Trišalėje taryboje – valdžios pasiūlymai dėl pasitraukimo iš pensijų fondų

Vyriausybės, darbdavių ir darbuotojų interesams atstovaujanti Trišalė taryba antradienį svarstys naujausius valdžios pasiūlymus, kaip žmonės anksčiau laiko galėtų pasitraukti iš pensijų kaupimo antrojoje pensijų pakopoje, taip pat kai kuriuos dalyvavimo juose pokyčius.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija praėjusią savaitę pasiūlė daugiau galimybių laikinai stabdyti pensijų kaupimą šiuose pensijų fonduose, o jį anksčiau laiko nutraukti dėl sunkios progresuojančios ligos ar negalios.

Pensijų kaupimo įstatymo pataisas ministerija parengė po to, kai Konstitucinis Teismas (KT) dar šių metų kovą paskelbė, kad žmonėms turi būti leista pasitraukti iš pensijų fondų dėl svarbių priežasčių, o jas turi nustatyti Vyriausybė bei Seimas.

Pasak socialinės apsaugos ir darbo ministro Vytauto Šilinsko, ministerija siekia padidinti antros pensijų pakopos sistemos patrauklumą ir patogumą. Anot jo, būna atvejų, kai žmonės nebegali arba nebeturi tikslo taupyti pensijai. Ministras taip pat kvietė darbdavių ir darbuotojų atstovus kartu ieškoti sprendimų sistemai patobulinti.

Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkė Inga Ruginienė Trišalės tarybos posėdžio išvakarėse BNS sakė, jog darbuotojų atstovai ragins atsisakyti automatinio įtraukimo į kaupimą antrojoje pakopoje ir leisti gyventojams patiems spręsti, kada iš jos pasitraukti.

Tuo metu Lietuvos verslo konfederacijos prezidentas Andrius Romanovskis BNS tikino, kad nauja tvarka reikalinga, ji atliepia KT sprendimą bei padės nustatyti „aiškias žaidimo taisykles“ tiek antrosios pakopos fondams, tiek juose kaupiantiems žmonėms.

Savo ruožtu prezidento patarėjas Vaidas Augustinavičius pirmadienį sakė, kad SADM pasiūlymai nėra pakankami, o gyventojams turėtų būti suteikta daugiau galimybių atsiimti dalį sukauptų lėšų – ne tik sunkiai susirgus ar patyrus negalią.

SADM duomenimis, Lietuvoje aktyviai pensijai kaupia 766 tūkst. žmonių. Antros pakopos pensijų fonduose dabar sukaupta 8,2 mlrd. eurų, iš kurių – 2,4 mlrd. eurų, arba beveik 30 proc. yra uždirbta suma.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių