Seimas patvirtino kovos su klimato kaita planą

Seimas pritarė Klimato kaitos valdymo įstatymo pakeitimams, kuriais į nacionalinę teisę bus perkeltas Europos Sąjungos (ES) teisėkūros paketas. Juo siekiama kovoti su šiltnamio efektą kuriančiomis emisijomis.

Už projektą po svarstymo balsavo 69, susilaikė – 25, prieš balsavo vienas parlamentaras.

Kaip teigia projektą pateikusi Aplinkos ministerija, šiais pakeitimais įgyvendinami ES teisėkūros paketo aktai, skirti klimato kaitai švelninti ir sumažinti išmetamų šiltnamio efektą sukeliančių dujų (ŠESD) kiekį 55 proc. iki 2030 m. bei pasiekti, kad 2050 m. Europa taptų pirmuoju pasaulyje klimatui neutraliu žemynu.

Priėmus įstatymą, bus nustatyti griežtesni ES apyvartinių taršos leidimų prekybos sistemos (ES ATLPS) reikalavimai, išplečiamas šios sistemos taikymas jūriniam transportui, o nuo 2027 m. ir pastatams, kelių transportui bei papildomiems sektoriams.

Lietuvai sudaromos galimybės pasinaudoti ŠESD mažinimo tikslų ES ATLPS nedalyvaujančiuose sektoriuose ir Žemės naudojimo, žemės naudojimo keitimo ir miškininkystės sektoriaus anglies dioksido absorbentų tikslų vykdymo lankstumo priemonėmis.

Priėmus įstatymo pakeitimus, į Lietuvos įstatymą perkeliami ir kiti ES „Fit for 55“ teisėkūros paketo teisės aktai, kuriais numatomos priemonės prisidedančios prie valstybių narių nustatytų įpareigojimų 2021–2030 m. laikotarpiu sumažinti išmetamų šiltnamio efektą sukeliančių dujų metinį kiekį.

Pateikdamas šį projektą aplinkos ministras Simonas Gentvilas įspėjo, kad Lietuva jau dabar neatitinka šiltnamio sukeliančio dujų išmetimo mažinimo, tad turės susimokėti bent 400 mln. eurų baudą. Anot jo Lietuva yra įsipareigojusi sumažinti emisijas 21 proc. iki 2030 m.

Taip pat manoma, kad ES ATLPS taikymo išplėtimas į papildomus sektorius sudarys vienodesnes konkurencines sąlygas pramonei ir verslui, nustatoma anglies dioksido kaina skatins modernizuoti gamybą, bus gautos papildomos lėšos į valstybės biudžeto.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Komentarijus

Komentarijus portretas
Kad tas gelbėjimas mums kainuos jau supratau ir susitaikiau. Bet kada valdžia pateiks informaciją kiek jau nuveikta? Labai įdomu.

siaip

siaip portretas
o mes cia neissisoksime kaip su A++ statybose? kai net EU nekelia tokiu reikalavimu kokius kelia LT ubagai sau?

Anonimas

Anonimas portretas
Kurwos prieme dar viena PINIGU VOGIMO plana. Kokie galingi idiotai - net visos planetos klimata reguliuos. Ar tikit tom pi.de.ru pasakom.?
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių