- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Ar kada teko girdėti žodį Veganuary? Tai kasmetinis iššūkis, skatinantis žmones sausio mėnesį laikytis veganiško gyvenimo būdo. Pirmą kartą jis buvo suorganizuotas 2014-aisiais, tad šie metai jau dešimti. Nors sausio mėnuo jau praėjo, Veganuary gali būti puikus įkvėpimas visus metus – juk pradėti labiau rūpintis savo mityba niekada nevėlu! O tam, kad motyvacijos tai daryti būtų tik dar daugiau, aukštos kokybės daržovių produktais garsėjantis prekių ženklas Bonduelle kviečia susipažinti su augalinio maisto nauda ir pasinaudoti patarimais, padėsiančiais jį įtraukti į savo mitybą.
Augalinio maisto nauda žmogui ir aplinkai
Augalinės kilmės maistas suteikia daug privalumų tiek žmogaus sveikatai, tiek aplinkai. Mitybos požiūriu jame gausu svarbiausių maistinių medžiagų, tokių kaip skaidulos, vitaminai ir mineralai. Augaluose esančios skaidulinės medžiagos, kurių nėra gyvūninės kilmės produktuose, labai svarbios sveikai virškinimo sistemai palaikyti, taip pat jos gali sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje ir žarnyno vėžio riziką. Be to, augaliniuose maisto produktuose natūraliai yra mažiau kalorijų ir sočiųjų riebalų, todėl jie gali padėti kontroliuoti kūno svorį ir sumažinti širdies ligų riziką.
Augalinės mitybos nauda sveikatai patvirtinta daugybe mokslinių tyrimų. Remiantis jais, augalinės mitybos besilaikantys žmonės turi mažesnę riziką susirgti lėtinėmis ligomis, pavyzdžiui, širdies ligomis, hipertenzija, 2 tipo cukriniu diabetu ir tam tikromis vėžio rūšimis. Šį poveikį lemia ne tik didelis skaidulų ir maistinių medžiagų kiekis, bet ir fitocheminės medžiagos – junginiai, pasižymintys antioksidacinėmis ir priešuždegiminėmis savybėmis. Pavyzdžiui, vaisiuose ir daržovėse esantys flavonoidai yra žinomi dėl savo vaidmens mažinant širdies ir kraujagyslių ligų riziką. Be to, augalinės kilmės maiste, pavyzdžiui, riešutuose, sėklose ir avokaduose, gausu sveikųjų riebalų, kurie yra naudingi širdžiai ir kognityvinėms funkcijoms.
A. Prokopenko / Shutterstock.com nuotr.
Augalinio maisto vartojimas palankus ne tik žmogaus sveikatai, bet ir aplinkai. Augalininkystei paprastai reikia mažiau vandens, žemės ir energijos, palyginti su gyvulininkyste, o tai susiję su mažesniu išmetamų šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekiu. Taigi, mažindami gyvūninės kilmės produktų vartojimą, galime prisidėti prie tvaresnės ir ekologiškesnės maisto sistemos kūrimo.
5 patarimai, kaip įtraukti augalinį maistą į savo mitybą
Priežasčių įtraukti daugiau augalinės kilmės produktų į savo mitybą – išties daug. Tačiau visiškai normalu, jog jei nesate pratę vartoti daug tokio maisto, naujiems įpročiams suformuoti prireiks laiko. Todėl pernelyg nespauskite savęs – tegul šis procesas būna malonus ir lengvas.
1. Pradėkite palengva
Pavyzdžiui, galite pradėti nuo to, kad vieną dieną per savaitę nevalgysite mėsos. Laikui bėgant, kai augalinė mityba jums taps įprastesnė ir atrasite mėgstamų patiekalų, galėsite į savaitę įtraukti daugiau tokių dienų. Atminkite, kad svarbiausia – nuoseklumas; net ir maži pokyčiai ilgainiui gali būti labai reikšmingi.
2. Išbandykite daugiau augalinės kilmės baltymų
Praturtinti savo mitybą baltymais galima vartojant ne tik gyvulinės kilmės maistą. Lęšiai, avinžirniai, pupelės, tofu – tai produktai, kurie ne tik turi daug baltymų, bet ir suteikia patiekalams įvairesnės tekstūros bei skonio. Išbandykite naujus receptus, kad atrastumėte tai, kas jums patinka. Gaivios ir maistingos avinžirnių salotos, išraiškingo skonio kario makaronai su pupelėmis ir daržovėmis, o gal sočios vegetariškos tortilijos? Šiuos ir kitus puikiai subalansuotus augalinius receptus galite rasti Bonduelle svetainėje.
O. Bombologna / Shutterstock.com nuotr.
3. Neaukokite skonio
Gamindami nevenkite naudoti žolelių, prieskonių ir savo pačių pasigamintų padažų, kad suteiktumėte augaliniams patiekalams puikų skonį. Tinkamai suderinti prieskoniai paprastą daržovių patiekalą gali paversti tikru kulinariniu šedevru. Drąsiai eksperimentuokite su skirtingomis virtuvėmis, pavyzdžiui, Viduržemio jūros regiono ar Indijos, ir atraskite naujų skonių bei patiekalų.
4. Modifikuokite mėgstamus patiekalus
Pasigaminkite augalines savo mėgstamų patiekalų versijas. Galbūt jums patinka spagečiai su tradiciniu Bolonijos padažu? Tuomet pabandykite vietoj maltos mėsos naudoti lęšius arba augalinės kilmės maltą „mėsą“. Svajojate apie mėsainį? Yra daugybė augalinių šio patiekalo versijų, kurios leis patenkinti jūsų troškimą. Pavyzdžiui, galite pasigaminti gardų „mėsainį“ su lęšių ir žiedinių kopūstų paplotėliu, kurio receptą taip pat rasite Bonduelle svetainėje.
5. Planuokite savo patiekalus
Skirkite šiek tiek laiko patiekalų planavimui. Tokiu būdu bus lengviau suvartoti subalansuotą angliavandenių, baltymų bei riebalų kiekį ir sumažinti pagundą griebtis sveikatai nepalankių maisto produktų. Be to, patiekalų planavimas padės užtikrinti maisto įvairovę – taip ne tik gausite įvairių maistinių medžiagų, bet ir nenuobodžiausite maitindamiesi.
Augalinės kilmės maisto produktų įtraukimas į savo mitybą – tai atradimų pilna kelionė. Tad leiskitės į ją su malonumu! Suprantant šios mitybos naudą ir turint tokį platų augalinės kilmės maisto produktų pasirinkimą, žengti pirmuosius žingsnius tikrai nesudėtinga. Svarbiausia – nespausti savęs, išlikti nuosekliems ir mėgautis pažinimo procesu.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
„Kids Go Tech“ akademija ugdo ir mažuosius dronų pilotus
Kaune, greta istorinio S. Dariaus ir S. Girėno aerodromo, įsikūrusi jau penktus metus skaičiuojanti vaikų neformaliojo ugdymo mokykla plečia savo veiklą. Vaikų techninės kūrybos akademija „Kids Go Tech“, kurios pagrindinis tikslas –...
-
Tinklinio emocijos Lenkijos turistinėje vietoje
Tinklininkų varžybos Čempionų lygoje – tai ne tik neįtikėtinos sportinės emocijos, bet ir puiki proga aplankyti gražiausias šalių, kuriose žaidžia sporto klubai, regionus. Viena įdomiausių vietų yra, be abejo, Krakovo–Čenstoch...
-
Šiemet visos Kalėdos ves į „Megą“ – čia atveriamas M. Petruškevičiaus kurtas žiemos miestas1
Prekybos ir laisvalaikio centras „Mega“ virto magišku Kalėdų miestu: čia iškilo šventiškai dekoruotų eglučių miškas, įrengta jauki ir lankytojų fotosesijoms tinkama erdvė su Prancūzija alsuojančia karus...
-
A. Skardžius: dar šiemet planuojame aiškintis „Teltonikos“ situaciją5
Seimo Audito komitetas dar šiais metais planuoja aiškintis „Teltonikos“ technologijų parko projekto stabdymo priežastis, teigia jo pirmininkas, „Nemuno aušros“ atstovas Artūras Skardžius. ...
-
LB sustabdžius „Foxpay“ licenciją, Migracijos departamentas nepatogumų nepatyrė
Lietuvos bankui (LB) pranešus apie įmonei „Foxpay“ panaikinamą veiklos licenciją, Migracijos departamentas praneša, kad dėl nutrauktos bendrovės veiklos nepatogumų nepatyrė. ...
-
Mažėjant universaliosios pašto paslaugos apimtims RRT didina tarifus4
Toliau mažėjant universaliosios pašto paslaugos apimtims, Ryšių reguliavimo tarnyba (RRT) nuo kitų metų didina šios paslaugos tarifus, penktadienį pranešė tarnyba. ...
-
Apžvelgia vasaros kelionių tendencijas: ką atnešė 2024-ieji ir kas naujo žadama kitąmet?2
Lietuvos oro uostų statistika rodo, kad per pirmuosius 10 metų mėnesių Lietuvos keliautojų skaičius augo 9 proc., lyginant su praėjusiais metais. Kiekvieną vasaros mėnesį buvo gerinami aptarnautų keleivių visų laikų rekordai tinkle, o bendras vas...
-
Elektromobilių įkrovimas žengia į naują etapą: taškų skaičius „Enefit Volt“ tinkle viršijo 10003
Viešojo elektromobilių įkrovimo tinklo „Enefit Volt“ bendras įkrovimo prieigų skaičius viršijo 1000. Nuolat plečiamas tinklas elektromobilių savininkams leidžia patogiai keliauti ir įkrauti savo transporto priemones visose Ba...
-
STT netirs, ar „Teltonikos“ gamyklų Vilniuje statybos strigo dėl korupcijos16
Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) netirs, ar aukštųjų technologijų bendrovės „Teltonika“ gamyklų statybos Vilniuje galėjo strigti dėl korupcijos. Tačiau STT pabrėžė, kad valstybės institucijos „Teltonikos“ projekto ...
-
Pasirašė sutartis: „Rheinmetall“ gamykla Baisogaloje iškils 2026-ųjų viduryje2
Vokietijos gynybos pramonės milžinės „Rheinmetall“ 155 mm artilerijos amunicijos gamykla Radviliškio rajone turėtų pradėti veikti 2026-ųjų viduryje. ...