Nelegalius nuotolinius lošimus siūloma pažaboti ir blokuojant mokėjimus

Finansų ministerija siūlo griežtinti atsiskaitymus, susijusius su lošimais ir loterijomis, bei įteisinti mokėjimų blokavimą. Finansų įstaigas siekiama įpareigoti stebėti, ar klientų mokėjimai internetu arba mokėjimo kortele vyksta į legalias įmones, kurių sąrašą sudarytų rinkos reguliuotojas.  

Ministerija parengė tokias Azartinių lošimų bei Loterijų įstatymų pataisas – pas patvirtinus Vyriausybei vėliau dėl jų balsuotų Seimas.

Pakeitimais siūloma bankus, kredito unijas ir kitus mokėjimo paslaugų teikėjus įpareigoti griežčiau kontroliuoti, kad pinigai nepatektų nelegaliems lošimų ir loterijų organizatoriams.  

Siūloma kortele ar internetu atsiskaitančių klientų mokėjimus priimti tik tada, kai jie mokės legalioms lošimų ir loterijų įmonėms ar jų pasirinktiems platintojams, jei jos bus įtrauktos į Lošimų priežiūros tarnybos sudarytą sąrašą. Jame būtų tik įmonės, galinčios veikti Lietuvoje, o sąrašas būtų viešai skelbiamas. Kiti mokėjimai turėtų būti blokuojami.

Įmonė į sąrašą būtų įtraukiama arba išbraukiama tą pačią dieną, kai jai išduodama ar panaikinama licencija organizuoti nuotolinius lošimus.

Finansų įstaigas siūloma įpareigoti nustatyti nelegalios nuotolinių lošimų veiklos vykdytojus pagal tarptautinių kortelių schemų atpažinimo kodus.

Finansų ministerija sako, kad blokuojant neleistinas mokėjimo operacijas lošėjo dalyvavimas nelegaliuose lošimuose būtų smarkiai apribotas net ir neužblokuotoje nelegalioje svetainėje, įskaitant atvejus, kai lošėjas techniniais sprendimais blokavimo išvengia.

Ministerijos teigimu, įstatymų projektais nesiekiama drausti ar kaip nors kitaip riboti Lietuvos mokėjimo paslaugų teikėjų veiklos užsienyje.

„Įstatymų projektais siekiama reglamentuoti santykius tarp Lietuvoje veikiančių ir paslaugas teikiančių subjektų. Lošimų veikla Europos Sąjungos lygiu nėra harmonizuota, todėl laikantis subsidiarumo principo kiekviena valstybė narė pagal savo vertybes pati sprendžia ir nustato lošimų veiklos sąlygas“, – pažymoje nurodė ministerija. 

Pakeitimais siūloma didinti lošėjų apsaugą tobulinant kovą su nelegaliais lošimais, taip pat užtikrinti tinkamą Lošimų priežiūros tarnybos privalomų nurodymų įgyvendinimą.

Tyrimas apie legalių ir nelegalių nuotolinių lošimų rinkos dydį ES ir JK atskleidė, kad nelegalių lošimų rinka Lietuvoje 2021 metais sudarė 15 proc., arba daugiau kaip 18 mln. eurų. Nesurinktų mokesčių dalis, manoma, siekia apie 2 mln. eurų. 

Šių metų pradžioje paskelbtas tyrimas parodė, kad nelegalių lošimų internetu mastas Lietuvoje siekia apie 25 proc., o nelegaliose svetainėse turinčių žaidimo patirties lošėjų dalis siekia 69 proc.

Bendrovės „Spinter tyrimai“ tyrimo duomenimis, 33 proc. žaidėjų naudoja technines apėjimo priemones, apie 25 proc. renkasi Lietuvoje neregistruotas svetaines.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Lochatronas

Lochatronas portretas
Tie nuotoliniai lošimai yra tikras lochatronas totaliems lochams,kurie neturi hebejimų suorasri ,kad juos tiesiog legaliai apgaudineja,pasisavindami jų pinigus

Nuomonė

Nuomonė portretas
Nepadės nes daukas dabar lošia kriptovaliuta
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių