Kauną pasiekė didžioji dalis unikalios „Mokslo salos“ ekspozicijos: prasideda montavimo darbai

  • Teksto dydis:

Šią savaitę Nemuno salos prieigose pasirodė pirmieji vilkikai iš Lenkijos, atgabenę dalį mokslo ir inovacijų centro ilgalaikės ekspozicijos. Įrengimo darbai „Mokslo salos“ erdvėse prasidės jau netrukus ir turėtų būti baigti šį rudenį. Iškart po jų vienas laukiamiausių objektų – pirmasis ir vienintelis mokslo muziejus šalyje – atvers duris lankytojams.

Muziejaus centre – „Salos širdis“

„Dauguma eksponatų jau sukomplektuoti ir paruošti montuoti. Kitas etapas – juos įdiegti, konfigūruoti, tikslinti ir testuoti. Nuo šiol „Mokslo salos“ patalpose dirbs apie 60 technikų ir montuotojų. Taip pat šiame projekte nenutrūkstamai dalyvauja dešimtys dizainerių, programinės įrangos kūrėjų, stalių, elektrikų ir kitų specialistų“, – apie įsibėgėjančius finalinius darbus pasakojo Kauno mero pavaduotojas Andrius Palionis.

Netrukus „Mokslo salos“ erdves užpildys apie 150 unikalių eksponatų. Bendra ekspozicijos vertė su inovatyviomis technologijomis grįstu planetariumu sieks iš viso apie 9 mln. eurų.

Lenkų bendrovės „Trias Avi“ architektas Maciejus Bereś pasakoja, kad prireikė net aštuonių mėnesių įdomaus ir sudėtingo darbo ekspozicijos koncepcijai sukurti.

„Viena vertus, turėjome labai daug laisvės – 1 800 kv. m netrukdomos, darbui skirtos erdvės. Kita vertus, pastato unikalumas diktavo ekspozicijos išdėstymą ir sukėlė nemažai techninių iššūkių. Pavyzdžiui, korpuso viduryje esantis stoglangis įpareigojo sukurti parodos architektūrinį orientyrą ir taip atsirado interaktyvi skulptūra „Salos širdis“. Tai savotiškas ekspozicijos pasakojimo židinys, jungiantis visas kitas parodos dalis į visumą, taip sukurdamas nuoseklią ir asmenišką lankytojo patirtį“, – sakė M. Bereś.

Pagrindinis mokslo ir inovacijų centro eksponatas sujungs septynias nuolatinės ekspozicijos temas. Jos atspindės skirtingas žmogaus veiklos sritis ir įtaką visos planetos pusiausvyrai ir gerovei. Informacija apie energiją, transportą, žmogaus kūną, sveikatą, gamtą, komunikaciją ir taršą susijungs į vieną objektą ir lankytojams vaizdžiai primins jų kasdienybės veiksmų svarbą viso pasaulio kontekste.

Paroda: netrukus „Mokslo salos“ erdves užpildys apie 150 unikalių eksponatų. Partnerio nuotr.

Pirmas ir vienintelis Lietuvoje

„Mokslo sala“ bus pirmas mokslo ir inovacijų populiarinimo centras šalyje, kuriame prognozuojama sulaukti apie 300 tūkst. lankytojų per metus. Lenkų bendrovės „Trias Avi“ viceprezidentas Marcinas Wojczyńskis būsimiems parodos dalyviams linki smagiai ir kartu  prasmingai praleisti laiką: „Pagrindinis mokslo centro vaidmuo yra sužadinti smalsumą ir įkvėpti lankytojus eksperimentuoti, sujungiant tikrąjį mokslą su pramogomis.

Savo darbais tikimės, kad jaunoji karta pradės užduoti visiems mums svarbių klausimų. Pavyzdžiui, kaip globalinis atšilimas ir urbanizacija veikia aplinką, kokį poveikį sukelia miškų kirtimas, kiek energijos suteikia maistas, kokią įtaką aplinkai daro žmogaus pasirinkimai.“

Mokslo ir inovacijų centre vaikai turės galimybę laisvai eksperimentuoti, lavinti kūrybiškumą ir vaizduotę. Vidaus ekspozicijoje vyraujanti džiaugsmo, linksmybių, atradimų ir mokymosi atmosfera, anot autorių, gali būti neįtikėtinai įkvepianti ir teigiama visiems lankytojams, nepriklausomai nuo jų amžiaus.

„Galėčiau ilgai pasakoti, kokia ypatinga ir išskirtinė ekspozicija šiuo metu įrengiama Nemuno saloje, bet pagrindinis visų investicijų tikslas – labai paprastas ir nuoširdus. Visi parodos eksponatai skirti lankytojų atradimams, smalsumui ir kūrybiškumui žadinti.

Norime sukurti erdvę, paneigiančią mitą, kad smagu – nelygu vertinga. Juk kiekvienas vaikas gimsta su atradėjo genu, bet ilgainiui visuomenė ėmė jį slopinti, taip atimdama mažojo žmogaus atradimo džiaugsmą. Mes visus kviesime tą smalsumą susigrąžinti ir nuostabų žinių pasaulį atrasti iš naujo“, – kalbėjo Mokslo ir inovacijų centro direktorė Aistė Lukaševičiūtė.

Pradeda darbuotojų paieškas

11,5 tūkst. kv. m išskirtinės architektūros pastatas laukia ne tik rudenį pasirodysiančių pirmųjų lankytojų, bet ir įvairių sričių specialistų – jau šiandien.

„Norime „Mokslo salos“ lankytojus sudominti ne tik žiniomis, bet ir pramogomis, todėl artimiausių mėnesių tikslas – suburti stiprią ir ambicingą komandą. Ieškome profesionalių, mokslo ir inovacijų sritimis besidominčių darbuotojų. Norime, kad jie suprastų „Mokslo salos“ prasmę ir padėtų ją puoselėti gražiausiomis spalvomis“, – prisijungti prie komandos kviečia A. Lukaševičiūtė.

Ieškoma profesionalių ekspozicijų programų rengėjų, kurie padėtų puoselėti atvirą ir jaukią erdvę ne tik vaikams, bet ir visai šeimai. Ambicingų motyvacinių laiškų su gyvenimo aprašymais laukiama e. paštu: darbas@kaunas.lt.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Dvejopa nuotaika

Dvejopa nuotaika portretas
Ot duoda krabas ! Bet sklypukai ...

LABAI

LABAI portretas
LAUKIAME.

Anonimas

Anonimas portretas
Saunuoliai!!!
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių