- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
XX a. viduryje JAV išpopuliarėję vėlyvieji pusryčiai jau spėjo įsitvirtinti ir Lietuvoje. Maisto ekspertas ir tinklaraščio „Maisto kelionės“ autorius Marius Janavičius pasakoja, kad vieną vėlyvųjų pusryčių patiekalų – amerikietiškus blynelius – dar prieš du šimtus metų mėgo ir JAV prezidentas Tomas Džefersonas. Vėliau šis gardėsis tapo vienu labiausiai valgomų patiekalų vėlyvųjų pusryčių asorti. Maisto ekspertas ne tik dalijasi tradiciniais amerikietiškais receptais, bet ir pataria, kaip paruošti gardų meniu svečiams. Patiekalams reikalingus ingredientus nuo sausio 27 d. bus galima rasti visose prekybos tinklo „Lidl“ parduotuvėse.
„Visos Amerikos savaitės metu savo klientams siūlysime įvairų „McEnnedy“ produktų asortimentą, kuriame amerikietiško maisto gerbėjai ras ir kasdienių užkandžių – vištienos juostelių su padažu, spraginamųjų kukurūzų ar greitai užšaldytų apkeptų bulvių, ir vėlyvųjų pusryčių gamybai tinkamų ingredientų – kepimo mišinį blynams, mėsainių bandeles ir specialius padažus, virtą plėšomą kiaulieną ar jau beveik paruoštą desertą“, – sako „Lidl“ pardavimų skatinimo vadovas Linas Baltušis.
Amerikietiški blyneliai pagal kiekvieno skonį
M. Janavičius sako, kad vienas labiausiai dėl išskirtinės savo išvaizdos atpažįstamų amerikietiškų receptų – blyneliai. Ir nors jų istorija siekia tūkstančius metų, įprastinį patiekalo receptą Amerikos gyventojai papildė kepimo milteliais, kurie blyneliams suteikia purumo.
Anot jo, amerikietiškų blynelių nebūtina gaminti patiems nuo pat pradžių – jau paruoštus blynelius ar jų kepimo mišinį bus galima rasti ir „McEnnedy“ asortimente, o šio patiekalo skonis lengvai įtinka beveik kiekvienam: „Prie amerikietiškų blynelių puikiai tinka įvairios uogienės ar klevų sirupas, tačiau labiausiai mėgstu į jų tešlą suberti stiklinę mėlynių ar kitų miško uogų, kurios patiekalui suteikia gaivumo.“
Lietuviai blynelius dažniausiai valgo saldžiai, tačiau Amerikoje yra įprasta juos gardinti kepta šonine ir klevų sirupu.
Riebesnio maisto mėgėjams gurmanas rekomenduoja išbandyti įmantresnį receptą: „Lietuviai blynelius dažniausiai valgo saldžiai, tačiau Amerikoje yra įprasta juos gardinti kepta šonine ir klevų sirupu. Iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti, kad tai tarpusavyje nederantys ingredientai, tačiau sūri šoninė ir saldus klevų sirupas idealiai papildo vienas kitą ir išlaiko šių skonių pusiausvyrą.“
Kalbėdamas apie praktines taisykles, kepant amerikietiškus blynelius, pašnekovas pataria vietoj aliejaus naudoti sviestą, o norint išgauti nepriekaištingą patiekalo spalvą, blynelius reikėtų kepti ant vidutinės ar dar žemesnės kaitros.
Išalkusiems – mėsainių įvairovė
Sočiai pavalgyti mėgstantiems vėlyvųjų pusryčių dalyviams M. Janavičius siūlo išmėginti kelis skirtingus mėsainių receptus. Pirmasis iš jų – tradicinis mėsainis su jautiena.
„Pirmiausia iš jautienos faršo suformuokite paplotėlį, pagardinkite jį druska, pipirais ir apkepkite keptuvėje ant aukštos temperatūros po 4-7 min. iš abiejų pusių. Ant iškepusio paplotėlio uždėkite sūrio ir leiskite jam išsilydyti, o ant paskrudintos bandelės užtepkite mėgstamo padažo, pridėkite salotų, pomidoro ir galiausiai iškeptą mėsą uždenkite viršutine bandele“, – sako maisto ekspertas.
Jis taip pat ragina neužmiršti ir mėsos nevalgančių svečių bei juos pradžiuginti daržovių paplotėliu: „Iš pradžių maisto trintuve sutrinkite konservuotus avinžirnius ar pupeles su virta morka, prieskoniais ir petražolėmis, o gautą masę sumaišykite su smulkintu ir apkeptu svogūnu. Suformuokite paplotėlius ir juos apkepkite, tada apskrudinkite bandelę, ant jos uždėkite šiek tiek gražgarstės ir padažo, o ant viršaus – keptą paplotėlį bei kelis griežinėlius marinuoto buroko. Uždengus viršutine bandele, gardžiuotis šiuo mėsainiu galės ir veganai, ir nuo mėsos pailsėti norintys jos mėgėjai.“
Norintiems išbandyti tikrą amerikietišką patiekalą M. Janavičius siūlo plėšytos kiaulienos mėsainio receptą: „Pirmas žingsnis – pašildyti plėšytą kiaulieną ir ją sumaišyti su barbekiu padažu. Paskrudinus bandelę, ant jos uždėkite kelis griežinėlius konservuoto agurko, kiaulieną, o ant viršaus užkraukite kelis šaukštus salotų – joms reikės tarkuoto kopūsto, morkos, obuolio, obuolių acto, prieskonių ir majonezo. Plėšoma kiauliena yra atkeliavusi iš JAV pietų, todėl valgydami šį mėsainį pajusite autentišką amerikietišką skonį.“
Desertui – sūrio pyragas
Vėlyvųjų amerikietiškų pusryčių pabaigai nevalia pamiršti ir gardaus deserto, teigia „Maisto kelionės“ tinklaraščio autorius. Jis sako, kad JAV itin mėgstamas sūrio pyragas, kurį Amerikos savaitės metu bus galima įsigyti visose „Lidl“ parduotuvėse.
„Pagrindinis šio deserto ingredientas – burnoje tirpstantis kreminis sūris, kurio modernus variantas buvo sukurtas JAV dar XIX a. pabaigoje. Sūrio pyragas yra ganėtinai švelnaus ir kiek salstelėjusio skonio, tačiau jį galima dar labiau praturtinti įvairiomis uogomis, kurios skanėstui suteiks daugiau gaivumo. Jei visgi trūktų saldumo, pyragą siūlyčiau valgyti su klevų sirupu ar džemu“, – sako pašnekovas.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Vaičiūnas: linkstama ne stabdyti konkursą, o keisti jo sąlygas1
Energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas sako, kad ministerija labiau linksta keisti antrojo 700 megavatų (MW) Lietuvos vėjo parko Baltijos jūroje konkurso sąlygas, o ne jį nutraukti arba tęsti be pakeitimų. ...
-
Liko ir be pinigų, ir be butų: pirkėjai pakliuvo į aferą?11
Liūdnai pasibaigusi svajonė turėti apartamentus prie jūros. Pinigus už butus Palangoje sumokėjo, bet liko ir be pinigų, ir be namų. Žmonės įtaria įkliuvę į sukčių pinkles. Paaiškėjo, kad statybos vyko be leidimų, ir negana to – n...
-
Šimonytė „Teltonikos“ vadovo pareiškimus įvertino labai kategoriškai: girdėjau, jis religingas35
„Teltonikos“ įkūrėjui Arvydui Paukščiui užsimenant apie galimus buvusios Vyriausybės bandymus kenkti jo įmonių grupei, kadenciją baigusi premjerė Ingrida Šimonytė tikina – verslininko insinuacijos yra melas. Konservat...
-
„Žalgirio“ problemas vardijęs Kleiza: jie žaidžia primityviai2
Linas Kleiza grįžo po klajonių Ispanijoje ir kartu su Karoliu Tiškevičiumi laidoje „Kleiza vs Tiškevičius | 7bet“ nagrinėjo Kauno „Žalgirio“ žaidimo krizę. ...
-
Ramus kelias į sveiką šypseną su CLINIC | DPC: į odontologo kabinetą kviečia žengti be baimės4
Nerimas, baimė ar net panika – dažni jausmai, lydintys vizitą pas odontologą. Tačiau Kauno Šilainių mikrorajone neseniai atidaryta CLINIC | DPC odontologijos klinika siekia šiuos nemalonius jausmus išsklaidyti. Tai nėra tik da...
-
„Amber Grid“ skelbia generalinio direktoriaus atranką
Lietuvos gamtinių dujų perdavimo sistemos operatorė „Amber Grid“ skelbia generalinio direktoriaus atranką. ...
-
Paukštys prabilo apie pilkojo kardinolo susitikimus: mozaika tampa žymiai aiškesnė89
Sulaukus įtarimų, esą šalyse agresorėse vis dar prekiaujama „Teltonikos“ produkcija, įmonių grupės savininkas Arvydas Paukštys tikina – nuo 2022 m. balandžio jo verslas Rusijoje jokios veiklos nevykdo. Be to, verslininka...
-
Paskelbė, kuriuose prekybos tinkluose apsipirkti pigiausia26
Pirmąjį šių metų mėnesį dažno vartojimo prekių krepšelis yra pigiausias prekybos tinklo „Lidl“ parduotuvėse, o brangiausias – „Rimi“, rodo slapto pirkėjo ir rinkos tyrimų bendrovės „SeeNext“ t...
-
Į skandalus įklimpęs fondas viešai paskelbė rezultatus15
Investicijų bendrovės „BaltCap“ fondas BaltCap Infrastructure Fund“, iš kurio įmonių buvęs fondo partneris Šarūnas Stepukonis, įtariama, pasisavino apie 40 mln. eurų, 2023 metais patyrė 12,2 mln. eurų grynojo nuostolio...
-
Galutinis sprendimas: „Minijos nafta“ neturi teisės išgauti naftos Kintuose1
Aplinkos ministerija teisėtai neleido Lietuvos ir Danijos įmonei „Minijos nafta“ be konkurso išgauti naftą Šilutės rajone, Kintuose, galutinai nusprendė teismas. ...