Lietuvos bankas iš dalies apribojo „Kevin EU“ veiklą, įmonę laikinai prižiūrės „Valnetas“

  • Teksto dydis:

Kilus grėsmei saugiai ir patikimai finansinių technologijų startuolio „Kevin EU“ veiklai ir vartotojų interesams, Lietuvos bankas (LB) paskyrė nemokumo administravimu užsiimančią įmonę „Valnetas“ laikinuoju šios mokėjimo įstaigos atstovu.

Kaip skelbia LB, įmonė beveik keturis mėnesius vėluoja pateikti audituotas metines finansines ataskaitas, daug kartų nukėlė to galutinį terminą, nepateikia auditoriams reikiamos informacijos patikrai užbaigti, nesilaiko nuosavo kapitalo pakankamumo reikalavimų, neužtikrina tinkamos vidaus kontrolės. 

„Kevin EU“ nurodyta ne vėliau kaip iki 2024 m. rugpjūčio 30 d. priežiūros institucijai pateikti audituotą 2023 m. metinių ataskaitų rinkinį, visuotinio akcininkų susirinkimo sprendimą dėl pelno ar nuostolių paskirstymo, auditoriaus išvadą ir audito ataskaitą. 

„Laikinojo atstovo paskyrimas reiškia, kad visi su „Kevin EU“ veikla susiję įstaigos vadovų sprendimai galės būti priimami tik su laikinojo atstovo sutikimu, jis Lietuvos bankui nuolat teiks informaciją apie įstaigos veiklą“,– teigia LB, kartu pabrėždamas, kad laikinasis atstovas neperima įstaigos valdymo, jo paskyrimas neturi įtakos esamiems klientams ir jų galimybėms naudotis paslaugomis. 

Be to, kaip teigia LB, kol „Kevin EU“ neatitinka nuosavo kapitalo pakankamumo reikalavimų, jai nurodyta neteikti mokėjimo paslaugų naujiems klientams.

„Kevin EU“ 2022 metais skelbia patyręs 15,2 mln. eurų nuostolį ir gavęs beveik 144,4 tūkst. pajamų. Liepos 24 dienos duomenimis, įmonė turėjo 410,2 tūkst. eurų siekiančią skolą „Sodrai“.

Savo ruožtu įmonė „Valnetas“ pernai patyrė 212,5 tūkst. eurų nuostolį ir gavo beveik 197 tūkst. pajamų. 2022 metais pajamos sudarė 461,7 tūkst. eurų, o pelno gauta bene 129,4 tūkst. eurų.

Vasario pabaigoje technologijų portalas „Sifted“ skelbė apie startuolyje „Kevin EU“ vėluojamus išmokėti atlyginimus.

2023 m. lapkritį Lietuvos bankas pranešė, kad „Kevin EU“ pateikė klaidingus duomenis apie savo veiklą ir todėl iškreipė pirmojo metų pusmečio elektroninių pinigų ir mokėjimo įstaigų sektoriaus rodiklius.

Tačiau Lietuvos bankas tuo metu nusprendė poveikio priemonių netaikyti, įvertinęs, kad klaidas lėmė žmogiškasis faktorius, įmonė jas jas pripažino ir ėmėsi veiksmų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tindi rindi

Tindi rindi portretas
Įdomūs Adomonio galimi santykiai su VSD…

Anonimas

Anonimas portretas
sukciai sukiu priziures,geras vaizdelis,
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių