Seimas linkęs į rinkliavą įtraukti statybinių atliekų, kai kurių padangų rinkimo sąnaudas

Statybinių, žaliųjų atliekų, kai kurių padangų surinkimo ir tvarkymo sąnaudas ketinama įtraukti į vietinę rinkliavą.

Kai kurie Seimo nariai prognozuoja, kad dėl to galėtų didėti gyventojų išlaidos už pas juos susidariusių atliekų sutvarkymą.

Seimas antradienį po svarstymo pritarė tokioms Atliekų tvarkymo įstatymo pataisoms – už balsavo 43 Seimo nariai, prieš buvo šeši, o susilaikė 22.  

Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ narys Algirdas Stončaitis tvirtino, kad pataisomis  „negailestingai“ skriaudžiamas eilinis Lietuvos gyventojas – jiems didės atliekų tvarkymo įkainiai.

„Einame paprasčiausiu keliu – yra paklusnus Lietuvos gyventojas ir visą mokesčių naštą perkeliame ant jo“, – teigė A. Stončaitis.

Ekonomikos komiteto pirmininkas Kazys Starkevičius tvirtino, kad pataisas teikianti Aplinkos ministerija pataisomis diktuoja sąlygas, todėl žadėjo teikti pataisas, įpareigosiančias savivaldybes prisiimti didesnę atsakomybę už atliekų tvarkymą.

Taip pat jis ketina teikti pataisas, griežtinančias atsakomybę savivaldybėms už nustatytų atliekų tvarkymo tikslų nepasiekimą.

Tuo metu aplinkos ministras Simonas Gentvilas tvirtino, kad dabar savivaldybė, priimdama pas gyventojus namuose susikaupusias statybines ar žaliąsias atliekas, o taip pat kai kurias nedideles padangas, jų sutvarkymą finansavo pačios savo lėšomis arba apmokestindamos tokių atliekų pristatymą į aikšteles.

Aplinkos ministerijos teigimu, neįtraukus buityje susidarančių atliekų surinkimo sąnaudų į rinkliavą, galėtų kilti grėsmė, kad savivaldybės ir regioniniai atliekų tvarkymo centrai iš gyventojų tokias atliekas priims, bet nebetaikys lengvatų ir apmokestins jas nuo pirmo kilogramo, o tai galėtų paskatinti šių atliekų atsikratymą miškuose. Pavyzdžiui, dalį statybinių atliekų į specialias aikšteles dabar galima atvežti ir atiduoti nemokamai.   

Jeigu Seimas Atliekų tvarkymo įstatymo pataisas priims, būtų šiek tiek išplėstos sa­vi­val­dy­bių rin­klia­vos ir ne­bebū­tų po­rei­kio rink­ti at­ski­ras įmo­kas už tokių atliekų tvarkymą.  

Į rinkliavą būtų įtraukiamos ne tik per remontus namuose susidariusių stambiagabaričių atliekų, bet ir dviračių, neįgaliųjų vežimėlių, riedučių, riedlenčių, paspirtukų, vaikiškų ar kitokių vežimėlių padangų ir padangų, sveriančių mažiau kaip 3 kilogramus, atliekų surinkimo iš gyventojų sąnaudos.  

Kaip sakė S. Gentvilas, šias pataisas birželio pabaigoje teikdamas Seimui, dėl jų, pa­vyz­džiui, Vil­niaus miestas per metus su­tau­py­tų 400 tūkst. eu­rų.

Seimui pataisas priėmus, Vals­ty­bi­nė ener­ge­ti­kos re­gu­lia­vi­mo ta­ry­ba re­gio­ni­nes atliekų kai­nas patvirtintų iki šių me­tų spa­lio pa­bai­gos, o sa­vi­val­dy­bės rin­klia­vas 2025-iesiems – iki gruodžio galo.

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Sūduvis

Sūduvis portretas
Na šita konslibų valdžia tegali tik priimti įstatymus kurie dar labiau skurdins neturtinguosius, dar labiau pūsis aptarnaujančių įmonių pelnai, o plikis ministeris nepasižymintis sveiku protu, tai labai uoliai daro...., būkit geri paviešinkite regijoninių atliekų šalinimo centrų pelnus, tai daug ką nustebins, ir paviešinkite šiltai ir šiukšlių nemačiusių vadovų atlyginimus ir kiek jie skiriasi nuo darbuotojų tiesiogiai dirbančių su šiukšlėm rezultas būtų stulbinantis.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių