Sąskaitos už šildymą dar labiau paplonino pinigines

Sąskaitos už šilumą šiemet dar labiau paplonino gyventojų pinigines, tačiau gyventojai pamažu ima optimistiškiau žvelgti į ateitį.

Įprasta, kad metų pabaigoje namų ūkiai turi daugiau išlaidų nei kitais metų ketvirčiais. Dėl švenčių išlaidos maistui padidėja penktadaliu, gaunamos pirmosios šildymo sąskaitos, šventėms perkamos dovanos, prekybininkai vilioja įvairiomis nuolaidomis, pristatydama SEB banko „Namų ūkio turto barometrą“, vardijo SEB banko šeimos finansų ekspertė Julita Varanauskienė.

Remiantis Statistikos departamento duomenimis, galima teigti, kad 2012 m. pabaigoje neišlaidauta daugiau nei ankštenių metų pabaigoje. Nors fiksuotas šiek tiek didesnis mažmeninės prekybos apyvartos rodiklis, atsižvelgiant į praėjusiais metais mažėjusį emigracijos tempą, kiek padidėjusį svečių iš užsienio skaičių bei lyginamųjų kainų skirtumą, galima sakyti, kad, jeigu įsigytų prekių kiekis ir padidėjo, tai nežymiai. Didžiausias teigiamas metinis mažmeninės prekybos apyvartos pokytis 2012 m. gruodį fiksuotas tekstilės, drabužių ir avalynės pardavimuose – 8,3 proc.

1,2, proc. padidėjo maisto, gėrimų ir tabako apyvarta, 3,3 proc. Sumažėjo garso ir vaizdo įrangos, metalo dirbinių, baldų ir apšvietimo įrangos, 0,9 proc. – IT, ryšio technologijų, kultūros ir poilsio prekių, laikrodžių, juvelyrinių dirbinių ir kitų prekių.

„Namų ūkio turto barometre“, remiantis Lietuvos šilumos tiekėjų asociacijos duomenimis, nurodomi SEB skaičiavimai, kad šiemet šildymo sąskaitos dar labiau paplonino gyventojų pinigines. „Gali būti, kad taip yra dėl šiemet buvusių didesnių šalčių“, – sakė J. Varanauskienė.

Vidutinės sąskaitos už 60 kv. buto šilumą šių metų sausį, pagal skirtingas būstų šilumos suvartojimo kategorijas, buvo nuo 201 lito iki 871 lito. 2012 m. sausį jos atitinkamai buvo nuo 158 litų iki 590 litų.

Dviejų vidutinį atlyginimą uždirbančių asmenų šeima šių metų sausį, mokėdama sąskaitas už šildymą, išleido nuo 6 iki 25 proc. savo pajamų. Pernai tuo pačiu laikotarpiu – nuo 5 iki 17 proc. Tiesa, kiek didėjo ir gyventojų pajamas, bet mažiau, nei išlaidos – apie 2 proc.

Tiesa, netrukus gyventojams kiek palengvės: šildymo sezonas baigsis, Užgavėnėms ir Velykoms kartu sudėjus žmonės išleidžia mažiau nei vien Kalėdoms, o mažiausias pajamas gaunantiesiems padėtį turėtų palengvinti didesnė minimali alga. Žinoma, tiems, kurie dėl šio pokyčio nepraras darbo.

Šiek tiek pavasario juntama ir vartotojų nuotaikų pokyčiuose. Statistikos departamento duomenimis, vartotojų pasitikėjimo indeksas 2013 m. sausį buvo -14. Nors tai reiškia, kad pesimistų vis dar yra daugiau nei optimistų, bet šis indeksas yra didžiausias nuo 2008 m.“, – komentavo SEB šeimos finansų ekspertė.


Šiame straipsnyje: šildymasekonomikaIšlaidos

NAUJAUSI KOMENTARAI

kas taip skaiciuoja

kas taip skaiciuoja portretas
60 ir daugiau procentu uz sildyma isleidziama,pagal kieno algas idomu statistika?

AGA

AGA portretas
Sąskaitos už šilumą šiemet dar labiau paplonino gyventojų pinigines, tačiau gyventojai pamažu ima optimistiškiau žvelgti į ateitį.!!!!!!!..........KOEL AS NEJAUCIU TO OPTIMIZMO?

GD

GD portretas
Apie ką šis straipsnis ? Tai pensininkams tapo lengviau ar sunkiau ? Kam tokie nieko verti straipsniai?
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių