Atsisveikinimo akimirka – priminimas gyviesiems

  • Teksto dydis:

Vienose istorijose padėję tašką, kitoms atsisveikinimo namai „Rekviem“ perrašo scenarijų. Priminimas, kad buvimas drauge yra didžiausia duotybė, verčia susimąstyti ne vieną.

Esminiai pasirinkimai

Jeigu pabandytume į mirtį pažvelgti per džiaugsmą, kas buvo iki jos, bet ne per liūdesį, kad viskas baigėsi? Jei šlovintume gyvenimą mirties akivaizdoje ir suvoktume, kad jos nereikia šalintis, nes iš esmės mirtis priklauso gyvenimui... Lygiai taip pat, kaip ir gimimas. Tiesiog vieno jų laukiame, ruošiamės, o kitas visada ateina ne laiku – per anksti.

„Netekties akimirką svarbu padėti vienas kitam, būti, gedėti kartu. Svarbu prisiminti ir atsižvelgti į tai, ko būtų norėjęs jums brangus žmogus“, – „Rekviem“ atsisveikinimo namų atstovai priminė mirties temos pokalbių svarbą esant kartu.

Kalbėti apie skaudžius dalykus yra sunku, nes mirtį mes siejame su nemaloniais išgyvenimais. Todėl bent menkiausia užuomina apie išėjimą kelia skausmą, kurio žmogus instinktyviai vengia. Likus neatsakytų klausimų, atsakomybės išpildyti išėjusiojo troškimus našta prislegia likusius Žemėje. Jie pasirenka daryti viską, nes paprasčiausiai nežino, ko būtų norėjęs artimasis. Freddie Mercury dainų ar bažnytinių giesmių? Gėlių jūros ar vos kelių žiedų? Puošnių įkapių ar kremavimo? Nepriimkite impulsyvių sprendimų. Prisiminkite, kad laikas gali būti ne tik priešas, bet ir sąjungininkas.

Neskubėkite pasirinkti laidojimo įmonės. Žmonės turi suprasti, kad jie neprivalo įsipareigoti tiems, kurie atvyko tik pasirūpinti velionio kūnu, kliautis ligoninės ar slaugos namų darbuotojos rekomendacijomis“, – anot „Rekviem“ atstovų, atsisveikinimo namus vertėtų rinktis nuslūgus pirmosioms emocijoms, pasitarus su artimaisiais, draugais, atsižvelgus į atsisveikinimo namų vertybes, kurios, be abejonės, turi sutapti su jūsų požiūriu.

Pasirinkti tinkamas laidojimo paslaugas yra svarbu ir norint pagerbti mirusiojo atminimą, ir palengvinti artimųjų netektį.

Gebėjimas atjausti

Kai prieš kelerius metus mieste, šalia Neries, kur retsykiais stabteli iš miško atbėgusios stirnos, iškilo atsisveikinimo namai „Rekviem“, laidotuvės tapo kitokios – šarvojimas susigrąžino savo prasmę, gedėjimas tapo jautresnis. Netektį lengvesnę darė ne tik neįprasta atsisveikinimo namų aplinka – šviesios erdvės, vaizdą į žmogaus gyvenimo ratu tekančią upę atveriantys langai, bet ir čia dirbančių žmonių profesionalus, tačiau neįkyrus rūpestis.

N.Tukaj nuotr.

Tai viena sudedamųjų dalių, kodėl net 99 proc. kalbintų atsisveikinimo namų klientų šią vietą rekomenduotų savo artimiesiems. Žmonės supranta, kad laidojimo paslauga yra kur kas daugiau nei paprastas ritualas. Ji leidžia šeimos nariams, draugams ir artimiesiems suvokti ir priimti mirtį. Šiame procese žmonės gali dalytis šviesiais prisiminimais, pasakoti istorijas, išreikšti dėkingumą, pagarbą ir užuojautą. Laidojimo paslaugos padeda atskleisti, koks buvo mirusysis, koks jo paliktas pėdsakas kitų žmonių gyvenimuose. Todėl vis dažniau žmonės nori individualizuotų laidojimo paslaugų, kurios atitiktų mirusiojo asmenybę ir gyvųjų pageidavimus.

„Pastebime, kad žmonės vis dažniau pageidauja individualaus dėmesio, individualiai pritaikytų sprendimų. Atsižvelgiame į visus juos ir pildome“, – atliepiant poreikį, anot atsisveikinimo namų atstovų, viso proceso metu klientus lydi, su jais palaiko ryšį, padeda ir bendrauja ne įprasti administratoriai, o patyrę laidotuvių organizatoriai. Jie atsakingi už klientų ramybę nuo pirmo skambučio iki duobės karstui ar urnai paruošimo.

Laimė būti kartu

Gyvenimas – gyviesiems, todėl natūralu, kad net ir netekties akimirką žmonės skaičiuoja, lygina. Vieni laidotuvėms negaili kelių tūkstančių eurų, kiti bando išsiversti su kur kas kuklesne suma. Patraukli kaina – dar vienas svertas, kodėl kas penktas miestietis renkasi atsisveikinimo namus „Rekviem“.

N.Tukaj nuotr.

„Dažnai mūsų klientai, pamatę laidotuvių sąmatą, sako manę, kad bus brangiau. Ne tik paslaugų kokybė, bet ir kaina lemia, kad beveik visais atvejais klientai grįžta pas mus“, – „Rekviem“ atstovai džiaugėsi ne tik galintys padėti į juos besikreipiantiems žmonėms, bet ir patys gaunantys gyvenimiškųjų pamokų.

Žvelgiant į mirtį pozityviai, kad ir kaip keistai tai skambėtų, ji gali būti pati skaudžiausia, bet dovana. Vis dėlto viena didžiausių dovanų, kurią netektį išgyvenantys žmonės pripažįsta paleidę iš savo rankų, – buvimas kartu. Turbūt ne sykį vartant žurnalus ar naršant interneto puslapius akis užkliuvo už patarimų, ką reikia nuveikti per gyvenimą, kad būtum laimingas. Vienas siūlo užkopti į aukštikalnę, kitas – patirti nesvarumo būseną, šokti parašiutu ar nardyti kartu su rykliais. Atsisveikinimo namų „Rekviem“ darbuotojai įsitikinę, kad nereikia taip toli, taip aukštai ar taip giliai dairytis. Didžiausia laimė – drauge praleistas laikas. Virtuvėje maišant tešlą obuolių pyragui, stumdant domino kaladėles ant stalo, skaičiuojant skrendančius paukščius ar tiesiog tirpstant artimojo glėbyje. Išjauskite kiekvieną akimirką.

Pasirinkti tinkamas laidojimo paslaugas yra svarbu ir norint pagerbti mirusiojo atminimą, ir palengvinti artimųjų netektį.

Trumpa atmintinė, kaip elgtis netekus artimojo

Įvykus netekčiai neskubėkite pasirinkti laidojimo įmonės. Išsirinkite laidojimo įmonę, kurios vertybės sutampa su jūsų, arba, įvykus netekčiai, tiesiog skambinkite telefonu 19 211. Mūsų visą parą dirbantis personalas atsakys į visus jums rūpimus klausimus, išklausys jūsų poreikius, patars ir padės pasirūpinti visomis su laidojimu susijusiomis paslaugomis. Pasirūpinsime velionio kūno transportavimu ir suorganizuosime atsisveikinimą pagal jūsų poreikius atsižvelgdami į jūsų skiriamą biudžetą.

 

 

Kodėl „Rekviem“?

Svarbiausia – patenkinti klientų poreikius.

Jaukios atsisveikinimo namų erdvės su patogiu išdėstymu ir vaizdu į gamtą.

Supratingumas ir prieinama kaina.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių