Š. Šatūnas: dalis baltarusiškų automobilių į Lietuvą galės patekti dar mėnesį

Lengvieji automobiliai su baltarusiškais numeriais į šalį galės įvažiuoti dar mėnesį, jei jais važiuos leidimą gyventi Lietuvoje bei galiojančias vizas turintys jų savininkai, sako užsienio reikalų viceministras.

„Mes priėmėme sprendimą, kad įvertinant mūsų kaimynystę, didelį srautą Baltarusijos piliečių, judančių į Europos Sąjungą per Lietuvą ir Lenkiją, mums reikia tam tikro prisitaikymo laikotarpio“, – LRT radijui ketvirtadienį sakė  Simonas Šatūnas.

„Per šį mėnesį, jeigu vairuotojas yra automobilio su baltarusiška registracija savininkas ir jis turi leidimą gyventi Lietuvoje, ir galiojančią vizą, toks asmuo galės atvykti dar mėnesį. Jeigu savininko automobilyje nėra, toks automobilis negalės atvykti“, – pridūrė jis.

Nuo ketvirtadienio vidurnakčio įsigaliojo draudimas į Lietuvą atvykti lengviesiems automobiliams su baltarusiškais registracijos numeriais. Tuo metu atvykusieji per pusmetį turi išvykti arba persiregistruoti.

Muitinės departamento generalinis direktorius Darius Žvironas LRT radijui sakė, kad ketvirtadienį iki 7 val. ryto Šalčininkų pasienio poste apgręžta 16 baltarusiškų automobilių.

Medininkų pasienio punkto viršininkas Arūnas Daubaras LRT radijui teigė, kad per šį punktą iki 8 val. į Lietuvą bandė patekti šeši Baltarusijoje registruoti automobiliai, iš kurių vienas buvo įleistas, nes jį vairavo Lietuvos pilietė.

Pasak D. Žvirono, per Medininkų ir Šalčininkų postus per dieną įvažiuoja apie 500 automobilių, iš kurių Baltarusijoje registruota 60–70 proc.

Prieš kelias dienas įsigaliojus draudimui Baltarusijos automobiliams įvažiuoti į Latviją, Muitinės departamento vadovas teigė nepastebintis, kad jų srautai būtų nukreipti į Lietuvą: „Nors lyginant su Lietuvos apimtimis, srautai per Latviją tikrai kelis kartus mažesni – kalbame apie 80 automobilių per vieną parą – tai tikrai nėra dideli skaičiai.“

Lietuvos teritorijoje jau esantys lengvieji automobiliai su baltarusiškais numeriais privalo išvykti iki kitų metų sausio 18 dienos. Po šios datos jie negalės būti Lietuvoje, o jų savininkams grės bauda ir automobilio konfiskavimas.

Automobiliai su rusiškais numeriais, išskyrus tranzito į ar iš Kaliningrado atveju, į Lietuvą neįleidžiami nuo praėjusių metų rugsėjo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių