Sezoniniams verslams – iššūkių karuselė

Įmonės, gaunančios daugiausia pelno žiemą, stengiasi išgyventi ir vasarą. Tačiau yra verslų, kurių pajamos šiltuoju sezonu ženkliai sumažėja. Verslininkai ieško išeities, kaip uždirbti ir kitais metų laikais.

Sezoniniu verslu užsiimančios bendrovės dažniausiai dirba arba vasaros, arba žiemos metu. Pavyzdžiui, lauko vandens pramogų įmonės veikia šiltuoju metų laiku, tačiau žiemą jos paprastai netęsia savo veiklos. Taip pat yra ir su žiemą veikiančiais verslais, tačiau ne visais.

Pavyzdžiui, Klaipėdos slidininkų pamėgtas Utrių kalnas veikia ir vasaros metu, tačiau siūlomos pramogos ir veiklos skiriasi.

Vietoj slidinėjimo zonos vasarą ant kalno įrengiamos specialios padangų trasos. Jomis nuo kalno lankytojai gali čiuožinėti ant padangų.

Lapių bendruomenės centro pirmininkė, projekto vadovė Laima Karbauskienė teigė, kad išsilaikyti vasarą verslams, kurie daugiausia uždirba žiemą, išties sunku.

„Pelnas šiltuoju metų laiku ženkliai skiriasi nuo to, kurį uždirbame žiemą, kadangi tuomet mėgstančiųjų slidinėti būna daug, o vietų mažai, todėl ir paklausa tuomet didelė. Vasarą viskas kitaip, kadangi mieste ir užmiestyje ir taip apstu įvairių pramogų“, – pasakojo L. Karbauskienė.

Verslai, klestintys žiemą, vasarą klientams stengiasi pasiūlyti kitokių pramogų.

„Anksčiau nedirbome vasaros sezonu, bet kalną vis tiek reikėjo prižiūrėti, kas kartą paruošti žiemos sezonui, todėl nusprendėme jį išnaudoti ir vasarą. Vis dėlto paklausa ženkliai mažesnė, o tam, kad išsilaikytume vasarą, prieš tai turime gerokai paplušėti žiemą“, – aiškino vadovė.

Pasak L. Karbauskienės, visos įmonės, kurios verčiasi žiemą, bet veikia ir vasarą, stengiasi piko metu uždirbti kuo daugiau. Likusį laiką tenka laukti kito sezono ir mėginti verstis su gerokai mažesnėmis pajamomis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių