Seimas pritarė įstatymo projektui, kuris leis užtikrinti didesnį verslo saugumą internete

Seimas ketvirtadienį priėmė siūlymą, leisiantį internete veikiantiems verslams lengviau apginti savo teises prieš nesąžiningas interneto tarpininkavimo platformas ir paieškos sistemų teikėjus.

Už Internetinių tarpininkavimo paslaugų ir interneto paieškos sistemų priežiūros įstatymo projektą priėmimo stadijoje balsavo 106, susilaikė 5, prieš balsavusių parlamentarų nebuvo. Šis įstatymas įsigalioja nuo 2025 m. sausio 1 d.

Anot Ekonomikos ir inovacijų ministerijos, šis projektas priimtas, įgyvendinant Europos Sąjungos reglamentą dėl verslo klientams teikiamų internetinių tarpininkavimo paslaugų sąžiningumo ir skaidrumo didinimo.

Įsigaliojus pakeitimams, interneto verslai galės informuoti Konkurencijos tarybą apie jų teises pažeidžiančių interneto tarpininkavimo platformų ir paieškos sistemų elgesį, kai be įspėjimo atjungiama nuo platformos, neskaidriai taikomos preferencinės sąlygos ar neinformuojama apie galimą pašalinimą iš platformos.

„Jau nuo naujų metų taps lengviau kovoti su tokia praktika, kai internetinio tarpininkavimo platformos ir interneto paieškos sistemos nesąžiningai elgiasi, siūlydamos savo paslaugas mažesniems verslams. Tokiais atvejais verslui užteks kreiptis vien tik į Konkurencijos tarybą dėl jų teisių pažeidimo. Taip bus užtikrinamos dar veiksmingesnės įmonių teisių gynimo priemonės“, – apie projektą aiškino ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė.

Gavusi tokius skundus, Konkurencijos taryba juos nagrinės ir taikys sankcijas. Be to, ji bendradarbiaus su kitų Europos Sąjungos valstybių narių priežiūros institucijomis, teiks joms pagalbą, atliekant tarpvalstybinio pobūdžio tyrimus, ir keisis informacija.

Tikimasi, kad tikimasi paskiriant priežiūros instituciją būtų užtikrintas didesnis skaidrumas, apibrėžtumas ir lygios galimybės verslams internetinių tarpininkavimo platformų rinkoje.

Kaip rašoma įstatymo projekte, Konkurencijos tarybos atlikta elektroninių prekyviečių stebėsena parodė, kad Lietuvoje veikia arba paslaugas verslo klientams teikia bent kelios dešimtys internetinio tarpininkavimo platformų paslaugų ir interneto paieškos sistemų paslaugų teikėjų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių