STT nekomentuoja tyrimo dėl galimos nemokumo administratorių korupcijos

Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) nekomentuoja pernai pradėto ikiteisminio tyrimo dėl galimos nemokumo administratorių korupcijos.

STT Korupcijos prevencijos valdybos laikinasis viršininkas Mindaugas Guščius pranešė, kad tyrimas tebevyksta.   

„Ikiteisminis tyrimas vyksta, vyksta intensyviai ir kad nepakenktume tyrimo sėkmei, jo nekomentuosime“, – trečiadienį Seimo Antikorupcijos komisijos posėdyje teigė  M. Guščius.  

STT 2023 metų sausį pranešė, kad įtarimai buvo pareikšti 19-kai asmenų: aštuoniems bankroto administratoriams bei 11-kai bankrutuojančių įmonių vadovų ir atstovų, kreditorių bei debitorių, dviem advokatams. Buvo areštuotas jų turtas. 

STT teigė, kad bankroto administratoriai galėjo piktnaudžiauti tarnyba siekdami asmeninės naudos sau ar su jais susijusioms įmonėms, be to, įtariama, kad jie reikalaudavo bei priimdavo didelės vertės kyšius arba jų reikalaudavo, dirbtinai sumažindavo turto vertę bei patys jį įsigydavo, taip galimai padarydami didelę žalą kreditoriams.

BNS vėliau išsiaiškino, kad teismas pernai buvo uždraudęs aštuoniems Vilniaus, Kauno ir Klaipėdos bankroto administratoriams laikinai – šešis mėnesius užsiimti šia veikla.

BNS vėliau išsiaiškino, kad tokia sankcija buvo pritaikyta Daliui Volskiui, sutuoktiniams Skaistei Klimei ir Vėjūnui Klimui, Vaidotui Lemešovui, Arūnui Virkučiui, Donatui Turkui, Tomui Malinauskui ir Vytautui Švetkauskui. Kai kurie jų buvo susiję per įmones. 

Draudimas nedirbti buvo kiek pratęstas tik V. Lemešovui, tačiau šiuo metu jam nebetaikomos jokios sankcijos, rodo  Audito, apskaitos, turto vertinimo ir nemokumo valdymo tarnybos (AVNT) duomenys.

V. Lemešovas BNS atsisakė pasakyti, ar jis dabar verčiasi nemokumo administratoriaus veikla.

„Byla nevieša ir nieko negaliu komentuoti“, – trečiadienį BNS teigė jis. 

Iš nemokumo administratorių sąrašo V. Lemešovas neišbrauktas, tačiau, skirtingai negu kiti, jis nėra apsidraudęs civilinės atsakomybės. Tuo metu įmonės „Restrus“, kuriai jis vadovauja, draudimas galioja nuo šių metų kovo. 

AVNT nurodoma, kad V. Lemešovas ir „Restrus“ administruoja įmonę „Statybų taktikos grupė“, kuriai Vilniaus apygardos teismas 2023 metų rugpjūtį iškėlė nemokumo bylą.    

Veiklos neapdraudęs ir V. Švetkauskas, tačiau jo vadovaujamų įmonių „Apertus“ ir „Bankroto ir restruktūrizavimo administravimas“ draudimas galioja, įmonės veikia.

V. Švetkauskas BNS trečiadienį teigė negalintis kalbėti.

D. Volskis taip pat savo atsakomybės neapsidraudęs. Su juo BNS susisiekti nepavyko.

AVNT vadovas Audrius Linartas pernai BNS teigė, kad administratoriams, kurių veikla suspenduota, įstaiga jokio poveikio priemonių netaikė. Pasak jo, šis atvejis pirmas, kai teismo sprendimu apribota administratorių veikla.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių