirtingai būstų ieškoję pirkėjai vėl trepsi šiose įstaigose – prislėgti paskolų suskubo parduoti nuvertėjantį turtą.

Per sunki našta

Butai ir namai, kurie anksčiau graibstyte graibstyti, dabar laukia pirkėjo. Kai kurie skelbimai aiškiai išduoda, kad būstų šeimininkus ėmė slėgti paskolos. Tuos pačius butus dažnai siūloma ir pirkti, ir išsinuomoti. "Kad tik atsirastų žmogus, kurio pinigais būtų grąžinta paskola arba būtų padengtos kasmėnesinės įmokos bankui", – meldžiasi ištiktieji finansinių nepriteklių.

Nekilnojamojo turto bendrovės "Forto siena" direktorius Evaldas Andriejūnas pripažino, kad pagalbos prašo jau ne vienas žmogus, mėginantis žūtbūt parduoti butą ar namą, kurį įsigijo paėmęs paskolą.

"Nesvarbu, ar pirkinys brangus. Jei žmogų atleido iš darbo, ir 70 tūkst. litų paskolą grąžinti jam nebeįmanoma", – komentavo E.Andriejūnas.

Grynieji numuša kainą

Bankams sugriežtinus paskolų teikimo sąlygas, grynieji pinigai tapo aukso vertės. Grynųjų turintys pirkėjai gali tikėtis didesnių nuolaidų. Pardavėjai, prispausti banko, vis dažniau sutinka gerokai nuleisti kainą, kad tik kuo greičiau parduotų namą ar butą.

E.Andriejūno nuomone, žmonių, kurie neišgali mokėti paskolų, ateityje tik daugės.

"Asmenys, kurie būstus pirko kiek anksčiau, bando skubiai juos parduoti, grąžinti pinigus bankui ir galbūt šiek tiek uždirbti. Pirkusieji būstą per patį kainų piką, maždaug prieš metus, dabar pardavę turtą patirs nuostolių", – pridūrė nekilnojamojo turto bendrovės atstovas.

Vis dėlto "Forto sienos" direktoriaus nuomone, nekilnojamojo turto kainų kilimas turėjo ribas, jas turės ir kritimas. Kainos esą mažės ekonominės krizės laikotarpiu, vėliau jos turėtų stabilizuotis.

Nebepatraukli investicija

Bendrovės "Ober-Haus" Vertinimo ir rinkotyros skyriaus vadovas Saulius Vagonis pastebi, kad šiuo metu aktyviausi pardavėjai ne tie žmonės, kurie įsigijo būstą savo reikmėms, bet vadinamieji investuotojai. Jie pirko nekilnojamąjį turtą nuomai ar tiesiog į jį investavo pinigus.

Jei namas ar butas buvo įsigytas už rekordinę kainą, pakilus paskolos palūkanoms nuompinigiai nebepadengia paskolos įmokų, turtas tampa našta.

Pirkėjus gąsdina ir tai, kad eurais paimtos paskolos, devalvavus litą, gali gerokai pabrangti.

Ar pagrįstos pirkėjų baimės, S.Vagonis negalėjo atsakyti: "Niekas nežino, kokia padėtis Lietuvoje bus kitais metais. Akivaizdu, kad laukia ekonomikos recesija. Viskas priklausys nuo to, koks antikrizinis planas bus vykdomas. Jei atlyginimai ims mažėti, padidės nedarbas, išlaikyti būstą bus labai sunku."

Kol kas, S.Vagonio žiniomis, bandantys atsikratyti turto didelių finansinių bėdų neturi, tik vienas kitas užspeistas į kampą parduoda būstą.

"Žmonės vis dar noriai ieško būsto, bet negali gauti banko paskolos. Kitais metais paskolos gali atpigti, tačiau gali nutikti taip, kad sumažės žmonių pajamos, tada jie apskritai kuriam laikui galės pamiršti svajonę turėti nuosavą būstą", – komentavo "Ober-Haus" atstovas.

Ieško išeities drauge

Bankai kol kas neskambina pavojaus varpais dėl nemokių skolininkų.

"Natūralu, kad ekonomikai lėtėjant atsiranda klientų, kurie susiduria su sunkumais mokėdami paskolos įmokas. Vis dėlto primename klientams, kad susidūrę su problema jie nedelstų ir iš karto kreiptųsi į savo būsto paskolos vadybininką banke. Išeičių ir sprendimų visuomet galima rasti", – teigė "Swedbank" Finansavimo departamento direktorė Jūratė Gumuliauskienė.

Jei klientui iškyla sunkumų mokėti būsto paskolos įmokas, pasak J.Gumuliauskienės, jis gali pasirinkti keletą jam priimtinų sprendimų. Pavyzdžiui, parduoti turtą ir padengti paskolą, atidėti mokėjimą, prasitęsti paskolos laikotarpį, susirasti paskolos bendraskolius ir panašiai.


Šiame straipsnyje: krizėnt vertė

NAUJAUSI KOMENTARAI

tadas

tadas portretas
Manau tikslinga dar palaukt pries perkant bustus ir namus. Greit daugiau kaip puse Lietuvos pilieciu nores juos parduot. As jau senai apie ta visiems saviskiams sakiau-palaukyt ir nusipirkyt uz nieka;))))Be abejones zmonies norejo padaryt bizni,norejo parduoti butus uz eurus..aga pasvajokyt-tik ne lietuvoje;))))))))
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių